Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WNF: Europese landbouwsubsidies houden natuurverlies in stand

Jaarlijks ontvangen met name akkerbouwers en melkveehouders in totaal zo'n 750 miljoen euro aan inkomenssteun. In 2015 was dat gemiddeld 22.500 euro voor een melkveehouder en gemiddeld 26.000 euro voor een akkerbouwer. Deze steun is gebaseerd op hun productie in het verleden. Het GLB schrijft formeel voor dat boeren maatregelen moeten treffen voor natuurbehoud, maar deze hebben in de praktijk niet of nauwelijks effect.

Het WNF pleit daarom voor een grondige vergroening van het GLB. Door boeren te belonen voor hun prestaties op het gebied van natuur en milieu komt het belastinggeld ten goede aan de natuur en leefbaarheid. Hervorming van het GLB is ook in het belang van boeren. De landbouw is alleen toekomstbestendig met een gezonde bodem, schoon water en insecten om gewassen te bestuiven.

Veel subsidie, weinig natuur

De landkaart in het rapport van Anne van Doorn maakt de relatie tussen het GLB en natuur inzichtelijk. De rode gebieden tonen dat gemiddeld hoge GLB-inkomstensteun per hectare samengaat met lage natuurwaarden op het boerenland. Opvallend zijn de grote roodgekleurde gebieden in Oost Drenthe en Overijssel, Gelderse Vallei en het oostelijke deel van Noord Brabant met een intensieve akkerbouw en/of intensieve veehouderij.

De veel kleinere, groene gebieden staan daarentegen voor regio's waar boeren relatief weinig GLB-subsidie ontvangen en het beter is gesteld met de natuurwaarden op het boerenland. Het WNF concludeert hieruit dat het GLB niet bijdraagt aan het noodzakelijk herstel van natuur in Nederland.

Regeerakkoord biedt kansen

Het nieuwe regeerakkoord biedt kansen om via het GLB de transitie naar een ecologisch verantwoorde en veerkrachtige landbouw te sturen en te ondersteunen. Het zegt over het GLB: "Het kabinet zet in op hervorming van het GLB na 2020. Het GLB moet minder gericht worden op inkomensondersteuning en meer op innovatie, duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid."

Klik hier voor het rapport.

Voor meer informatie: Anne van Doorn
Publicatiedatum: