Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kopergebruik in bio-teelt blijft niet onbesproken

Het gebruik van koper in de biologische teelt blijft niet onbesproken. Niet in Nederland, niet in BelgiĆ«. Zeker nu Vlaming Dieter De Cleene een vlammend opiniestuk schreef dat zowel in populair-wetenschappelijk tijdschrift Eos en in Belgische krant De Standaard verscheen. Er is veel om koper te doen. 

Hoewel het een product van natuurlijke oorsprong is, is het gebruik ervan niet onschadelijk, waarschuwt Maarten Trybou van de FOD Volksgezondheid. Hij geeft aan dat het zware metaal langzaam afbreekt en daarom al snel in de bodem ophoopt. Annie Demeyere van Departement Landbouw en Visserij schetst ook een doemscenario, door te wijzen op 'de koperwoestijnen in Frankrijk' als gevolg van kopergebruik in de biologische wijnbouw. "Daar groeit niets meer", stelt ze in gesprek met Vilt. 

Aan de andere zijde van het debat wijst biologische ketenorganisatie BioForum Vlaanderen op het feit dat bio-boeren "het gebruik van welk middel dan ook principieel vermijden" en door diverse teeltmethoden, zoals gewasrotatie, de natuur en haar natuurlijk herstel vrij spel geven. Alternatieve middelen, zoals kopersulfaat, blijkt in tegenstelling tot koper, niet in de bodems te accumuleren, vult Lieven Delanote van Inagro daarop aan.



Publicatiedatum: