Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Zwitsers onderzoek toont verbazingwekkende verliezen
"Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"

Op de weg van de akker naar het bord van de eindverbruiker gaat meer dan de helft van de aardappeloogst verloren. De verliezen ontstaan over de gehele toegevoegde waardeketen, dus bij de producenten, de groothandel en retailers, de verwerkers en de consumenten. Dat toont een Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH Zürich. Optimalisering en gedragsveranderingen zijn de oplossing.

De cijfers zijn verbazingwekkend: bij conventioneel geteelde consumptieaardappelen gaat 53 procent verloren, bij biologisch geproduceerde aardappelen zelfs 55 procent. Bij verwerkingsaardappelen zijn de percentages iets lager: 41 procent van de biologische verwerkingsaardappelen belandt bij het afval, tegenover 46 procent van de conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen. Het hogere aandeel bij conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen hangt samen met de overproductie van deze aardappelen, wat bij biokwaliteit nauwelijks voorkomt.

Het gaat bij bovengenoemd onderzoek om de toegevoegde waardeketen in Zwitserland. Soortgelijke cijfers verwacht men echter ook voor Duitsland. De onderzoekers beweren dat circa 25 procent van de consumptieaardappelen reeds in de oogstfase achterblijft als afval. Nog eens 12 tot 24 procent wordt door de groothandelaren uitgesorteerd. Het overig verlies ontstaat in de handel of in de huishoudens.

Maatregelen

Om de verliezen kleiner te maken, stellen de onderzoekers vooral maatregelen aan de kant van de telers voor. Bijvoorbeeld het gebruik van geschikte cultiveringsmethodes zoals vruchtwisseling om aantasting door ongedierte te minimaliseren, gewasbescherming tegen draadwormen en de teelt van robuustere knollen. "Deze maatregelen kunnen de kwaliteit verbeteren zodat er minder afval ontstaat. Ook de consumenten zouden echter meer na moeten denken over hun voorliefdes en hun koop- en eetgedrag", aldus eerste auteur Christian Willersinn.

Publicatiedatum: 6-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-2-2018 Biologische teelt beslaat bijna 29% van het kleinfruitareaal
23-2-2018 Lancering Europese grondstoffenlijst voor biologische teelt
23-2-2018 Plus zet biologische AGF op de A-locatie
22-2-2018 Liveseed stimuleert gebruik van biologisch zaad
22-2-2018 "De 'soilution' voor klimaatverandering ligt onder onze voeten"
22-2-2018 Britse biomarkt terug op niveau van 2008
21-2-2018 Gent zet grond in voor bioboeren
21-2-2018 Vaste rijpaden: tot 30 procent meer opbrengst
21-2-2018 Groenten eten is kinderspel
21-2-2018 Spaanse biosector groeit sterk
21-2-2018 Steeds meer Noord-Amerikaanse bio-peren
21-2-2018 Duitsland: bio-groenten vormen 7% van de totale oogst
20-2-2018 Piepers in de picture bij AH
20-2-2018 Het Nederlandse bio-kasgroentenseizoen staat weer in de startblokken
19-2-2018 Milieu-activist vindt meerprijs van bio buiten alle proportie
19-2-2018 Groningse bio-sector krijgt duwtje in de rug
19-2-2018 Nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse bio-pompoenen
14-2-2018 Wasgau versterkt het profiel van haar eigen bio-merken
14-2-2018 Japanse biologische voedingsmarkt groeit jaarlijks 3%
14-2-2018 "Bio-landbouw gaat om meer dan regels uit een lastenboek volgen"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *