Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Irene Van der Voort, De Remeker Landcoöperatie

"Landcoöperatie niet voor elke boer weggelegd"

Voor veel boeren is grond te duur geworden, om te kopen, over te dragen en om op te produceren. Irene en Jan Dirk van de Voort van boerderij de Groote Voort en makers van Remeker Kaas werken slim samen met vermogende burgers. Zij beleggen in grond en maken dat vrij voor de Groote Voort tegen een relatief laag rendement. Deze landcoöperatievorm is echter niet voor elke boer weggelegd. "Je moet wel een knuffelbedrijf hebben, een bedrijf hebben met een verhaal", zegt Irene Van der Voort. 

De Remeker Landcoöperatie is opgezet om meer grond te kunnen verwerven. Jan Dirk: "De beschikbaarheid van meer land helpt ons om de kringlopen te sluiten: we kunnen het land bewerken met onze eigen mest en zelf graan verbouwen. Dan hoeven we geen mest meer af te voeren en geen graan meer aan te kopen. Kringlopen compleet sluiten is heel erg moeilijk, maar we kunnen wel heel ver komen. Dát wil ik laten zien."

De Remeker Landcoöperatie is een participatieconstructie: een financieringsvorm waarbij er samenwerking wordt gezocht met private vermogende partijen. De coöperatie geeft certificaten uit van 25.000 euro per stuk. Burgers kunnen een certificaat kopen en worden daarmee lid van de coöperatie. Het doel van de coöperatie is om land vrij te maken voor de Groote Voort. Ze koopt land op en verpacht dit aan de Van de Voorts. 

De certificaathouders ontvangen 1,5 procent rente. Dit percentage is hetzelfde als het huurbedrag van het land wat de Van de Voorts betalen aan de certificaathouders. De pachtprijs is dus de rente over de investering. Er wordt gewerkt met een liberale pachtconstructie: de Van de Voorts pachten voor periodes van 6 jaar, mogen de grond alleen zelf gebruiken en er zijn afspraken gemaakt hoe het land onderhouden hoort te worden. Op deze manier is er al 4 hectare land vrij gemaakt.

De Van der Voorts trekken investeerders aan door de boerderij te laten zien, bijvoorbeeld door middel van excursies. Persoonlijk contact is in het begin van belang, maar mag niet te veel tijd kosten. Irene: "Investeerders kunnen langskomen om kaas te kopen, maar het is in principe een zakelijke relatie. We gaan geen extra activiteiten organiseren, want dat was nou net niet de bedoeling." De Remeker Landcoöperatie wordt vaak aangehaald als een veelbelovend model. Ook daar zit een gevaar in."Je wordt doodgeknuffeld. Maar daar moet je juist bedacht op zijn, anders kost het alleen maar heel veel tijd. Dan houdt het voordeel op."


Bron: NAJK
Publicatiedatum: