Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geweldige basis voor een ecologisch dorp"

BD-landbouwgrond krijgt bestemming als Tiny Village

Tholen – De Amsterdamse huizenmarkt staat op springen. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en de prijzen in de particuliere markt rijzen de pan uit. Voor hen die er niet in slagen om op de korte termijn een schappelijk onderkomen te vinden, heeft start-up Kvist plannen op tafel liggen om een woongemeenschap volgens Zweeds model op te tuigen. De 'Tiny Village' komt op voormalige biologisch-dynamische landbouwgrond. "Het gebeurt niet vaak dat je beslag kunt leggen op grond met zo'n rijke ecologische geschiedenis. Een echt buitenkansje!", zegt Jessika Kersting van bouwbedrijf Kvist.


Concepttekening van Tiny Village Bolderburen.

Tiny Village Bolderburen heet het concept, op een halfuur van Amsterdam. In eigen kringen wordt er al naar gerefereerd als het Pippi Langkous-dorp, wat niet vreemd is gezien de Zweedse achtergrond van Jessika en haar metgezel Martin Qvist, wiens naam ook is verbonden aan hun start-up annex bouwbedrijf. De boeken van Astrid Lindgren fungeren niet geheel toevallig als inspiratiebron voor de 22 betaalbare woningen die het koppel op een terrein van twee hectare wil realiseren. 

Toen de biodynamische landbouwgrond in Oosterhold vrijkwam, stelde het Rijk als randvoorwaarde dat de grond in gebruik zou blijven voor de stadslandbouw. Zo is er voor de bewoners ruimte om met eigen teeltinitiatieven aan de slag te gaan, te denken aan de aanplant van fruitbomen en moestuinen. De huizen zijn vervaardigd uit Zweeds hout. Voor elke gekapte boom plant Kvist er weer twee terug. 

Hoewel de benaming Tiny Village impliceert dat alleen kleine eenpersoonswoningen worden gebouwd, realiseert het bouwbedrijf ook een aantal villa's met vijf slaapkamers. Daarmee tracht het in te spelen op de verschillende woonbehoeften van de woningzoekenden. Het gezelschap wordt daarmee meer een afspiegeling van de maatschappij. 

"Deze grond is een geweldige basis voor het opzetten van een ecologisch dorp. Het gebeurt vaak genoeg dat er een oud, vervallen bedrijventerrein vrijkomt, maar dan is het nog maar de vraag hoe schoon de grond daar daadwerkelijk is", besluit Jessika. 

Voor meer informatie: 
Jessika Kersting
M: 06-36313792