Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yarrah bezoekt varkenshouderij tijdens Beter Leven-week 2017

Yarrah haalt haar ingrediƫnten zelf bij boeren en veehouders die de wereld graag wat beter maken. Vertrouwen is goed, maar controle moet. Daarom bezoekt Arthur Hartman, de kwaliteitsmanager van Yarrah, de leveranciers persoonlijk. In de week van 23 tot en met 29 oktober, toevallig tevens de Beter Leven week-2017, werd een bezoek gebracht aan een biologische varkensboer waar Yarrah haar vlees vandaan haalt. Voor Arthur een goed moment om met eigen ogen kunnen zien wat voor leven de dieren hebben gehad en wat er in hun voer verwerkt wordt.
 

Arthur Hartman neemt een kijkje bij de varkens in de modderpoel.

De bezochte biologische varkensboer uit het oosten van het land is 1 van de 85 biologische varkensboeren in Nederland die biologische varkens houden voor 'De Groene Weg'. Het bedrijf heeft 105 moederdieren en totaal circa 1200 varkens. De zeugen leven op de boerderij in groepen. Een moedervarken is gemiddeld drie maanden, drie weken en drie dagen zwanger. Gemiddeld worden na de dracht twaalf biggetjes geboren. Deze mogen na de geboorte hun krulstaart behouden. Op dit bedrijf blijven de biggetjes wel negen weken bij de moeder, meer dan twee keer zo lang als in de gangbare varkenshouderij. Als de biggetjes geboren worden, hebben ze direct de mogelijkheid om samen met de moeder naar buiten te gaan. Varkens gebruiken de buitenruimte als toilet, waardoor het essentieel is dat de dieren de mogelijkheid hebben om naar buiten te kunnen. Binnen in de stal kunnen ze in het stro liggen, dat eveneens biologisch is. De biologische fokzeugen hebben de mogelijkheid tot weidegang, waar ze kunnen wroeten in de aarde en in de modderpoel kunnen baden.
 


Een varken van 110 kilogram eet gedurende zijn leven zo'n 330 kilogram biologisch voer. De bezochte boer geeft zijn varkens ook vers gemaaid gras van het bedrijf zelf, als onderdeel van de totale voeding. Het gewicht van 110 kilogram wordt in zo'n 7 maanden bereikt, waarna de big naar het slachthuis gaat. In het slachthuis worden de delen van het varken verwerkt die voor humane consumptie geschikt zijn. Het vlees wat hierna nog overblijft en nog een goede nutritionele waarde heeft, wordt door Yarrah in het biologische honden- en kattenvoer verwerkt.









Voor meer informatie: www.yarrah.com
Publicatiedatum: