Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Huub van de Lang, Bandit Diervoeding:
"Certificeringseis voor wederverkopers trekt markt in de afgrond"

Tholen - "Het zet een rem op de markt voor biologische dierenvoeding", zegt Huub van de Lang van Bandit Diervoeding resoluut. De producent en importeur van honden- en kattenvoer is verontwaardigd over het feit dat zijn klanten, wederverkopers, door Skal worden gesommeerd om het bio-certificaat te halen, met een mogelijke sanctie vanuit de NVWA tot gevolg. "Dierenartsenpraktijken, kleine groothandels, trimsalons, kleinschalige webwinkels: het zijn lang niet allemaal grootverbruikers van biologische producten. Hun bio-omzet is vaak dermate klein dat zij erop toe zouden moeten leggen om het Skal-certificaat te kunnen bekostigen."


Tot die groep behoren volgens Huub heel veel kleine partijen. "Het gaat allemaal om bescheiden bedragen, maar als je dat samenvoegt dan spreek je wel over een afzetmarkt van formaat. Feitelijk legt Skal mijn wederverkopers twee keuzes voor: zich registreren of per direct stoppen met al hun biologische activiteiten. Mijn klanten leggen hoogst verbaasd de vraag bij mij neer, maar ik kan hun Skal-licentie niet betalen. Als een klant voor pak en beet 800 euro per jaar bij mij afneemt, dan ga ik geen 1000 euro betalen voor een biolabel. Als ik dat zou moeten doen voor al mijn kleinere klanten..." Daarmee staat hij voor een groot dilemma, want hij wil al zijn klanten wel dolgraag behouden. 

Huub trekt een parallel naar de wederverkoop van voeder voor landbouwdieren. "Dat is voer ten behoeve van vlees- en zuivelconsumptie en komt dus weer in de voedselketen terecht. Om contaminatie te voorkomen is het wat dat betreft niet minder dan logisch dat je als wederverkoper verantwoording af moet dragen voor wat er in de keten gebeurt." Omdat de volumes binnen deze handel vele malen groter zijn, maken de kosten voor een biolabel geen of slechts weinig impact op het bedrijfsresultaat. "Diervoeding bestemd voor de particuliere markt daarentegen betreft een eindstation. Tenzij je kat of hond op het menu hebt staan. Zie je dat al gebeuren?"

Dierenspeciaalzaken zijn gevrijwaard van deze regeling. Zij hoeven geen certificaat te halen om biologische diervoeding te mogen verkopen. "Voer het beleid dan wel consequent door en zorg dan dat je de certificeringseis bij iederéén oplegt. Nu is het gelijke monniken, gelijke kappen-principe ver te zoeken." Dierenspeciaalzaken met een webwinkel mogen hun biologische producten overigens alleen online aanbieden als zij daarvoor alsnog een bio-certificaat halen. Dat geldt voor alle webwinkels. "Uiteindelijk zal je door deze regeling een heel groot deel van de markt verliezen. Dat kan niet missen."

Deze ontwikkeling staat volgens Huub haaks op de groeiambitie die de biosector keer op keer uitspreekt. Hij heeft daarover Skal al gecontacteerd, maar stelt dat er weinig begrip werd getoond. "De instantie beroept zich op besluitvorming van hoger hand en reageert in de trant van 'zo is het nu eenmaal'. Bionext verbaast zich over de gang van zaken en geeft te kennen het probleem aan de kaak te zullen stellen."

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: 20-10-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 Lovechock presenteert 'Love Warrior'-campagne
19-1-2018 Vet verbranden met muesli eten
16-1-2018 De Smaakspecialist: behind the scenes
15-1-2018 Rijstvellen voor Vietnamese summer rolls
12-1-2018 "Luxe truffelolie traktatie voor connaisseurs"
12-1-2018 Drie nieuwe smaken voor krachtkoek Biobite
12-1-2018 Bananenkoekjes zonder toegevoegde suiker
11-1-2018 Vikingen inspireren North Sea Salt Works
11-1-2018 Meesters van De Halm presenteert drie nieuwe producten
10-1-2018 Nieuw van TerraSana: Moerbei-crumble
8-1-2018 Bio-beurs: Maak kennis met Delicious & Sons
8-1-2018 Vier nieuwe producten en een kleurige 'look'
4-1-2018 "Glutenvrij nu echt een gevestigde productgroep"
22-12-2017 Superfood-chocolade met een persoonlijk tintje
22-12-2017 Akkerbouwbedrijf Donker Bio verdubbelt verwerkingscapaciteit
22-12-2017 Nieuw: LunaeTerra Italiaanse Extra Vierge olijfolie
18-12-2017 Natudis en Het Blauwe Huis starten samenwerking
15-12-2017 "CBD-producten inmiddels uit de taboesfeer"
13-12-2017 Tweede verkooppunt Eko Twente geopend in Delden
12-12-2017 Kroegliefde aan de basis van biologische olijfolie

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *