Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
The Broth Bar zet bouillon op de kaart
"Bouillon nieuwe thee, koffie en anti-katerdrank ineen"

Tholen – Sinds eind september is Maastricht, de culinaire hoofdstad van Europa, een nieuw biologisch restaurant rijker: The Broth Bar. Het restaurant werkt volgens een uniek uitgangspunt: alles draait namelijk om bouillon. Niet de blokjes vol smaakversterkers en bindmiddelen, maar verse bouillon die dagenlang op een laag vuurtje heeft liggen pruttelen tot een intense smaakexplosie. "Zoals bouillon hoort te zijn. Het leent zich in de basis voor ontzettend veel toepassingen", weet mede-oprichter Charlotte van Loo. Charlotte omschrijft zichzelf als groot 'bouillon-fan'. Binnen haar achtergrond als orthomoleculair voedingsdeskundige merkte ze dat veel Limburgers wel waarde hechten aan lekkere en gezonde voeding, maar dat het er bij hen in de praktijk wegens tijdgebrek vaak bij inschiet. Haar sparringspartner Tanja Stevens, die naast haar rol binnen het restaurant ook een natuurgeneeskundigepraktijk onderhoudt, ervoer hetzelfde. Beiden onderkenden het belang van bouillon als onderdeel van een evenwichtige maaltijd en adviseerden hun cliënten dan ook deze powerboost in hun dieet op te nemen. Gestoeld op deze gedachte opende Charlotte het restaurant en voegde fermentatie-expert Tanja zich bij de crew. Zij fermenteert veel zelf: kombucha, waterkefir, melkkefir, citroenen en veel verschillende groenten.

"We hebben een no waste beleid, of zoals Nel Schellekens het noemt: van kop tot staart en schil tot pit, en verwerken op deze manier bijna alle voeding(sresten), van appelschillen en klokhuizen tot azijn en citrusvruchten." Bij iedere maaltijd serveert het restaurant een beetje gefermenteerde groenten om de spijsvertering te ondersteunen.De keuken van het restaurant vormt het hart van de zaak. "We gunnen al onze gasten een blik in de keuken. Net als bij oma vroeger, hoewel ons interieur en entourage wel wat frisser oogt", lacht Charlotte. De kaart, gerechten en nadruk op bouillon vormen vanaf dag één de basis. Alles op de kaart is zelfgemaakt, veelal lokaal, volledig glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. "Waar mogelijk halen we uit de regio, zoals ons vlees en de botten van grasgevoerd vee. Andere producten kopen we in bij de lokale biologische donderdagmarkt en bij Udea."

Het maken van bouillon vraagt geen hogere wiskunde, maar is toch een behoorlijk tijdsintensief proces. "Het kost al gauw een dag of drie voordat de bouillon op zijn best is." De bouillon – feitelijk een mengsel van botten, appelazijn en later ook groenten – staat twee van de drie dagen op een laag vuurtje te pruttelen. In dit proces worden mineralen en voedingsstoffen langzaam aan de botten onttrokken. "De botten vallen volledig uit elkaar." Als laatste stap wordt ook Keltisch zeezout toegevoegd. "Als je het zout al in een eerder stadium toevoegt, dan is het water al osmotisch gevuld en onttrekt het geen mineralen meer aan de botten. De juiste volgorde is dus van essentieel belang."The Broth Bar biedt bouillon in vele verschijningsvormen, als warme drank, in de lamscurry, stoofschotels, gehaktballen met jus, aangevuld met noedels en ook 'to go': vers ingevroren voor de thuiskok als basis voor eigen recepten. "Bouillon is zeer goed opneembaar door het lichaam en werkt bovendien als natuurlijke botversterker. Het is de nieuwe thee, koffie en anti-katerdrank ineen!"

Voor meer informatie:
Charlotte Van Loo-Jungblut
The Broth Bar
Hoogbrugstraat 43A
6221 CP Wijck Maastricht
M: 06-41521203

Publicatiedatum: 21-11-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet
19-6-2018 'Plantastic! Health Hub maakt Rotterdam groenste hotspot van Nederland'
19-6-2018 "Cateringconcept gezond, biologisch, duurzaam en lokaal"
15-6-2018 Meer bio voor grootkeukens
13-6-2018 EKO-keurmerk Horeca voor The Barn Leidsche Rijn en Odin-Rio de Bio
13-6-2018 Schijn bedriegt: garagebox is biologische, duurzame broodjeszaak
11-6-2018 Maximaal 130 Nederlandse vestigingen van La Place
8-6-2018 Twaalf procent van de foodtrucks op festivals noemt zijn eten biologisch.
8-6-2018 SNCKBR opent Europa’s grootste plantaardige restaurant in Utrecht
7-6-2018 Biologisch menu voor spelers Belgisch voetbalelftal
4-6-2018 Exki naar Duitsland en Spanje
31-5-2018 Den Haag uniek horecaconcept rijker
29-5-2018 BioPizza nieuwste plan van ondernemers BioToko
29-5-2018 App tegen voedselverspilling breidt uit naar Den Haag
29-5-2018 6x overnachten in hotel met biologisch eten
28-5-2018 Happy Tosti nu ook in Amsterdam
28-5-2018 Eerste ANWB Café opent 31 mei
23-5-2018 Studenten starten biologische saladebar
23-5-2018 Biologisch diner tijdens huwelijk prins Harry en Meghan
17-5-2018 Eerste No Waste menu door Nederlandse cateraar

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *