Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Levert bijdrage aan Rijksbrede programma circulaire economie
Jarenlange R&D resulteert in composteerbare, biobased vers-vleesverpakking

Na jarenlange ontwikkeling is het Bio4Pack gelukt om een verpakking voor vers vlees te produceren die voldoet aan zowel de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid als aan de composteerbaarheid van de verpakking. Hiermee is wederom een productcategorie toegevoegd aan de steeds verder groeiende lijst met producten die verpakt kunnen worden in duurzame en composteerbare verpakkingen. Gezien de totale omvang van de jaarlijks gebruikte hoeveelheid traditionele, op fossiele grondstof gebaseerde, vers-vlees verpakkingen, kan gesproken worden over een belangrijke doorbraak die naadloos aansluit bij het Rijksbrede programma circulaire economie.Het kabinet heeft in het Rijksbrede programma circulaire economie aangegeven zich te willen richten op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie. Daarmee is een perspectief geschetst voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor toekomstige generaties. Voor kunststof is daarbij specifiek aangegeven dat waar technische mogelijk 100% hernieuwbare (gerecyclede en biobased) kunststofmaterialen toegepast moeten worden die geen schadelijk effect hebben op het milieu. Concreet betekent dit dat in 2050 grondstoffen efficiënt worden ingezet en hergebruikt, zonder schadelijke emissies naar het milieu. Voor zover er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden deze op duurzame wijze gewonnen en wordt verdere aantasting van de sociale en fysieke leefomgeving en de gezondheid voorkomen.

Jarenlange ontwikkeling

De ontwikkeling van de composteerbare vers-vlees verpakking heeft de nodige voeten in aarde gehad. Bio4Pack wilde per se een verpakking ontwikkelen die van A tot Z voldoet aan de strenge eisen van keuringsnorm EN13432 ten aanzien van composteerbaarheid. Dat hield concreet in dat zowel de schaal, als de folie, de absorptiepads, het label en de inkt van het label aan deze eis moest voldoen. Vooral de schaal zorgde hierbij voor de nodige problemen. De schaal is vervaardigd uit PLA (Poly Lactic Acid) dat wordt verkregen uit suikerriet. Dit materiaal is van nature hard maar bros. Het heeft enige tijd gekost om een impact-additief te vinden die de schaal de benodigde stevigheid geeft en voldoet aan de EN13432 norm. Ook de zoektocht naar het pigment die de schaal de herkenbare groene kleur geeft en voldoet aan de EN13432 norm, was lastiger dan verwacht. Uiteindelijk is het gelukt om een verpakking voor vers vlees te ontwikkelen die aan alle eisen ten aanzien van composteerbaarheid en voedselveiligheid voldoet en zonder problemen op de bestaande productielijnen te verwerken is.

Vanaf nu toegepast door diverse retailers in Nederland

De composteerbare vers-vlees verpakking is vanaf zaterdag 2 december  te vinden in de koeling van enkele Superunie-leden (onder andere Coop, Poiesz, MCD, Boon en Spar) die het biologisch vlees gaan verpakken in de hernieuwbare en composteerbare vers-vlees verpakking. Daarnaast zal LIDL de verpakking gaan gebruiken voor het verpakken van de hanenburgers.

Alle verpakkingen die Bio4Pack op de markt brengt zijn voorzien van keurmerken ten aanzien van composteerbaarheid en/of duurzaamheid.

Voor meer informatie: www.bio4pack.com

Publicatiedatum: 4-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-2-2018 Opvulmateriaal van gerecycled papier en karton
12-2-2018 Bio4Pack bouwt nieuw bedrijfspand in Nordhorn
12-2-2018 Fruitverpakking Liquidseal nu ook CAAE-gecertificeerd
6-2-2018 Prei wordt papier
5-2-2018 ISM Packaging Awards voor composteerbare verpakkingen
2-2-2018 Green Cup Factory geopend: duurzame koffiebekers gemaakt in Nederland
31-1-2018 Ekoplaza voorstander statiegeld op kleine flesjes en blikjes
26-1-2018 Eerste composteerbare koffieverpakking Peeze rolt van de band
25-1-2018 "SoapLift voorkomt verspilling vaste zeep"
17-1-2018 New Material Award 2018: blik op de toekomst
16-1-2018 Biobased voedselverpakkingen door de ogen van de consument
15-1-2018 "Wereldwijde import, biologisch en fair, duurzaam verpakt"
15-1-2018 Theresa May wil af van plastic verpakking
9-1-2018 Biologisch net biedt alternatieve verpakkingsoplossing
8-1-2018 "Omslagpunt gebruik lasertechniek bijna bereikt"
5-1-2018 "Peakfresh verpakking heeft ook veel potentie voor bio-AGF"
4-1-2018 "Jonge generatie geeft de voorkeur aan ecologische verpakkingen"
2-1-2018 Nieuwe breekverpakking voor blauwe bessen
19-12-2017 Principeakkoord bereikt: meer recycling en minder afval in Europa
14-12-2017 "Hoog tijd voor Vlaams verbod op plastic tasjes"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *