Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Truncatella publiceert eerste rapport Topaz appel

In Nederland bestaat ongeveer 30 procent van de biologische appelproductie uit schurft-resistente rassen zoals Topaz en Santana. Bij Topaz appelen komt er echter vaak rot voor na de opslag. Heet waterbehandeling (HWT) van verse appelen voorafgaand aan de maandenlange bewaarperiode is een belangrijke methode om infecties na de oogst te voorkomen, met name in de biosector. De temperatuur van de behandeling evenals de duur zijn verschillend per ras vanwege het risico op beschadiging van de schil. In januari 2016 hadden Topaz appelen uit biologische boomgaarden oppervlakkige beschadigingen als gevolg van deze behandeling. Daarnaast had tot 15 procent van de appelen typische laesies in de vorm van bruine onregelmatige vlekken die veroorzaakt werden door een onbekende schimmel. 

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben de schimmel onderzocht en bevestigden dat het om Truncatella angustata ging. T. angustata komt wereldwijd voor en is aangetroffen bij onder andere hondsroos en blauwe bessen. Dit is de eerste keer dat T. angustata appelbederf veroorzaakt na de opslag. De infectie wordt verergerd door de aanwezigheid van wonden die in dit geval het gevolg waren van de heet water behandeling. 


Bron: M. Wenneker, K. T. K. Pham, L. C. Boekhoudt, F. A. de Boer, P. J. van Leeuwen, T. C. Hollinger, B. P. H. J. Thomma, 'First Report of Truncatella angustata Causing Postharvest Rot on 'Topaz' Apples in the Netherlands', 2017, Plant Disease, Vol. 101 (3), pag. 508.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


@jpk: Daarom is eten van het seizoen ook zo belangrijk, zoals het vroeger was dus! Maar gooi jij er nog ff lekker wat gewasbeschermingsmiddelen tegenaan, die troep van jou hoef ik dus niet! Dan maar appelen die wat minder mooi zijn maar wel zonder vergif!!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 2018/01/08 17:09:52.000


Het bewijs wordt geleverd dat biologische appelteelteen doodlopende weg is minder lang bewaren en een korter uitstalleven
jpk, deil - 2018/01/08 15:14:52.000© BioJournaal.nl 2018