Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Column Bert van Ruitenbeek
"200.000 doden, helaas geen nepnieuws"

Schrik niet. Pesticiden zijn wereldwijd verantwoordelijk voor naar schatting 200.000 slachtoffers per jaar door acute vergiftiging, waarvan 99% in ontwikkelingslanden. Helaas geen nepnieuws. Lees deze zin als u wilt nog maar een keer en denk aan de impact op de vrijwel altijd arme gezinnen van de slachtoffers. Lezen is iets wat veel dagloners in de landbouw niet kunnen. Vaak worden zij onbeschermd en zonder kennis van waarschuwingsteksten over gebruik van bestrijdingsmiddelen het veld in gestuurd.

Wij in het rijke westen op onze beurt twitteren steeds meer, maar lezen helaas steeds minder. Dit afschuwelijke cijfer komt uit een rapport van de Speciale Rapporteur van de VN over het recht op voedsel van begin dit jaar. Kennelijk was het niet genoeg om de voorpagina's van onze kranten en de uitzendingen van onze TV- en radiostations te halen.

Terwijl Europa wederom heeft besloten voor langere toelating van onkruidverdelger glyfosaat van Monsanto is de noodzaak van een landbouw die uitgaat van agro-ecologie groter dan ooit. Weg van een kapitaal-gedreven systeem van grootschalige monoculturen die met het  gebruik van giftige stoffen onze wil aan de natuur opleggen.

Althans proberen op te leggen, want de natuur accepteert geen monoculturen. Uiteindelijk gaan de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit verloren of winnen onkruiden en insecten die resistenties opbouwen tegen zelfs de meest giftige middelen.

De tragiek is dat het best anders kan, maar dat ons verdiensysteem altijd streeft naar nog meer ophoping van kapitaal voor enkelen in plaats van profijt voor velen. Agro-ecologie is in het belang van miljoenen kleine boeren. Agrochemie is vooral van belang voor onzichtbare aandeelhouders. En daartussen zit heel veel lobby- en marketingkracht die ons echt zicht op de werkelijkheid ontnemen.

Natuurlijk is de werkelijkheid nooit zwart-wit. Technologie kan de landbouw en tuinbouw zeker vooruit helpen. In sommige ernstig verarmde gebieden is een beperkte hoeveelheid kunstmest wellicht een overbrugging waar in combi met compostering en goed bodemmanagement voordeel uit gehaald kan worden. Veredeling kan voor betere zaden zorgen die hogere opbrengsten genereren.

Maar het begint ermee dat beleidsmakers in het belang van de toekomst van onze planeet prioriteit geven aan het belang van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en generaties boeren die hier hun brood mee willen verdienen. Nu overheerst de lobby en de marketing van agro-reuzen. De Braziliaanse agro-ecologe Irene Cardoso zei het zo: "Hun magen en behoeften zijn sowieso onverzadigbaar."

Als we tussen het nepnieuws het echte nieuws zien, gaan we hier niet meer in mee. Onze keus voor een andere vorm van landbouw begint bij de boodschappentas.

Deze column is geschreven door Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De column verschijnt ook in de Krant van de Aarde.

Publicatiedatum: 29-11-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-2-2018 Edeka verbant 160 NestlÚ producten uit de schappen
22-2-2018 NestlÚ introduceert bio-productlijn in BraziliŰ
22-2-2018 Hooghiemster stopt na 43 jaar Fűgelwacht
21-2-2018 Haast geboden bij overname Hansketien
20-2-2018 "Nieuwe Kraanswijk EKO digestaat heeft zeer gunstige siktstof/fosfaat-verhouding"
14-2-2018 Agrico bouwt aardappelkwaliteitscentrum
14-2-2018 Beste Biojournaal-lezers,
14-2-2018 Dag Vincent, hallo Ellis
13-2-2018 Eigen merken stuwen resultaten Wessanen
12-2-2018 Nieuwe vereniging Flevo Food houdt keten kort
9-2-2018 Overlijdensbericht Frank Bouman (70)
8-2-2018 Arla Foods begint partnership met Yeo Valley
7-2-2018 BNP Paribas Fortis verwerft minderheidsbelang in bio-bakkerijwereld
6-2-2018 Boeren voor Natuur: de ultieme natuurinclusieve landbouw?
5-2-2018 Coop Zwitserland investeert in bio-garnalen
5-2-2018 Co÷peratief boerenbedrijf uit Soest in de maak
5-2-2018 Biologisch kledingmerk People's Avenue failliet
5-2-2018 "Vaste gebruikers pakken onze grotere potten"
2-2-2018 Biologische landbouw net zo productief als gangbaar
31-1-2018 "Odin De Nieuwe Band heeft straks het complete assortiment"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *