Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Zwitsers onderzoek toont verbazingwekkende verliezen
"Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"

Op de weg van de akker naar het bord van de eindverbruiker gaat meer dan de helft van de aardappeloogst verloren. De verliezen ontstaan over de gehele toegevoegde waardeketen, dus bij de producenten, de groothandel en retailers, de verwerkers en de consumenten. Dat toont een Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH ZŁrich. Optimalisering en gedragsveranderingen zijn de oplossing.

De cijfers zijn verbazingwekkend: bij conventioneel geteelde consumptieaardappelen gaat 53 procent verloren, bij biologisch geproduceerde aardappelen zelfs 55 procent. Bij verwerkingsaardappelen zijn de percentages iets lager: 41 procent van de biologische verwerkingsaardappelen belandt bij het afval, tegenover 46 procent van de conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen. Het hogere aandeel bij conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen hangt samen met de overproductie van deze aardappelen, wat bij biokwaliteit nauwelijks voorkomt.

Het gaat bij bovengenoemd onderzoek om de toegevoegde waardeketen in Zwitserland. Soortgelijke cijfers verwacht men echter ook voor Duitsland. De onderzoekers beweren dat circa 25 procent van de consumptieaardappelen reeds in de oogstfase achterblijft als afval. Nog eens 12 tot 24 procent wordt door de groothandelaren uitgesorteerd. Het overig verlies ontstaat in de handel of in de huishoudens.

Maatregelen

Om de verliezen kleiner te maken, stellen de onderzoekers vooral maatregelen aan de kant van de telers voor. Bijvoorbeeld het gebruik van geschikte cultiveringsmethodes zoals vruchtwisseling om aantasting door ongedierte te minimaliseren, gewasbescherming tegen draadwormen en de teelt van robuustere knollen. "Deze maatregelen kunnen de kwaliteit verbeteren zodat er minder afval ontstaat. Ook de consumenten zouden echter meer na moeten denken over hun voorliefdes en hun koop- en eetgedrag", aldus eerste auteur Christian Willersinn.

Publicatiedatum: 6-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

12-12-2017 Certificaatuitreiking opleiding Barstensvol Leven!
12-12-2017 Joost Rijk, PPO: "Openheid prijzen bio-sector ligt gevoelig"
12-12-2017 Stijn Costermans winnaar 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
11-12-2017 "Spanje kiest vaker bio"
11-12-2017 Winterframbozen-programma begint in centraal Mexico
11-12-2017 Rewe stopt met bio-winkels Temma
7-12-2017 "Kunnen half jaar lang bio-Fairtrade mango's aanbieden"
6-12-2017 "Biologische teelt nodig aan herziening toe"
6-12-2017 Vereniging Bioglasteelt nu een feit
6-12-2017 Europa: bio-landbouwareaal bijna 12 miljoen ha in 2016
6-12-2017 "Eindelijk duidelijkheid voor glasgroentetelers"
5-12-2017 "We willen de Chiquita worden onder de biologische groenten"
5-12-2017 'Gezonde voeding effectief medicijn bij reuma en MS'
5-12-2017 Wateroplosbare kaliumsulfaat voor bio-teelt nieuw bij Haifa
5-12-2017 Nuffield Farming scolarship voor bio-akkerbouwer Chris Antuma
1-12-2017 Vraag naar bio-kaki's groeit
1-12-2017 Hoge prijzen voor eerste Spaanse bio Bacon avocado's
30-11-2017 "KRAV overwoog terugtrekking uit bio-verordening"
30-11-2017 Voorkom schadelijke schimmels in bodembedekkers
30-11-2017 "Productie gedeeltelijk omgeschakeld naar biologisch"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *