Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurrien Roossien, DO-IT, over invoering TRACES:

"Overbodig maken van ambtenarij kan niemand op tegen zijn"

Tholen – Handelsbedrijf DO-IT had in februari dit jaar de eer om het eerste digitale controlecertificaat voor de invoer van biologische producten (COI) in Nederland aan te maken. Het betrof een pilotproject. Gebruikers Carmen van Schoonhoven en Vincent Evers waren destijds zeer tevreden over deze nieuwe opzet. Vanaf vandaag kan het certificaat voor de inklaring van biologische goederen in de EU alléén nog via TRACES worden aangevraagd. Hoe staan de zaken er nu voor? Aan het woord Jurrien Roossien. "We hebben het systeem uitvoerig in werking gezien. Het systeem werkt redelijk eenvoudig. Het wordt dan ook vrij snel duidelijk hoe het digitaliseringsproces in elkaar zit."

Jurrien wijst erop dat de Europese digitale handtekening – "een kers op de taart", zo omschrijft hij - tegelijktijdig met TRACES geïntroduceerd zou worden. De inwerkingstelling van deze handtekening heeft echter enige vertraging opgelopen. "Het vraagt nogal wat om een dergelijk systeem fatsoenlijk én werkend op alle douanepunten in alle EU-landen in te voeren. Als TRACES eenmaal van de grond is gekomen, dan zie ik het systeem ook voor de import van voeding in zijn totale breedte – niet alleen voor de biosector – worden toegepast."


Carmen van Schoonhoven en Vincent Evers eerder dit jaar.

Het is aan de certificeerders om ervoor zorgen dat alle decentrale gegevens van buiten de EU beschikbaar zijn. Jurrien: "Je merkt dat de afhankelijkheid van alle partijen binnen de keten ten opzichte van elkaar groter lijkt te worden, maar je reduceert daarmee de foutenmarge tegelijkertijd tot een minimum. Ook bespaar je enorm veel papierwerk en ambtenarij." Administratieve lasten vanuit importeurs worden daarmee drastisch verminderd. 

Nederlandse handelsondernemingen zijn volgens Jurrien helemaal klaar voor de digitale transitie. De twee door Bionext georganiseerde voorlichtingsbijeenkomsten werden drukbezocht en boden de nodige houvast. "Uiteindelijk zal ook veel afhangen van de ondersteuning vanuit de RVO. De mensen daar kennende weet ik dat ze daar goed bovenop zullen zitten." Hij voorziet dan ook geen tot weinig problemen met de implementatie. "Dat gezegd hebbende, dan moet je er wel van uit kunnen gaan dat ook buiten de EU orde op zaken is gesteld, zodat importeurs erop kunnen vertrouwen dat alle documenten op de juiste manier zijn verkregen en worden aangeleverd."

De IT-specialist ziet deze nieuwe fase in de inklaring van goederen duidelijk als een verbetering. "Het overbodig maken van ambtenarij en fysieke documentenstromen, daar kan niemand binnen onze sector op tegen zijn. Het maakt zaken transparanter. Dat is altijd nastrevenswaardig, zeker voor biologisch, welke natuurlijk in grote mate op vertrouwen is gebaseerd. TRACES is niet in het leven geroepen om de boel ingewikkeld te maken, maar juist om de grote datastroom hanteerbaarder en inzichtelijker te maken. Daarom is het zo belangrijk dat TRACES wordt gedragen en ingevoerd door een Europa-brede coalitie", besluit Jurrien. 

Voor meer informatie: 
Jurrien Roossien 
DO-IT BV
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
The Netherlands
T: +31 (0)85-4870415