Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juridisch getouwtrek bij De Boterbloem

"Dit is schimmigheid ten top"

Tholen – De sereniteit van de Lutkemeerpolder valt pas extra op als je deze afzet tegen de drukte van de Amsterdamse stadscultuur. Het is in deze oase van rust waar het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van de hoofdstad is gesitueerd. Toch hangen er donkere wolken boven de akkers. Ontruiming dreigt. Vandaag dienen de akkers, uitgaande van de conceptdagvaarding, leeg en wel opgeleverd te worden om plaats te maken voor een nieuwe flank aan het Amsterdam Business Park. Samen met een groep gelijkgestemden verzet eigenaresse Trijntje Hoogendam zich met hand en tand tegen de uitbreidingsplannen. "Dit is schimmigheid ten top. Fijn dat er nog zoiets bestaat als een rechtssysteem", zegt ze met zichtbare strijdlust.



Het is een juridisch getouwtrek van heb ik jou daar, beaamt de boerin. Gisteren heeft ze over deze kwestie in de Amsterdamse gemeenteraad gesproken. "Daar heb ik een brief met helder onderbouwde verwerpingen op twee vragen van de raad, die niet goed waren beantwoord, overhandigd. De ambtenaar die daar verantwoordelijk voor is, kan het nog wel eens moeilijk gaan krijgen."

Peter Joustra, projectmanager van Schiphol Area Development Company (SADC) liet gisteren al in Het Parool optekenen De Boterbloem als alternatief twee hectare grond ter beschikking te hebben gesteld voor cultivatie. Een wassen neus, vindt Trijntje. "Leuk aanbod... voor hooguit een half jaar tot een jaar. En dan? Daar schieten we natuurlijk weinig mee op. Bovendien loopt die twee hectare die de projectontwikkelaar voor ons 'heeft vrijgemaakt' dwars over onze huidige akkers heen. In de grond rondom onze eigen akkers zijn ook afwateringsvoorzieningen, maar daar willen we niet aan. Dus hebben we dat afgewezen." 

Trijntje heeft met een groep medestanders een actiecomité opgezet om ruchtbaarheid te geven aan deze slepende kwestie. Het actiecomité uit ernstige twijfels aan de noodzaak de grond van de zogeheten Fase II-locatie al "bouwrijp te maken voor een nieuw bedrijventerrein, nu er in de directe omgeving al genoeg bouwlocaties zijn en er tot 2030 een overschot is aan ontwikkellocaties." Momenteel loopt een handtekeningenactie

Voor meer informatie: www.deboterbloemamsterdam.nl