Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Focus op o.a. onbewerkte voeding heeft positief effect
'Gezonde voeding effectief medicijn bij reuma en MS'

Uit recent voedingsonderzoek blijkt dat het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit, en het matigen van suiker en koolhydraten positieve effecten heeft op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiŽnten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiŽnten. Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiŽnten, en om deze patiŽnten zelf te laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet.

Anders leren eten

Bij het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten door bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community. Deze groepsopzet zorgde ervoor dat de meesten zich goed aan de richtlijnen wisten te houden. Minder koolhydraten en suiker eten, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleek ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiŽnten significant minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding . Ook voelden zij zich beter dan voorheen, een verbetering die ook zes maanden na afloop nog aanhield. Daarnaast rapporteerden patiŽnten met reuma en fibromyalgie een blijvende verbetering van hun dagelijks functioneren tijdens en na het voedingsonderzoek. Bij de deelnemers die zich het beste aan de voorschriften hadden gehouden, bleek de gezondheidswinst het grootst. De deelnemers waren meestal vrouw, en hun leeftijd lag gemiddeld rond de 48 (MS) en 57 (reuma) jaar.

Luisteren naar de patiŽnt

Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. Zo was de bereidingstijd soms wat langer, en bleek het laten staan van tussendoortjes niet altijd gemakkelijk. "Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels", vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. "Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiŽnten luistert: als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies."

Gezondheidswinst

Uit deze studies kan geconcludeerd worden dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiŽnten positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziekte-gerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast hebben de deelnemers een betere gezondheid en welzijn ervaren.

Publicaties

Download hier de samenvatting van de publicatie 'Anders eten bij MS'.

Download hier de samenvatting van de publicatie 'Eten voor reuma Ė voedingsinterventie bij reumapatiŽnten'.

Stuur een email naar het Louis Bolk Instituut voor het opvragen van de volledige onderzoeksrapporten. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, in samenwerking met stichting Voeding Leeft, stichting MS Anders en het RRC van het MŠxima Medisch Centrum.

Publicatiedatum: 5-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

12-12-2017 Certificaatuitreiking opleiding Barstensvol Leven!
12-12-2017 Joost Rijk, PPO: "Openheid prijzen bio-sector ligt gevoelig"
12-12-2017 Stijn Costermans winnaar 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
11-12-2017 "Spanje kiest vaker bio"
11-12-2017 Winterframbozen-programma begint in centraal Mexico
11-12-2017 Rewe stopt met bio-winkels Temma
7-12-2017 "Kunnen half jaar lang bio-Fairtrade mango's aanbieden"
6-12-2017 "Biologische teelt nodig aan herziening toe"
6-12-2017 "Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"
6-12-2017 Vereniging Bioglasteelt nu een feit
6-12-2017 Europa: bio-landbouwareaal bijna 12 miljoen ha in 2016
6-12-2017 "Eindelijk duidelijkheid voor glasgroentetelers"
5-12-2017 "We willen de Chiquita worden onder de biologische groenten"
5-12-2017 Wateroplosbare kaliumsulfaat voor bio-teelt nieuw bij Haifa
5-12-2017 Nuffield Farming scolarship voor bio-akkerbouwer Chris Antuma
1-12-2017 Vraag naar bio-kaki's groeit
1-12-2017 Hoge prijzen voor eerste Spaanse bio Bacon avocado's
30-11-2017 "KRAV overwoog terugtrekking uit bio-verordening"
30-11-2017 Voorkom schadelijke schimmels in bodembedekkers
30-11-2017 "Productie gedeeltelijk omgeschakeld naar biologisch"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *