Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Belastingmaatregel minder onverteerbaar dan men denkt

"Investeerders: "Vleestaks binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"

Een belasting op vlees, met als doel de toenemende vleesconsumptie in te perken, zal binnen vijf tot tien jaar een feit zijn. Die verwachting wordt uitgesproken in een nieuw rapport van investeerdersnetwerk FAIRR (Farm Animal Investment Risk and Return), dat een gezamenlijke portefeuille van ruim vier biljoen dollar beheert. 

Circa 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig uit de veeteelt. Daar de vleesconsumptie in opkomende economieën nog altijd groeit, verwachten analisten dat dit aantal de komende tijd alleen nog maar groeit. Om deze trend om te buigen, moeten er drastische maatregelen worden genomen.

In Duitsland, Denemarken en Zweden, niet geheel toevallig de landen waar de biologische sector floreert, wordt er binnen hun overheden al over een vleestaks gesproken. Maar niet alleen Noordwest-Europese landen zetten een groene koers in, ook de Chinese overheid maakt concrete stappen. Zo is daar de aanbevolen maximale vleesconsumptie vorig jaar met 45 procent verlaagd. "Wanneer beleidsmakers de reële kosten van obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het probleem van de klimaatverandering en de antibioticaresistentie willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

De eerste wereldwijde analyse van een vleestaks dateert van vorig jaar. Daarbij werd gesteld dat een heffing van 40 procent op rundvlees, 20 procent op zuivel en 8,5 procent op kip elk jaar 500.000 levens zou redden en de klimaatopwarming ook zou afremmen. In Denemarken ligt een wetsvoorstel op tafel om per kilogram vlees een taks van 2,30 euro in te voeren. Vaak wordt een vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd, maar onderzoek van de denktank Chatham House in 2015 wees uit dat een dergelijke belastingmaatregel minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen verwachten dat overheden de leiding nemen in zaken die de wereld verbeteren, maar dat het bewustzijn over de schade die de veeteelt berokkent laag is.

Bron: FAIRR

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018