Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Rick Huis in ’t Veld: "Terug waar het vandaan komt”
Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit

Tholen – Voedsel uit de anonimiteit halen. Met die gedachte hebben de Deventer Stadsboeren hun krachten gebundeld in een eigen verkooppunt in foodhal Fooddock. Het viertal bioboeren wil de verbinding tussen boer en burger weer in ere herstellen door bezoekers aan de foodhal mee te nemen op een culinaire ontdekkingstocht. In de voormalige graansilo in het havengebied van Deventer kunnen gasten bij tien keukens terecht om een veelvoud aan gerechten te proeven, die zijn bereid met hun eigen ingrediënten. Een concept dat veel weg heeft van een foodtruckfestival. Beleving staat centraal. Fijnproevers doen inspiratie op en producenten vertellen hun verhaal. De samenwerking met Fooddock betreft in eerste instantie een pilot voor drie maanden.



Ook melkveehouder Rick Huis in 't Veld maakt deel uit van het collectief. "Het is frappant hoe dicht je op elkaar zit en hoe weinig je eigenlijk van elkaar weet. Elke boer zat op zijn eigen eilandje, terwijl we in de kern hetzelfde doel voor ogen hebben: de afstand van boer tot burger verkleinen." Toen alle neuzen eenmaal dezelfde kant op stonden, zag het collectief het daglicht.



Elke boer heeft zijn specialiteit: Berrie Klein Swormink houdt runderen en varkens, Annette Harberink richt zich vooral op kaas, Jopie Duijnhouwer op tuin- en akkerbouwproducten en Rick zelf op verse zuivel. "Nieuwe input is altijd welkom, we zien het netwerk graag groeien", zegt Rick. "Voorwaarde is wel dat je biologisch moet werken."



Rick baarde onlangs nog opzien met zijn Melkbrouwerij, waarin hij 'zelfgebrouwen' zuivel aan de man brengt. "Met deze en soortgelijke initiatieven kun je als boer uitdragen dat de keuze voor lokale producten rechtstreeks bijdraagt aan de instandhouding van de biodiversiteit op het platteland. De producten verdwijnen daardoor niet meer op de grote hoop en gaan juist voor een deel weer terug de stad in – of beter gezegd: blijven dáár waar ze vandaan komen. Zo halen we voedsel weer uit de anonimiteit."



Voor meer informatie: www.deventerstadsboeren.nl

Publicatiedatum: 10-11-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl dat het niet is."
17-7-2018 Trendtour door Gent in teken van bio en duurzaamheid
13-7-2018 Op deze 24 terrassen eet en drink je biologisch en duurzaam
12-7-2018 "Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch"
9-7-2018 Nieuwkomer in 'fastfoodland': Soil of Amsterdam
9-7-2018 Stichting EKO-keurmerk en Bionext betrokken bij Project Empowering Public Food Procurement
5-7-2018 Best gewaardeerde Out of Home Formules 2018 bekendgemaakt
3-7-2018 Streek- en bio-producten in de schijnwerkpers op CuliFair Goes
3-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
3-7-2018 Een surfschool met bio-café zonder eigenaar
25-6-2018 Finalisten van de Gaia Green Awards bekend
21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet
19-6-2018 'Plantastic! Health Hub maakt Rotterdam groenste hotspot van Nederland'
19-6-2018 "Cateringconcept gezond, biologisch, duurzaam en lokaal"
15-6-2018 Meer bio voor grootkeukens
13-6-2018 EKO-keurmerk Horeca voor The Barn Leidsche Rijn en Odin-Rio de Bio
13-6-2018 Schijn bedriegt: garagebox is biologische, duurzame broodjeszaak
11-6-2018 Maximaal 130 Nederlandse vestigingen van La Place
8-6-2018 Twaalf procent van de foodtrucks op festivals noemt zijn eten biologisch.
8-6-2018 SNCKBR opent Europa’s grootste plantaardige restaurant in Utrecht

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *