Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Fragiele ecosystemen in Calabrië beschermen door omschakeling naar bio-dynamisch"

Mandarijnen van familie Minisci

De bio-dynamische Biosybaris clementines (pitloze mandarijnen) bij Ekoplaza komen van het familiebedrijf Minisci. In het Zuid-Italiaanse Calabrië - beschouwd als beste gebied voor clementines - teelt, verpakt en verstuurt de familie de clementines die je bij Ekoplaza in het schap ziet liggen. Deze staan bekend om hun smaak en niet zozeer om hun uiterlijk. De familie Minisci speelt een grote rol in hun leefgemeenschap. Op de website van Ekoplaza is het volgende achtergrondverhaal over het familiebedrijf gepubliceerd.

Regionale ondersteuning dankzij coöperatie

De boomgaarden van de familie Minisci liggen rond het kleine dorp Cantinella di Corigliano. Grootvader Minisci richtte het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog op. In 1987 neemt zoon Angelo het bedrijf over en vier jaar later besluit hij biologisch te gaan telen. Daarmee is de familie bio-pionier in de regio. Om de kleine biologische fruitboeren in de regio te ondersteunen, richtten ze de coöperatie Biosybaris op. Dankzij de coöperatie wordt in de Sibari Valley op een zo natuurlijk mogelijk manier geteeld, met aandacht voor het eeuwenoude landschap. Momenteel runt kleindochter Maria Grazia Minisci de coöperatie. Ook de familieboomgaard is aangesloten. Verantwoordelijke hier is kleindochter Anita Minisci (42): "Net als wij, zijn alle 86 telers in de coöperatie aandeelhouder. Dankzij de coöperatie kunnen zij als kleine boer overleven. Ze hebben afzet, kunnen kosten en materiaal delen, zoals trekkers, en er is hulp bij de oogst als dat nodig is. Bij technische problemen staan drie technici, die werkzaam zijn in de coöperatie, voor hen klaar. Als grootste fruitboer zijn wij op dit moment weer pionier, maar nu in de bio-dynamische landbouw."



Bescherming van fragiele ecosystemen

Net als de boomgaard van de familie, liggen alle fruitboomgaarden van de coöperatie in de Sibari Valley. Anita: "Voor de bio en bio-dynamische teelt heerst hier het perfecte klimaat. Dankzij de natuur hebben wij weinig last van ziekten en schimmels. De enorme composthoop die je bij ons op het bedrijf vindt, zorgt voor de bevruchting van het land. Wel zijn we soms genoodzaakt wat kopersulfiet te gebruiken om helemaal schimmelvrij te blijven. Maar dit staat in geen verhouding tot het grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de gangbare teelt. Omdat we helemaal kopersulfietvrij willen telen, zijn we in omschakeling naar puur bio-dynamisch, waar het gebruik hiervan verboden is. Onze ervaring is dat deze clementines nog beter smaken. Bovendien beschermen we via dit duurzame beheer de fragiele ecosystemen in Calabrië nog beter. Het vergt een enorme inspanning van ons als teler, vandaar dat het tijd kost om alle boeren hierin mee te nemen. Maar de geschiedenis laat zien dat het mogelijk is."



Een mandarijn of celementine?

Een clementine is een pitloze variant van de mandarijn. De Algerijnse priester Cle- mente ontdekte deze in 1940. Vervolgens bracht hij het fruit naar Sibary Valley. Een 'normale' mandarijn heeft een andere smaak en bevat wel pitjes.

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl

Bron: Ekoplaza
Publicatiedatum: