Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Zwitsers onderzoek toont verbazingwekkende verliezen
"Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"

Op de weg van de akker naar het bord van de eindverbruiker gaat meer dan de helft van de aardappeloogst verloren. De verliezen ontstaan over de gehele toegevoegde waardeketen, dus bij de producenten, de groothandel en retailers, de verwerkers en de consumenten. Dat toont een Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH ZŁrich. Optimalisering en gedragsveranderingen zijn de oplossing.

De cijfers zijn verbazingwekkend: bij conventioneel geteelde consumptieaardappelen gaat 53 procent verloren, bij biologisch geproduceerde aardappelen zelfs 55 procent. Bij verwerkingsaardappelen zijn de percentages iets lager: 41 procent van de biologische verwerkingsaardappelen belandt bij het afval, tegenover 46 procent van de conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen. Het hogere aandeel bij conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen hangt samen met de overproductie van deze aardappelen, wat bij biokwaliteit nauwelijks voorkomt.

Het gaat bij bovengenoemd onderzoek om de toegevoegde waardeketen in Zwitserland. Soortgelijke cijfers verwacht men echter ook voor Duitsland. De onderzoekers beweren dat circa 25 procent van de consumptieaardappelen reeds in de oogstfase achterblijft als afval. Nog eens 12 tot 24 procent wordt door de groothandelaren uitgesorteerd. Het overig verlies ontstaat in de handel of in de huishoudens.

Maatregelen

Om de verliezen kleiner te maken, stellen de onderzoekers vooral maatregelen aan de kant van de telers voor. Bijvoorbeeld het gebruik van geschikte cultiveringsmethodes zoals vruchtwisseling om aantasting door ongedierte te minimaliseren, gewasbescherming tegen draadwormen en de teelt van robuustere knollen. "Deze maatregelen kunnen de kwaliteit verbeteren zodat er minder afval ontstaat. Ook de consumenten zouden echter meer na moeten denken over hun voorliefdes en hun koop- en eetgedrag", aldus eerste auteur Christian Willersinn.

Publicatiedatum: 6-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *