Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Morgen stemronde over mogelijke verlenging

Verdeeldheid heerst in glyfosaatdiscussie

Donderdag is alweer een belangrijke dag voor Europa. Dan komt het Standing Committee opnieuw samen om te stemmen over de mogelijke verlenging van de erkenning van glyfosaat. Het belooft spannend te worden, want Europa is verdeeld. Als er voor 15 december 2017 geen oplossing is, dreigt een scenario waarin niemand goed weet hoe het verder moet. Hoog tijd dus om te kiezen voor de gezondheid van alle Europeanen, niet in het minst voor die van onze kinderen. Als er donderdag geen akkoord is, verhuist de glyfosaatkwestie terug naar de agenda van de Europese Commissie. 

Gezondheid van onze kinderen

De voorbije weken doken er tal van berichten op die de beleidsmakers niet kunnen negeren: kies voor onze gezondheid, niet voor glyfosaat. The Guardian en Le Monde publiceerden een artikel van VN-rapporteur Baskut Tuncak. Die stelt dat het huidige pesticidebeleid een inbreuk is op de rechten van het kind. Kinderen worden blootgesteld aan een cocktail van chemische onkruidverdelgers, insecticiden en fungiciden. "De VN-lidstaten hebben een expliciete verplichting om kinderen te beschermen tegen deze schadelijke producten, van besmet voedsel tot verontreinigd water én om veilig te stellen dat kinderen kunnen opgroeien in gezonde omstandigheden." En ook nog: "Onze afhankelijkheid van schadelijke pesticiden is een kortetermijnoplossing, een verslaving, die het recht op veilig voedsel ondermijnt, evenals de gezondheid van de huidige en toekomstige generaties."

Grond van de zaak

Eenzelfde signaal verscheen vorige week in De Correspondent. "Glyfosaat maakt onze landbouwgrond zo dood als een pier, terwijl we die net nodig hebben om de voedselproductie veilig te stellen." Dat is wat Velt al langer verkondigt: de grond van de zaak is de zaak van de grond. "Laten we dus nu kiezen voor andere landbouwsystemen, waarbij agro-ecologie naar voren geschoven wordt als dé landbouwvorm van de toekomst. Het is immers een contradictie van jewelste: glyfosaat mag in Vlaanderen niet op de oprit, maar je vindt het wel terug op ons bord."

Een ander voorbeeld van kortetermijnvisie is de (ontbrekende) zorg voor insecten. Duits onderzoek bracht aan het licht dat ons insectenbestand met meer dan 75% achteruit is gegaan. In minder dan 30 jaar. Weer wordt met een beschuldigende vinger richting pesticiden gewezen.

Bron: VELT
Publicatiedatum: