Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Derde duurzaamheidsverslag FEVIA komt met concrete ambities
Belgische voedingsindustrie ambitieus in duurzaamheid

Het derde online duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie toont hoe de sector tegelijk haar groei wil verderzetten en antwoorden biedt op uitdagingen rond welvaart, personen, milieu en maatschappij. Nieuw in dit verslag is dat FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, aan elke uitdaging ook een concrete ambitie voor de sector koppelt. FEVIA stimuleert met concrete initiatieven bovendien ook de duurzame ontwikkeling van de vele kmoĺs die de voedingssector rijk is.

Dankzij een succesvolle exportstrategie kende de Belgische voedingsindustrie de voorbije jaren een opmerkelijke groei. De sector maakt er geen geheim van dat ze die groei wil verderzetten maar ze moet kaderen in een weldoordachte, coherente en brede duurzaamheids-strategie. Met dit derde duurzaamheidsverslag toont FEVIA hoe de sector die duurzame ontwikkeling concreet in de praktijk omzet.

"Als sector gaan we constant de dialoog aan met onze stakeholders. Het is vanuit die dialoog dat we 19 uitdagingen identificeerden waaraan we nu ook concrete ambities koppelen voor de gehele sector. Uiteraard legt elk bedrijf daarbij eigen accenten. We mogen niet uit het oog verliezen dat de voedingssector in BelgiŰ voor 95% bestaat uit kmo's (kleine of middelgrote ondernemingen, in Nederland vergelijkbaar met 'mkb') met minder dan 50 werknemers. We helpen met zeer concrete initiatieven ook die kleinere bedrijven om duurzame ontwikkeling in hun beleid te integreren", aldus Guido Vanherpe, voorzitter van het ComitÚ Duurzame Ontwikkeling van FEVIA.

76 concrete initiatieven

Aan elk van de 19 uitdagingen in het verslag koppelt FEVIA niet alleen een ambitie maar ook 76 concrete initiatieven waarmee de sector bijdraagt aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vat die samen in vier pijlers:
  1. Welvaart: een welvarende voedingsindustrie kan blijven investeren en jobs creŰren. Export en innovatie, gestimuleerd door de 87 projecten van innovatiepolen Flanders' FOOD en Wagralim, zijn daarbij belangrijke hefbomen. Als middelste schakel van de keten laat de voedingsindustrie ook de andere schakels toe om zich te ontwikkelen. Zo komt 61% van alle grondstoffen die in de Belgische voedingsbedrijven worden verwerkt, uit eigen land. Met de 'Gedragscode voor faire handelspraktijken tussen leveranciers en kopers', dat dit jaar nog een onafhankelijke voorzitter kreeg toegewezen, proberen de ketenpartners de samenwerking tussen leveranciers en klanten verder te verbeteren;
  2. Personen: de voedingsindustrie wil een stabiele werkgever blijven. Jaarlijks is de sector op zoek naar 8.000 medewerkers en vooral het aantrekken van technische profielen is daarbij een uitdaging. Voedingsbedrijven investeren daarom ook in opleidingen voor medewerkers. Voor bedrijven die grondstoffen aankopen buiten onze grenzen staat ook daar het verbeteren van de werkomstandigheden van de landbouwers en werknemers hoog op de agenda. Via de Belgian Alliance for Sustainable Palmoil neemt de sector bijvoorbeeld het voortouw om enkel duurzame palmolie aan te kopen;
  3. Maatschappij: de voedingsindustrie heeft een rol te spelen bij het bevorderen van het algemene welzijn van de bevolking. Met initiatieven als het Convenant Evenwichtige Voeding of de Belgian Pledge helpen voedingsbedrijven de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Voedingsbedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid binnen hun lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de strijd tegen zwerfvuil. Daarom engageerde de verpakkende industrie zich om jaarlijks 17 miljoen euro bij te dragen aan De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in WalloniŰ;
  4. Planeet: de Belgische voedingsindustrie wil evolueren naar een milieuneutrale sector. Daarvoor beperkt ze in de eerste plaats de impact van haar eigen activiteiten op het milieu. Zo reduceerde de sector in 15 jaar haar CO2-uitstoot met 64 procent. Naar de toekomst toe wil de sector de milieu-impact van de voedingsmiddelen in heel de keten verminderen.

Bron: FEVIA

Publicatiedatum: 13-11-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 "Wessanen was het lelijke eendje van de beurs"
22-1-2018 Blockchain als motor voor veranderingen in de voedselketen
19-1-2018 Zelfrijdende afrastering leidt kieskeurige geiten om de tuin
17-1-2018 Consultancybureau neemt Skal Biocontrole onder de loep
17-1-2018 50-jarig jubileum familiebedrijf De Kweker
17-1-2018 Donderdag geen Biojournaal
16-1-2018 Team Agro NL promoot Nederlandse land- en tuinbouw
15-1-2018 Prijswinnaars 'Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw' bekend
12-1-2018 Nieuwe zaadteeltco÷peratie de Zaderij opgericht
12-1-2018 Overname van Leen Menken door Belgische bpost
12-1-2018 Mauricio Graber nieuwe CEO Chr. Hansen
11-1-2018 Walnotenboomgaard Mobipers in omschakeling
9-1-2018 "Zijn hier niet om te oordelen over wat consumenten zeggen"
9-1-2018 Hema komt met hoezen van biologisch katoen
5-1-2018 Belgisch koppel vindt plek voor bio-boerderij
5-1-2018 Daan de Wit: "Gezond eten is zoals de oudste volken dat deden"
5-1-2018 Waarom de markt voor biologische wijn eerst niet stormliep
5-1-2018 Omschakelen makkelijker wanneer overgangsperiode achter de rug is
5-1-2018 Olifanten en honing uit Tanzania
4-1-2018 Zwolse bioboeren verenigen zich in co÷peratie

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *