Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Rick Huis in ’t Veld: "Terug waar het vandaan komt”
Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit

Tholen – Voedsel uit de anonimiteit halen. Met die gedachte hebben de Deventer Stadsboeren hun krachten gebundeld in een eigen verkooppunt in foodhal Fooddock. Het viertal bioboeren wil de verbinding tussen boer en burger weer in ere herstellen door bezoekers aan de foodhal mee te nemen op een culinaire ontdekkingstocht. In de voormalige graansilo in het havengebied van Deventer kunnen gasten bij tien keukens terecht om een veelvoud aan gerechten te proeven, die zijn bereid met hun eigen ingrediënten. Een concept dat veel weg heeft van een foodtruckfestival. Beleving staat centraal. Fijnproevers doen inspiratie op en producenten vertellen hun verhaal. De samenwerking met Fooddock betreft in eerste instantie een pilot voor drie maanden.



Ook melkveehouder Rick Huis in 't Veld maakt deel uit van het collectief. "Het is frappant hoe dicht je op elkaar zit en hoe weinig je eigenlijk van elkaar weet. Elke boer zat op zijn eigen eilandje, terwijl we in de kern hetzelfde doel voor ogen hebben: de afstand van boer tot burger verkleinen." Toen alle neuzen eenmaal dezelfde kant op stonden, zag het collectief het daglicht.



Elke boer heeft zijn specialiteit: Berrie Klein Swormink houdt runderen en varkens, Annette Harberink richt zich vooral op kaas, Jopie Duijnhouwer op tuin- en akkerbouwproducten en Rick zelf op verse zuivel. "Nieuwe input is altijd welkom, we zien het netwerk graag groeien", zegt Rick. "Voorwaarde is wel dat je biologisch moet werken."



Rick baarde onlangs nog opzien met zijn Melkbrouwerij, waarin hij 'zelfgebrouwen' zuivel aan de man brengt. "Met deze en soortgelijke initiatieven kun je als boer uitdragen dat de keuze voor lokale producten rechtstreeks bijdraagt aan de instandhouding van de biodiversiteit op het platteland. De producten verdwijnen daardoor niet meer op de grote hoop en gaan juist voor een deel weer terug de stad in – of beter gezegd: blijven dáár waar ze vandaan komen. Zo halen we voedsel weer uit de anonimiteit."



Voor meer informatie: www.deventerstadsboeren.nl

Publicatiedatum: 10-11-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-1-2018 Bistro De Stadshoeve ontvangt EKO-keurmerk Horeca Goud
15-1-2018 Masterclasses en proeverijen op Foodplein Bio-beurs
10-1-2018 Horeca zet in op zoutbewust eten
10-1-2018 Bronzen EKO-keurmerk voor cateraar De Goede Snackbar
10-1-2018 BookDinners: alternatief voor 'dure' boekingssites
2-1-2018 Omzetstijging Exki, maar ook nettoverlies toegenomen
22-12-2017 Afrekenen per gram in Gentse restaurant Lekker GEC
21-12-2017 "Goede voeding om gezond te groeien en te spelen"
21-12-2017 "De groene beweging begint zich te verspreiden in Nederland"
18-12-2017 Vooral festivals populair in groeiende evenementensector
15-12-2017 Nieuw duurzaam restaurant op de Westergasfabriek
13-12-2017 Proeverijen op het Foodplein van de Bio-beurs
11-12-2017 "Tien jaar geleden bio een hype, nu steeds meer grond voor"
5-12-2017 Duurzame inzameling van horeca-afval in Rotterdam
23-11-2017 Omzet leden Koninklijke Horeca Nederland in 2016 met 6,5% gestegen
22-11-2017 Rode Duivels danken WK-kwalificatie aan bio-dieet
21-11-2017 "Bouillon nieuwe thee, koffie en anti-katerdrank ineen"
16-11-2017 Verstrade: nieuw online foodplatform voor de horecamarkt
15-11-2017 Sprice bio-ijsjes genomineerd voor Horecava Innovation Award 2018
15-11-2017 Restaurant Natuurlijk winnaar horeca duurzaamheidsaward

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *