Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Levert bijdrage aan Rijksbrede programma circulaire economie

Jarenlange R&D resulteert in composteerbare, biobased vers-vleesverpakking

Na jarenlange ontwikkeling is het Bio4Pack gelukt om een verpakking voor vers vlees te produceren die voldoet aan zowel de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid als aan de composteerbaarheid van de verpakking. Hiermee is wederom een productcategorie toegevoegd aan de steeds verder groeiende lijst met producten die verpakt kunnen worden in duurzame en composteerbare verpakkingen. Gezien de totale omvang van de jaarlijks gebruikte hoeveelheid traditionele, op fossiele grondstof gebaseerde, vers-vlees verpakkingen, kan gesproken worden over een belangrijke doorbraak die naadloos aansluit bij het Rijksbrede programma circulaire economie.



Het kabinet heeft in het Rijksbrede programma circulaire economie aangegeven zich te willen richten op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie. Daarmee is een perspectief geschetst voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor toekomstige generaties. Voor kunststof is daarbij specifiek aangegeven dat waar technische mogelijk 100% hernieuwbare (gerecyclede en biobased) kunststofmaterialen toegepast moeten worden die geen schadelijk effect hebben op het milieu. Concreet betekent dit dat in 2050 grondstoffen efficiënt worden ingezet en hergebruikt, zonder schadelijke emissies naar het milieu. Voor zover er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden deze op duurzame wijze gewonnen en wordt verdere aantasting van de sociale en fysieke leefomgeving en de gezondheid voorkomen.

Jarenlange ontwikkeling

De ontwikkeling van de composteerbare vers-vlees verpakking heeft de nodige voeten in aarde gehad. Bio4Pack wilde per se een verpakking ontwikkelen die van A tot Z voldoet aan de strenge eisen van keuringsnorm EN13432 ten aanzien van composteerbaarheid. Dat hield concreet in dat zowel de schaal, als de folie, de absorptiepads, het label en de inkt van het label aan deze eis moest voldoen. Vooral de schaal zorgde hierbij voor de nodige problemen. De schaal is vervaardigd uit PLA (Poly Lactic Acid) dat wordt verkregen uit suikerriet. Dit materiaal is van nature hard maar bros. Het heeft enige tijd gekost om een impact-additief te vinden die de schaal de benodigde stevigheid geeft en voldoet aan de EN13432 norm. Ook de zoektocht naar het pigment die de schaal de herkenbare groene kleur geeft en voldoet aan de EN13432 norm, was lastiger dan verwacht. Uiteindelijk is het gelukt om een verpakking voor vers vlees te ontwikkelen die aan alle eisen ten aanzien van composteerbaarheid en voedselveiligheid voldoet en zonder problemen op de bestaande productielijnen te verwerken is.

Vanaf nu toegepast door diverse retailers in Nederland

De composteerbare vers-vlees verpakking is vanaf zaterdag 2 december te vinden in de koeling van enkele Superunie-leden (onder andere Coop, Poiesz, MCD, Boon en Spar) die het biologisch vlees gaan verpakken in de hernieuwbare en composteerbare vers-vlees verpakking. Daarnaast zal LIDL de verpakking gaan gebruiken voor het verpakken van de hanenburgers.

Alle verpakkingen die Bio4Pack op de markt brengt zijn voorzien van keurmerken ten aanzien van composteerbaarheid en/of duurzaamheid.

Voor meer informatie: www.bio4pack.com
Publicatiedatum: