Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement wil glyfosaatverbod vanaf 15 december 2022

De werkzame stof glyfosaat in onkruidbestrijdingsmiddelen moet volgens een niet-bindende resolutie van het Europees Parlement vanaf 15 december 2022 zijn verboden. Om dit te bereiken moeten de nodige tussenliggende stappen worden genomen. Het Europees Parlement gaat hiermee tegen het voorstel van de Europese Commissie in om de licentie voor glyfosaat met 10 jaar te verlengen. In plaats daarvan stelt een meerderheid in het Europees Parlement dat de Europese Unie een plan moet maken om stapsgewijs van het gebruik van glyfosaat af te komen, beginnend met een volledig verbod op huishoudelijk gebruik en een verbod op het gebruik ervan in de landbouw wanneer er goed werkende biologische alternatieven beschikbaar zijn voor onkruidbestrijding. 



Twijfel over betrouwbaarheid

In het Europees Parlement was discussie over de risicobeoordeling voor de vernieuwing van de licentie van het middel glyfosaat. Het VN Agentschap voor Kankeronderzoek en de Europese agentschappen voor voedselveiligheid en chemicaliƫn kwamen tot verschillende conclusies wat betreft de veiligheid. Het uitlekken van interne documenten van Monsanto, het bedrijf dat eigenaar en producent is van Roundup, wat glyfosaat als werkzame stof gebruikt, zorgde onder de Europese Parlementsleden voor twijfel over de betrouwbaarheid van de onderzoeken naar het veiligheidsrisico van het middel.

Onafhankelijkheid

Het Europees Parlement stelt dat de wetenschappelijke beoordeling van middelen met het oog op goedkeuring van regelgeving door de Europese Unie uitsluitend gebaseerd mag worden op gepubliceerde, getoetste en onafhankelijke studies gedaan in opdracht van bevoegde overheidsinstanties. De Europese agentschappen moeten voldoende middelen krijgen om opdracht te kunnen geven tot dit soort onderzoek.

De resolutie werd in het Europees Parlement aangenomen met 355 stemmen voor, 204 tegen en 111 onthoudingen.

"Eigenlijk te lang"

"Eigenlijk is een uitfaseringsperiode van vijf jaar te lang voor een gif dat kanker veroorzaakt en milieu en drinkwater vervuilt. Maar met deze uitspraak komt een einde aan het massale gebruik van dit kankerverwekkende Monsanto-gif eindelijk in zicht. Voor het eerst is er sprake van uitfasering," aldus Europarlementariƫr Anja Hazekamp (PvdD).

Bron: Europees Parlement
Publicatiedatum: