Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ignace Breemer, Simon Lévelt: "Aanplant elders niet rendabel"

Rooibosschaarste door misoogsten Zuid-Afrika

Tholen – Rooibosliefhebbers, opgelet: de thee is en blijft vermoedelijk ronduit schaars. De vraag naar rooibos neemt wereldwijd een vlucht. Nu de oogsten door de aanhoudende droogte in Zuid-Afrika grotendeels zijn mislukt, laten de gevolgen zich op het gebied van beschikbaarheid en prijsdruk wel raden. Ignace Breemer, inkoper bij theebedrijf Simon Lévelt, zit bovenop de ontwikkelingen. "Dit jaar is er in totaal slechts 60 millimeter regen gevallen, tegenover een jaargemiddelde van 210 millimeter. En het regenseizoen is inmiddels al voorbij. Alle regen die nog voor het eind van het jaar gaat vallen, wordt gezien als een bonus." Theeleveranciers spreken van een totaal onvoorspelbare situatie. 

"Als theebedrijf moeten we vertrouwen op de relatief beperkte informatie die theeleveranciers ons verstrekken", geeft Ignace aan. "Prijsstijgingen zijn aanwezig", beaamt hij, "maar het is te voorbarig om in te schatten of deze schaarste en prijsontwikkelingen het biologische en gangbare aanbod evenredig hard raken." Ter illustratie: thee-importeur Alex Didden stelde vanochtend in een radio-interview op NOS dat rooibos in de periode 2011-2017 maar liefst 388% duurder is geworden.

Ignace merkt dat lokale theehandelaren uitermate voorzichtig zijn in hun ramingen en bijna geen garanties durven af te geven. Zelf kan het bedrijf nog putten uit een behoorlijke voorraad biologisch-gecertificeerde rooibosthee. De rooibos waar Simon Lévelt normaliter beslag op legt, is afkomstig uit het Fynbos en uit de Cederberg regio, op een hoogte tussen 300 en 600 meter boven zeeniveau, waar niet geïrrigeerd kan worden. 's Winters is het daar 0°C, 's zomers bereikt het kwik temperaturen tot 48°C. "Het zijn dus uitzonderlijke omstandigheden die de groei en productie mogelijk maken."

Nieuwe aanplant van rooibos biedt niet direct verlichting in de komende seizoenen. Ignace: "Voordat een rooibosplant in productie gaat, ben je al snel een aantal jaar verder. Daarnaast heb je nog te maken met de afweging bij de producent zelf of daar een biologische of conventionele invulling aan gegeven wordt." 

Dat rooibos – afgezien van de benaming – onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met Zuid-Afrika, is niet vreemd. "Het land beschikt namelijk over een klimaat en bodemsoort waarbinnen de productie van rooibos goed gedijt", weet Ignace. Toch ligt het opzetten of intensifiëren van teeltlocaties buiten Zuid-Afrika niet in de lijn der verwachting. In het andere land Down Under en in de Verenigde staten wordt rooibos mede door het vergelijkbare klimaat al op kleine schaal geteeld. "Toch blijkt dat de productiekosten in landen als Australië uiteindelijk vele malen hoger zijn, wat de teelt weinig rendabel maakt. In de praktijk lijkt de productie daar niet goed van de grond te komen."

"We betreuren de gang van zaken voor alle getroffen Zuid-Afrikaanse theeproducenten", besluit de inkoper. 

Voor meer informatie: