Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Wieke van der Vossen, Voedingscentrum:

"Voor je gezondheid hoef je niet voor biologisch te kiezen"

Het is een vraag zo oud als de biologische sector zelf: is bio-AGF nu echt gezonder dan het gangbare alternatief? Een vraag die zeer actueel blijkt na alle ophef rondom de zogenaamde 'gifcocktail' in de Hollandse aardbeien waar dagblad Trouw vorige week over berichtte. NU.nl nam de proef op de som en ging met een voedingsexpert en toxicoloog in gesprek voor het verlossende antwoord. 

Wieke van der Vossen, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, stelt dat je "voor je gezondheid niet voor biologische voeding hoeft te kiezen" en dat je je keuze beter kunt baseren op het gebruik van de soort bestrijdingsmiddelen bij de teelt van deze groenten en fruit. In de biologische teelt zijn chemische middelen uit den boze en wordt actiever ingezet op het gebruik van natuurlijke vijanden en (preventieve) mechanische bestrijding.

Hoogleraar toxicologie aan Universiteit Utrecht Martin van den Berg is ervan overtuigd dat gewasbeschermingsmiddelen al vóór gebruik goed zijn getest op mogelijke risico's. "De stoffen die kankerverwekkend voor de mens kunnen zijn, zijn allemaal al uit de handel gehaald", draagt hij als voorbeeld aan. "Wat betreft de menselijke risico's maakt het dus niet veel uit of je biologische of gangbare groenten of fruit eet." Volgens hem is het wezenlijke verschil dat middelen die bij de gangbare teelt gebruikt worden en die in het milieu terechtkomen doorgaans een hogere milieu-impact hebben. 


Bron: NU.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Mevrouw van der Vossen heeft ongelijk. Biologisch is per definitie veel gezonder, omdat bij de biologische productie geen cocktail aan natuurvreemde stoffen op en in het product, in en op de bodem, in de lucht die we inademen en in het water dat we drinken wordt gebracht. De heer van den Berg onderschrijft dat middelen die bij de gangbare teelt gebruikt worden en die in het milieu terechtkomen doorgaans een hogere milieu-impact hebben. Dat de stoffen die kankerverwekkend voor de mens kunnen zijn allemaal al uit de handel zijn gehaald mag zeker geen geruststelling worden genoemd. Ook deze stoffen werden ooit als onschadelijk toegelaten en naar hartenlust gebruikt. Biologisch is veel gezonder!


Jan J. de Boer, Boelenslaan - 2017/11/13 23:05:28.000


Het vervelende met dit soort ''gratuite'' beweringen is dat er nooit wordt gemotiveerd en onderbouwd en criteria aangegeven. Er wordt maar wat geroepen, en als er een universiteit genoemd wordt lijkt het allemaal ''verantwoord''.
Iedereen weet dat het criterium ''risico voor de volksgezondheid'' erg onderhevig is aan weinig onderbouwde marges. Er zijn nog steeds mensen die beweren dat roundup niet schadelijk is voor de volksgezondheid. Er zijn ook al heel veel beweringen uit het verleden in de loop der tijd ''herroepen''. Wetenschap is een heel relatief begrip geworden...
jeroen vinken, galder - 2017/11/13 18:46:52.000


Ja...hoor en varkens kunnen vliegen.....wat een wetenschap tegenwoordig.... kortzichtig en eigenbelang :-(
Ute Wiedemann, Neede - 2017/11/13 15:51:40.000© BioJournaal.nl 2018