Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Bio-boer Henk Aa: "We gaan door tot het bittere eind"
Melkveehouders overrompeld door vonnis fosfaatreductieplan

Tholen - 4 mei 2017. De dag waarop de fosfaatreductieregeling voor een deel van de melkveehouders buiten werking werd gesteld. Hoe ánders hangt de vlag er nu voor. Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag in een kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door de Nederlandse Staat als reactie op de eerdere uitspraak was ingesteld. In het geschil heeft de Staat nu gelijk gekregen. Zo krijgt de euforische stemming van destijds nu een gitzwart zwartje. "Ik ben pissed off", zegt bio-boer Henk Aa. "En dat is nog zacht uitgedrukt." De melkveehouder beraadt zich momenteel op vervolgstappen.Het hof is van oordeel dat melkveehouders hadden kunnen voorzien dat er na het afschaffen van de melkquota nadere maatregelen zouden moeten worden genomen om te voorkomen dat het nationale mestplafond zou worden overschreden, waardoor de derogatie op de tocht zou komen te staan. "Melkveehouders mochten er daarom niet op vertrouwen dat hun bedrijven ongeremd zouden kunnen groeien", meldt het gerechtshof op Rechtspraak.nl. "Het hof heeft geen uitzondering gemaakt voor biologische boeren, daar zij ook aan de nationale mestproductie bijdragen. De vraag of biologische melkveehouders toch een aparte positie verdienen, is een politieke vraag die niet door de rechter kan worden beantwoord."

Henk moet nog van de schrik bekomen. De boodschap begint nu pas te landen. "We waren een half jaar geleden verbaasd dat we de eerste ronde wonnen, bij een rechtszaak tegen de Staat weet je dat je van goeden huize moet komen. Dat we toen op basis van argumentatiekracht wonnen was overigens dik verdiend. Maar dat de rechter op basis van diezelfde argumentatie alsnog tot een ander besluit is gekomen, is bijzonder wrang. De Staat heeft namelijk nul komma nul nieuwe input aangedragen."

De rechter stelt geen inzicht te hebben gehad in alle bedrijfsgegevens om de disproportionele last voor biologische melkveehouders goed vast te kunnen stellen. "Dat is pertinent onjuist. We hebben wel degelijk een volledige door Flynth accountants opgestelde rapportage aangeleverd."

"Het druist in tegen alle logica", zegt Henk, bij wie de teleurstelling overheerst. Hij vindt dat biologische melkveehouders hiermee genadeloos op achterstand worden gezet. "We worden afgestraft voor het bereiken van een plafond waar we nooit aan hebben bijgedragen. Het algemeen belang prevaleert boven het individueel belang." Een verkeerde, en vooral oneerlijke retoriek, vindt hij.  

Toch benadrukt hij dat het nog lang geen einde oefening is: "We gaan door tot het bittere eind!" De getroffen boeren hebben een cassatiespecialist op de zaak gezet die het arrest momenteel onderzoekt. "Mocht dat niet leiden tot het gewenste resultaat, dan gaan we naar Brussel."

Voor meer informatie: henkaa@beaphar.com 

Publicatiedatum: 31-10-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 "Een boer is naast boer ook boekhouder"
20-8-2018 Yoghurt Barn opent nieuwe vestiging in Breda
20-8-2018 "Eigenlijk hebben we geen baan, maar is dit ons leven"
17-8-2018 IJssalon Roberto Gelato in top 20 beste Europese ijssalons
16-8-2018 Arla weigert bio-melk van door droogte getroffen Duitse boeren
15-8-2018 België: Passendale lanceert biologische variant
14-8-2018 De henneneitjes zijn er weer
14-8-2018 High protein voor sporters, senioren en kinderen
13-8-2018 Grote brand bij Bioland Käsehof
13-8-2018 Waarom Klaas de Lange zweert bij regionale melkverkoop
13-8-2018 Rampjaar 2018?
13-8-2018 "Biologisch gras heb je niet zo voor handen"
10-8-2018 Minder biologische melk door de zomerhitte
9-8-2018 Blauwalg vormt ook risico voor vee
9-8-2018 Biomeerwaarde Ei hanteert vanaf 2019 een lagere zomerprijs
9-8-2018 Bio-melkveehouder vreest hogere voerprijzen vanwege droogte
9-8-2018 Prijs baal biologisch kuilvoer bijna verdubbeld
8-8-2018 Eigentijds grondbezit en –gebruik: Hooilanden landcoöperatie
7-8-2018 Link tussen hitte en klauwaandoeningen bij melkvee
6-8-2018 Augustus: Biologische garantieprijs daalt met 2 euro

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *