Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Focus op o.a. onbewerkte voeding heeft positief effect

'Gezonde voeding effectief medicijn bij reuma en MS'

Uit recent voedingsonderzoek blijkt dat het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit, en het matigen van suiker en koolhydraten positieve effecten heeft op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten. Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiënten, en om deze patiënten zelf te laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet.

Anders leren eten

Bij het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten door bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community. Deze groepsopzet zorgde ervoor dat de meesten zich goed aan de richtlijnen wisten te houden. Minder koolhydraten en suiker eten, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleek ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiënten significant minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding . Ook voelden zij zich beter dan voorheen, een verbetering die ook zes maanden na afloop nog aanhield. Daarnaast rapporteerden patiënten met reuma en fibromyalgie een blijvende verbetering van hun dagelijks functioneren tijdens en na het voedingsonderzoek. Bij de deelnemers die zich het beste aan de voorschriften hadden gehouden, bleek de gezondheidswinst het grootst. De deelnemers waren meestal vrouw, en hun leeftijd lag gemiddeld rond de 48 (MS) en 57 (reuma) jaar.

Luisteren naar de patiënt

Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. Zo was de bereidingstijd soms wat langer, en bleek het laten staan van tussendoortjes niet altijd gemakkelijk. "Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels", vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. "Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiënten luistert: als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies."

Gezondheidswinst

Uit deze studies kan geconcludeerd worden dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiënten positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziekte-gerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast hebben de deelnemers een betere gezondheid en welzijn ervaren.

Publicaties

Download hier de samenvatting van de publicatie 'Anders eten bij MS'.

Download hier de samenvatting van de publicatie 'Eten voor reuma – voedingsinterventie bij reumapatiënten'.

Stuur een email naar het Louis Bolk Instituut voor het opvragen van de volledige onderzoeksrapporten. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, in samenwerking met stichting Voeding Leeft, stichting MS Anders en het RRC van het Máxima Medisch Centrum.
Publicatiedatum: