Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder regelgeving, maar strenger optreden

"Bureaucratie nekt kleinschalige ondernemer"

Tholen – Sinds kort scharrelen er 35 hennen rond bij 't Oud Erf in Achterveld, groenteleverancier voor De Nieuwe Graanschuur. De eieren zijn bestemd voor verkoop op het erf van de coöperatie en mogen momenteel nog niet het biolabel dragen, omdat de kippen nog in omschakeling zijn. "We kiezen ervoor om beginnende bedrijven te ondersteunen gedurende hun transitieperiode", zegt mede-eigenaar Abel Hertzberger. Hij werd echter door de autoriteiten gemaand deze eieren uit de verkoop te nemen. "Het was een bewuste keuze, met de consequentie daarop aangesproken te worden", zegt hij. "Een bureaucratische invulling vanuit de pluimveesector, die alle flexibiliteit van handelen en creativiteit inperkt." Dat raakt met name de kleinschalige kippenhouders, vreest hij. 

"Rem op de ontwikkeling"

De sector is volgens hem uitentreuren risicomijdend. Abel trekt een parallel naar de regeldruk in de gezondheidszorg: de stapels papierwerk waardoor professionals bijna niet meer aan hun eigenlijke bezigheden toekomen. "Dat zet een rem op de ontwikkeling en maakt dat de kleinere spelers al helemaal niet meer aan hun werkzaamheden toekomen."

Zero tolerance

Tezelfdertijd is de ondernemer zich bewust van alle ophef rondom de fipronilcrisis, die de afgelopen zomer haar hoogtepunt bereikte. "Daardoor ligt de biologische eiersector ook nu nog onder een vergrootglas." Hij toont zich groot voorstander van een zero tolerance-aanpak vanuit de certificeringsinstanties, waarin duidelijke criteria geen ruimte meer laten voor dubieuze praktijken. "Bedrijven zelf zijn daarvoor in grote mate verantwoordelijk. Een te soft optreden komt over als een vrijbrief om zulke fouten ook in de toekomst te gedogen. Daar is niemand bij gebaat."

Van eigen komaf

De winkelier biedt bij voorkeur eieren aan van eigen komaf, ook als dat impliceert dat de eieren dan niet de biologische status kunnen genieten. Toch betrekt de coöperatie nog altijd zo'n 1.600 biologisch-gecertificeerde eieren van een andere biologische pluimveehouder, die al wel aan de normen voldoet. De ongestempelde eieren van de kippenboer in omschakeling daarentegen mogen alleen het bedrijf verlaten indien ze gratis worden verstrekt. "Ons is een ultimatum gesteld. We nemen dat serieus en zullen ons in de toekomst nog beter oriënteren en ons beraden op een goede aanpak."

Voor meer informatie: