Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Merle Koomans van den Dries (Odin) in NPO Radio 1-programma:

"Als alle 150 aangesloten bio-winkels hetzelfde realiseren, dan zijn we er"

Tholen – De 'Geen BTW op Bio'-campagne krijgt steeds meer voet aan de grond. Dat is ook de Nederlandse Publieke Omroep niet ontgaan. In de Odin-vestiging te Driebergen stond directeur Merle Koomans van den Dries de verslaggever van NPO Radio 1 van Nieuws en Co te woord. "Het gaat heel goed. Ik ben tevreden met de tussenstand. De teller voor de handtekeningenactie staat online al op 7.000", sprak ze gisterenmiddag rond de klok van vier uur. 

"In de vestiging hier alleen al hebben we ruim 400 'papieren' handtekeningen verzameld. Als álle 150 biologische winkels in Nederland daarin slagen, dan zal het benodigd aantal handtekeningen ruimschoots worden overschreden", rekent Merle voor. "We zijn er in gesprongen in de overtuiging dat er iets moet gebeuren en hebben daar absoluut geen spijt van."

Een vaste klant die niet met naam wordt genoemd legt voor de microfoon uit waarom hij zijn handtekening heeft gezet: "Dat heb ik gedaan omdat ik ten volste onderschrijf wat er met deze actie wordt beoogd, namelijk dat hiermee een eerlijkere prijs voor biologische producten tot stand komt." 

Een moeder die met haar dochtertje iets verderop in de winkel boodschappen doet en het schouwspel aanhoort, is het daar roerend mee eens. Ze besteedt een flink deel van haar inkomen aan biologische voeding. "Het is een bewuste keuze. De prijs van biologische voeding is sowieso al hoger." Het hoger belasten van voeding waar de kostprijs van het productieproces al is verdisconteerd in de prijs op het etiket, voelt volgens haar als een afstraffing. "De balans is zoek, daarom hoop ik dat er dankzij deze actie meer aandacht komt voor eerlijke voedselprijzen."

Vanaf komende vrijdag hoeven klanten van aangesloten biologische winkels drie dagen lang geen btw te betalen. De actie heeft uitsluitend betrekking op biologische voedingsmiddelen waarop normaliter het btw-tarief van 6% geldt, laat Dirk Zandbergen, bedrijfsleider bij Gimsel Rotterdam, desgevraagd weten. 

Voor meer informatie: www.geenbtwopbio.nl / www.odin.nl