Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mango’s

Het doel van BioTropic is om gerijpte mango's aan te bieden. Deze importeur van biologische groenten en fruit heeft onlangs in een magazijn van het hoofdkantoor in Duisburg een rijpings- en sorteersysteem geďnstalleerd. Het is een miljoeneninvestering, maar deze zal zeker terugverdiend worden. "Het zou mogelijk moeten zijn om de totale verkoop te verdrievoudigen", aldus manager Sascha Suler.


Procesbegeleider Thorsten Reno in een van de rijpingscellen

De biologische mango's komen uit landen zoals Ecuador, Peru, Senegal, Burkina Faso en Ivoorkust. Op het moment van verzending varieert het fruit echter in rijpheid en dit is moeilijk met het oog vast te stellen. Vier speciale mango-rijpingscellen en een ultramoderne sorteerinstallatie zorgen ervoor dat mango's in verschillende categorieën kunnen worden aangeboden volgens de specificaties van de klant. Sascha Suler: "We hebben al een succesvolle proef gehad met Spaanse mango's. De consumenten beoordeelden het fruit heel positief."


Het sorteersysteem is volledig computergestuurd.

Rijpingsproces

Om de import van Ready2Eat mango's uit het buitenland mogelijk te maken, wordt het fruit onmiddellijk bij aankomst in de rijpingscellen gedaan en vervolgens in de sorteerinstallatie. "Via een computergestuurd systeem kunnen wij het rijpen van de mango's aansturen, waarna we ze sorteren op rijpheid, toestand van de schil, hardheid en suikergehalte," aldus process supervisor Thorsten Reno. De combinatie van een hi-tech rijpingsproces en ultramoderne sorteerapparatuur die alleen voor biologische mango's wordt gebruikt, is vrij uniek.


Een van de acht landbouwingenieurs test het suikergehalte van de mango's

Hoewel gewone mango's nu al worden verwerkt via soortgelijke geavanceerde technologie, kunnen biologische mango's niet worden gesorteerd door dezelfde apparatuur vanwege het gevaar voor besmetting met resten van de behandelingsmiddelen die door de gewone mango's zijn achtergelaten. In speciale rijpingscellen kunnen mango's worden gerijpt via gecontroleerde beluchting, temperatuur en vochtigheid. De mango's in deze rijpingscellen kunnen veel individueler worden aangepast dan die in rijpingscellen voor bananen, die bijvoorbeeld een beperktere temperatuurcontrole hebben.


De sorteerlijn in actie

Kwaliteitscontrole

Op dit moment bevindt de rijpings- en sorteerinstallatie zich in de testfase. Suler: "We moeten nog zien hoe de mango's reageren op het rijpingsproces en onderzoeken hoe we het sorteersysteem kunnen optimaliseren, zodat de klanten mango's krijgen met de exacte kwaliteit die ze verwachten." Omdat mango's de neiging hebben om op verschillende manieren te rijpen, afhankelijk van variëteit, teeltgebied, klimaat en teelt- en oogsttechnieken, zullen we de komende winter alle gegevens verzamelen die we nodig hebben om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert.


De vruchten worden gesorteerd naar kwaliteit en rijpheid
  
Al deze gegevens worden vervolgens aan lokale telers doorgegeven door een van de acht agrarische ingenieurs van BioTropic, zodat in de toekomst vruchten met gebreken bij de bron kunnen worden gesignaleerd. Op deze manier zal het bedrijf in staat zijn om het hele productieproces van A tot Z aan te sturen. Deze controles maken het mogelijk om de hoeveelheid verspild fruit na het rijpen en sorteren te verminderen, wat alle betrokkenen ten goede zal komen.


De rijpheid van de mango's wordt getest door middel van een computersysteem.

Voor meer informatie:
BioTropic GmbH
Daimlerstraße 4, 47167 Duisburg
Betriebsleiter Sascha Suler
ssr@biotropic.com

Publicatiedatum: 13-11-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 "We willen dat biokwaliteit de standaard wordt in de gastronomie"
25-4-2018 In omschakeling: Familie Buijsrogge - Magdalenahoeve
25-4-2018 "Alle ruimte voor Egyptische bio-uien"
25-4-2018 Wat als iedereen biologisch gaat eten
25-4-2018 "Vraag naar bio-Portobello groeit constant"
25-4-2018 Grootste Amerikaanse bio-fruitboomkweker krijgt forse boete
24-4-2018 Frank de Koning neemt vierde productielocatie in gebruik
20-4-2018 Lifestyle-event heeft biologisch en fairtrade hoog in het vaandel
20-4-2018 "Dankzij bio-aanbod zijn we een one-stop-shop"
20-4-2018 Nieuw: biologische bloemkool- en broccolirijst
19-4-2018 'Bio Bullsh*t Bingo' kaart vooroordelen over bio aan
19-4-2018 Bio-fruittelers mogen ook dit seizoen Vitisan inzetten
19-4-2018 Jonge Chinese boeren bezoeken Belgisch bio-fruitteeltbedrijf
18-4-2018 Peru: Verdubbeling bio-bananenopbrengst door nieuw ras
18-4-2018 Slovenië wil nieuw beleid voor biologische sector
18-4-2018 Vliegmaatschappij richt zich op biologische maaltijden en snacks
18-4-2018 Uitbreiding biologisch assortiment NatureFresh Farms in Ontario
18-4-2018 Biologische kiwano's voor het Cinco de Mayo-feest
18-4-2018 "De toekomst van het thuis biologisch kweken čn koken”
17-4-2018 Frankijk: AGF zonder beschermingsmiddelen heeft meest kansrijke toekomst

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *