Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Levert bijdrage aan Rijksbrede programma circulaire economie
Jarenlange R&D resulteert in composteerbare, biobased vers-vleesverpakking

Na jarenlange ontwikkeling is het Bio4Pack gelukt om een verpakking voor vers vlees te produceren die voldoet aan zowel de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid als aan de composteerbaarheid van de verpakking. Hiermee is wederom een productcategorie toegevoegd aan de steeds verder groeiende lijst met producten die verpakt kunnen worden in duurzame en composteerbare verpakkingen. Gezien de totale omvang van de jaarlijks gebruikte hoeveelheid traditionele, op fossiele grondstof gebaseerde, vers-vlees verpakkingen, kan gesproken worden over een belangrijke doorbraak die naadloos aansluit bij het Rijksbrede programma circulaire economie.Het kabinet heeft in het Rijksbrede programma circulaire economie aangegeven zich te willen richten op de ontwikkeling naar een vůůr 2050 te realiseren circulaire economie. Daarmee is een perspectief geschetst voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor toekomstige generaties. Voor kunststof is daarbij specifiek aangegeven dat waar technische mogelijk 100% hernieuwbare (gerecyclede en biobased) kunststofmaterialen toegepast moeten worden die geen schadelijk effect hebben op het milieu. Concreet betekent dit dat in 2050 grondstoffen efficiŽnt worden ingezet en hergebruikt, zonder schadelijke emissies naar het milieu. Voor zover er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden deze op duurzame wijze gewonnen en wordt verdere aantasting van de sociale en fysieke leefomgeving en de gezondheid voorkomen.

Jarenlange ontwikkeling

De ontwikkeling van de composteerbare vers-vlees verpakking heeft de nodige voeten in aarde gehad. Bio4Pack wilde per se een verpakking ontwikkelen die van A tot Z voldoet aan de strenge eisen van keuringsnorm EN13432 ten aanzien van composteerbaarheid. Dat hield concreet in dat zowel de schaal, als de folie, de absorptiepads, het label en de inkt van het label aan deze eis moest voldoen. Vooral de schaal zorgde hierbij voor de nodige problemen. De schaal is vervaardigd uit PLA (Poly Lactic Acid) dat wordt verkregen uit suikerriet. Dit materiaal is van nature hard maar bros. Het heeft enige tijd gekost om een impact-additief te vinden die de schaal de benodigde stevigheid geeft en voldoet aan de EN13432 norm. Ook de zoektocht naar het pigment die de schaal de herkenbare groene kleur geeft en voldoet aan de EN13432 norm, was lastiger dan verwacht. Uiteindelijk is het gelukt om een verpakking voor vers vlees te ontwikkelen die aan alle eisen ten aanzien van composteerbaarheid en voedselveiligheid voldoet en zonder problemen op de bestaande productielijnen te verwerken is.

Vanaf nu toegepast door diverse retailers in Nederland

De composteerbare vers-vlees verpakking is vanaf zaterdag 2 december  te vinden in de koeling van enkele Superunie-leden (onder andere Coop, Poiesz, MCD, Boon en Spar) die het biologisch vlees gaan verpakken in de hernieuwbare en composteerbare vers-vlees verpakking. Daarnaast zal LIDL de verpakking gaan gebruiken voor het verpakken van de hanenburgers.

Alle verpakkingen die Bio4Pack op de markt brengt zijn voorzien van keurmerken ten aanzien van composteerbaarheid en/of duurzaamheid.

Voor meer informatie: www.bio4pack.com

Publicatiedatum: 4-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 "Nieuw procedť maakt productie van bioplastic eenvoudiger"
17-5-2018 "Voorkom gezondheidsrisico's bij overgang naar circulaire economie"
16-5-2018 Duitsland neemt afscheid van de plastic tas
9-5-2018 "Europese Commissie wil het eenmalige gebruik van plastic verbieden"
9-5-2018 Is chemisch recyclen de oplossing voor het plasticafvalprobleem?
2-5-2018 Talloze foto's van onzinnige plastic verpakkingen
1-5-2018 Belgen gaan in mei plasticvrij
1-5-2018 GreenOffice bezaait Albert Heijn met plastic
1-5-2018 Papieren bandjes rond bio-bananen Boni Selection
30-4-2018 Enzym dat plastic afbreekt 'per ongeluk' efficiŽnter
26-4-2018 Britse bedrijven sluiten pact tegen wegwerpplastic
20-4-2018 "We hopen in de toekomst serieuze concurrent te zijn van de verpakkingsindustrieĒ
20-4-2018 Plasticvrije winkel trekt ook leveranciers en verpakkingsprofessionals
17-4-2018 Bio-gebaseerde verpakkingen als oplossing zwerfafval
16-4-2018 "Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen"
13-4-2018 Albert Heijn deelt tassen uit van biologisch katoen na 'plastic attack'
9-4-2018 Statiegeldactie in Groningen vanwege succes gestaakt
4-4-2018 Plastic flesjes en blikjes leveren geld op bij biologische winkel
3-4-2018 Stormloop op Natural Branding tattoos
3-4-2018 "Nieuwe richtlijnen bioplastics afval duidelijker voor consument"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *