Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huub van de Lang, Bandit Diervoeding:

"Certificeringseis voor wederverkopers trekt markt in de afgrond"

Tholen - "Het zet een rem op de markt voor biologische dierenvoeding", zegt Huub van de Lang van Bandit Diervoeding resoluut. De producent en importeur van honden- en kattenvoer is verontwaardigd over het feit dat zijn klanten, wederverkopers, door Skal worden gesommeerd om het bio-certificaat te halen, met een mogelijke sanctie vanuit de NVWA tot gevolg. "Dierenartsenpraktijken, kleine groothandels, trimsalons, kleinschalige webwinkels: het zijn lang niet allemaal grootverbruikers van biologische producten. Hun bio-omzet is vaak dermate klein dat zij erop toe zouden moeten leggen om het Skal-certificaat te kunnen bekostigen."


Tot die groep behoren volgens Huub heel veel kleine partijen. "Het gaat allemaal om bescheiden bedragen, maar als je dat samenvoegt dan spreek je wel over een afzetmarkt van formaat. Feitelijk legt Skal mijn wederverkopers twee keuzes voor: zich registreren of per direct stoppen met al hun biologische activiteiten. Mijn klanten leggen hoogst verbaasd de vraag bij mij neer, maar ik kan hun Skal-licentie niet betalen. Als een klant voor pak en beet 800 euro per jaar bij mij afneemt, dan ga ik geen 1000 euro betalen voor een biolabel. Als ik dat zou moeten doen voor al mijn kleinere klanten..." Daarmee staat hij voor een groot dilemma, want hij wil al zijn klanten wel dolgraag behouden. 

Huub trekt een parallel naar de wederverkoop van voeder voor landbouwdieren. "Dat is voer ten behoeve van vlees- en zuivelconsumptie en komt dus weer in de voedselketen terecht. Om contaminatie te voorkomen is het wat dat betreft niet minder dan logisch dat je als wederverkoper verantwoording af moet dragen voor wat er in de keten gebeurt." Omdat de volumes binnen deze handel vele malen groter zijn, maken de kosten voor een biolabel geen of slechts weinig impact op het bedrijfsresultaat. "Diervoeding bestemd voor de particuliere markt daarentegen betreft een eindstation. Tenzij je kat of hond op het menu hebt staan. Zie je dat al gebeuren?"

Dierenspeciaalzaken zijn gevrijwaard van deze regeling. Zij hoeven geen certificaat te halen om biologische diervoeding te mogen verkopen. "Voer het beleid dan wel consequent door en zorg dan dat je de certificeringseis bij iederéén oplegt. Nu is het gelijke monniken, gelijke kappen-principe ver te zoeken." Dierenspeciaalzaken met een webwinkel mogen hun biologische producten overigens alleen online aanbieden als zij daarvoor alsnog een bio-certificaat halen. Dat geldt voor alle webwinkels. "Uiteindelijk zal je door deze regeling een heel groot deel van de markt verliezen. Dat kan niet missen."

Deze ontwikkeling staat volgens Huub haaks op de groeiambitie die de biosector keer op keer uitspreekt. Hij heeft daarover Skal al gecontacteerd, maar stelt dat er weinig begrip werd getoond. "De instantie beroept zich op besluitvorming van hoger hand en reageert in de trant van 'zo is het nu eenmaal'. Bionext verbaast zich over de gang van zaken en geeft te kennen het probleem aan de kaak te zullen stellen."

Voor meer informatie: