Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Truncatella publiceert eerste rapport Topaz appel

In Nederland bestaat ongeveer 30 procent van de biologische appelproductie uit schurft-resistente rassen zoals Topaz en Santana. Bij Topaz appelen komt er echter vaak rot voor na de opslag. Heet waterbehandeling (HWT) van verse appelen voorafgaand aan de maandenlange bewaarperiode is een belangrijke methode om infecties na de oogst te voorkomen, met name in de biosector. 



De temperatuur van de behandeling evenals de duur zijn verschillend per ras vanwege het risico op beschadiging van de schil. In januari 2016 hadden Topaz appelen uit biologische boomgaarden oppervlakkige beschadigingen als gevolg van deze behandeling. Daarnaast had tot 15 procent van de appelen typische laesies in de vorm van bruine onregelmatige vlekken die veroorzaakt werden door een onbekende schimmel. 

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben de schimmel onderzocht en bevestigden dat het om Truncatella angustata ging. T. angustata komt wereldwijd voor en is aangetroffen bij onder andere hondsroos en blauwe bessen. Dit is de eerste keer dat T. angustata appelbederf veroorzaakt na de opslag. De infectie wordt verergerd door de aanwezigheid van wonden die in dit geval het gevolg waren van de heet water behandeling. 


Bron: M. Wenneker, K. T. K. Pham, L. C. Boekhoudt, F. A. de Boer, P. J. van Leeuwen, T. C. Hollinger, B. P. H. J. Thomma, 'First Report of Truncatella angustata Causing Postharvest Rot on 'Topaz' Apples in the Netherlands', 2017, Plant Disease, Vol. 101 (3), pag. 508.

Publicatiedatum: 5-1-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 Lifestyle-event heeft biologisch en fairtrade hoog in het vaandel
20-4-2018 "Dankzij bio-aanbod zijn we een one-stop-shop"
20-4-2018 Nieuw: biologische bloemkool- en broccolirijst
19-4-2018 'Bio Bullsh*t Bingo' kaart vooroordelen over bio aan
19-4-2018 Bio-fruittelers mogen ook dit seizoen Vitisan inzetten
19-4-2018 Jonge Chinese boeren bezoeken Belgisch bio-fruitteeltbedrijf
18-4-2018 Peru: Verdubbeling bio-bananenopbrengst door nieuw ras
18-4-2018 Slovenië wil nieuw beleid voor biologische sector
18-4-2018 Vliegmaatschappij richt zich op biologische maaltijden en snacks
18-4-2018 Uitbreiding biologisch assortiment NatureFresh Farms in Ontario
18-4-2018 Biologische kiwano's voor het Cinco de Mayo-feest
18-4-2018 "De toekomst van het thuis biologisch kweken čn koken”
17-4-2018 Frankijk: AGF zonder beschermingsmiddelen heeft meest kansrijke toekomst
17-4-2018 Bio-boeren en klassieke boeren werken samen op Gentse zelfoogstboerderij
17-4-2018 De Lochting gebruikt Talent Motivatie Analyse
13-4-2018 Met variabele wortelsnoei naar een egaler gewas met hogere opbrengst
13-4-2018 Spaanse importeur levert bio-ananas onder eigen merk
12-4-2018 "Discussie over verborgen kosten wordt nog niet altijd goed begrepen"
12-4-2018 TV-commercial stimuleert verkoop biologische groenten- en fruittassen
12-4-2018 "Bij een biologisch product mag je ook een verantwoorde verpakkingsvorm verwachten"

 

Reacties:


@jpk: Daarom is eten van het seizoen ook zo belangrijk, zoals het vroeger was dus! Maar gooi jij er nog ff lekker wat gewasbeschermingsmiddelen tegenaan, die troep van jou hoef ik dus niet! Dan maar appelen die wat minder mooi zijn maar wel zonder vergif!!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 8-1-2018 17:09:52


Het bewijs wordt geleverd dat biologische appelteelteen doodlopende weg is minder lang bewaren en een korter uitstalleven
jpk, deil (email) - 8-1-2018 15:14:52


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *