Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Sour ontwikkelt maaltijdmixen met eiwit uit reststromen koolzaad

Start-up Sour breidt uit met een nieuwe variant gefermenteerde groenten. De activiteiten zijn uitgebreid met de ontwikkeling van maaltijdmixen op basis van unieke eiwitten van de koolzaadplant. Ook heeft Sour een nieuwe zakenpartner: purpose marketeer Marjan de Jong. Daarmee wil het bedrijf meer maatschappelijke impact bewerkstelligen. 



Tafelzuur

Naast de Sour Kimchi, staan sinds een paar dagen ook potjes gefermenteerde bieten en rode kool met mierikswortel en zeewier op het schap. Via groothandel Udea zijn de potjes bij onder andere Ekoplaza en Organic Food for You verkrijgbaar. De advies verkoopprijs is 3,99 euro voor potjes met een nettogewicht van 275 gram.

"Met deze variant zie je al je eten door een roze bril. Okť, de bieten en rode kool zijn natuurlijk zelf meer donkerrood of paars van kleur, maar kijk wat er gebeurt als je deze door je rijst, pastasalade of hummus roert. Of wat dacht je van roze sushi? Deze variant is volledig plantaardig, rauw, biologisch en rijk aan probiotica", aldus Marieke Smidt, oprichter van Sour.

Eiwitten van de toekomst

Door een nieuwe en unieke technologie kunnen sinds kort eiwitten uit een reststroom van de productie van koolzaadolie worden gehaald. Deze eiwitten zijn van hoge kwaliteit. En omdat koolzaad in het Nederlandse klimaat goed gedijt, draagt het niet bij aan de ontbossing van tropisch regenwoud. Dat maakt het tot duurzaam, gezond en makkelijk te verwerken product die geschikt is voor gebruik in allerlei gerechten.

Onderzoek

Het duurt nog zeker twee jaar voordat er grote volumes koolzaadeiwitten beschikbaar zijn. Deze tijd gaat Sour gebruiken om lekkere en voedzame maaltijden te ontwikkelen op basis van eiwitpoeder van de koolzaadplant. Dit doen ze met hulp van een heleboel test-koks; de Universiteit van Wageningen en onderzoeksbureau Raphaels. Deze onderzoeken worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de New Food Challenge. Of in de woorden van voormalig staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken: "Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig. Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge willen we meer nieuwe gezonde plantaardige producten in de winkel en op ons bord krijgen."

Sour wil samen met haar klanten en leveranciers het verschil maken. De missie bestaat uit drie delen:
  • Stap 1: bewustwording creŽren over (over)consumptie;
  • Stap 2: laten zien dat met het aanpassen van het eetpatroon een grote impact kan hebben op dit probleem, specifiek met behulp van koolzaadeiwitten, verkregen uit een reststroom van de productie van koolzaadolie;
  • Stap 3: anderen inspireren om ook een bijdrage te leveren aan dit probleem.
De komende anderhalf jaar wil Sour verschillende producten op basis van eiwitten van de koolzaadplant gaan testen. Jouw klanten de gelegenheid geven om deze producten uit te proberen? Stuur dan een berichtje aan Marjan (marjan@sour.world) of Marieke (marieke@sour.world).

Voor meer informatie: www.sour.world

Publicatiedatum: 14-11-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

27-10-2017 Natudis: "Ekoland tomatensoep voldoet aan richtlijnen Voedingscentrum"
26-10-2017 Bio bekleedt top 5 in Tomatensoepwijzer
5-10-2017 Interne automatisering Machandel voorzien van impuls
18-7-2017 Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
21-6-2017 "Wij voegen geen middelen toe. Nul"
13-6-2017 "Liever lokaal geteeld gangbaar fruit dan ingevlogen bio-fruit"
12-4-2017 Conservenfabriek draait overuren door vroege aspergeoogst
3-4-2017 Wilde bessenjam en -siropen Torfolk GŚrd nu in Nederland
29-3-2017 Groningen stimuleert teelt voor bio-conserven
22-3-2017 Duurzaam dieet voor je kat
7-3-2017 Biologische babyvoeding en conserven in trek
13-10-2016 Bio-aandeel Baltussen toegenomen tot 50%
30-9-2016 Baltussen kampt met aanvoerproblemen na extreem weer
13-9-2016 Bonduelle breidt biologisch aanbod uit
6-9-2016 MariŽnwaerdt introduceert nieuwe producten met uitsluitend natuurlijke suikers
24-8-2016 Hollandse gezelligheid op 22ste Landgoedfair
2-6-2016 Tomatenpuree van De Nieuwe Band wordt Demeter
11-3-2016 Amaizin exotische bonen in blik
16-2-2016 Hoogste score voor La BIO IDEA kikkererwten
9-2-2016 Jumbo boycot Hak-groenten

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *