Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biersommelier Sofie Vanrafelghem:

"150 Belgische bio-bieren te ontdekken!”"

In café het Botteltje in Oostende vond de aftrap van de campagne rond bio- en biowijn plaats met een heerlijke bio-bierproeverij onder leiding van zythologe Sofie Van Rafelghem. Ook Herr Seele was enthousiast over de vier bio-bieren die werden geproefd. Het advies van Sofie: Ga al die 150 bieren ontdekken. De kwaliteit ligt zeer hoog en voor elke soort bier vind je een bio-variant.

Weetjes van de biersommelier

Zythologe Sofie Vanrafelghem is echt gek op biobier: "Mijn wereld draait helemaal rond bier, voor mij is dat een prachtig product. Wat ik bijzonder vind aan bio-brouwers is dat zij vaak een grote passie met een even grote vakkennis combineren." Het gezelschap proefde achtereenvolgens van Belgoo Bio Blond, Saison Dupont Bio, Tripel De Plukker en BRWN van Jessenhofke. Sofie wist enorm veel te vertellen over bier en kon op (bijna) alle vragen van een zeer geïnteresseerde Herr Seele antwoorden. Een paar weetjes:
  • Er wordt vaak beweerd dat bier een dikmaker zou zijn, maar dat is niet waar. Als je dezelfde hoeveelheden bekijkt, dan bevat bier de helft van de calorieën van wijn.
  • Bier is erg gevoelig voor licht en warmte. Zorg er dus voor dat je bieren in een donkere omgeving staan en serveer ze fris. Koop dus ook geen bieren die in de winkel in fel licht staan. Als ze te koud uit de ijskast komen, kun je de bieren even chambreren (op kamertemperatuur laten komen), zo komen de aroma's mooi vrij.
  • Let ook eens op de geuren van bier, die komen van de gist en de hop. Gist creëert fruitbommetjes in je mond, en hop geeft heerlijke aroma's.
  • Een donker bier kan eigenlijk geen witte schuimkraag hebben. Als je dat ziet, is de kraag bijgekleurd. Een natuurlijk gemaakt donker bier heeft een licht gekleurde schuimkraag.


Goeie maatjes: bier en kaas

Bier en kaas vormen de ideale combinatie, volgens Sofie. Waarom? Bij wijn en kaas gaat de kaas vaak sneller de smaak van de wijn overheersen. Bier bevat geen tannines zoals wijn, en dat is goed want die botsen met kaas. Vette kaas zoals een biologische Camembert bedekt je smaakpapillen met een film. Een slokje bier reinigt en verfrist je smaakpapillen na elke hap. En ook als je pittige kaas eet, wordt de smaak snel geneutraliseerd door bier.

Er zijn zo veel lekkere bio-bieren en -kazen dat je altijd wel een geslaagde combinatie vindt. In Vlaanderen zijn er zo'n 13 biologische kaasmakerijen. Samen maken ze zo'n 135 verschillende soorten bio-kaas. In combinatie met de meer dan 150 Belgische bio-bieren zijn de mogelijkheden dus eindeloos.

Sofie Vanrafelghem geeft graag wat extra suggesties voor pairings van biologische kazen bij deze bio-bieren:
  • Belgoo Bio Blond met Cabriolait van het Hinkelspel: Met zijn hopfruitige persoonlijkheid weet het bier de vrij droge geitenkaas met gewassen korst helemaal op te tillen. Dankzij de tarwe en spelt in het bier is het ook een leuke match qua textuur;
  • Tripel De Plukker met Camembert van De Zonnegaard;
  • Saison Dupont Bio met Keiems Bloempje (ja, dis is kaas!) van Het Dischhof Biokaasboerderij;
  • Jessenhofke BRWN met Pas de Bleu van het Hinkelspel.

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: