Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Truncatella publiceert eerste rapport Topaz appel
In Nederland bestaat ongeveer 30 procent van de biologische appelproductie uit schurft-resistente rassen zoals Topaz en Santana. Bij Topaz appelen komt er echter vaak rot voor na de opslag. Heet waterbehandeling (HWT) van verse appelen voorafgaand aan de maandenlange bewaarperiode is een belangrijke methode om infecties na de oogst te voorkomen, met name in de biosector.
De temperatuur van de behandeling evenals de duur zijn verschillend per ras vanwege het risico op beschadiging van de schil. In januari 2016 hadden Topaz appelen uit biologische boomgaarden oppervlakkige beschadigingen als gevolg van deze behandeling. Daarnaast had tot 15 procent van de appelen typische laesies in de vorm van bruine onregelmatige vlekken die veroorzaakt werden door een onbekende schimmel.
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben de schimmel onderzocht en bevestigden dat het om Truncatella angustata ging. T. angustata komt wereldwijd voor en is aangetroffen bij onder andere hondsroos en blauwe bessen. Dit is de eerste keer dat T. angustata appelbederf veroorzaakt na de opslag. De infectie wordt verergerd door de aanwezigheid van wonden die in dit geval het gevolg waren van de heet water behandeling.
Bron: M. Wenneker, K. T. K. Pham, L. C. Boekhoudt, F. A. de Boer, P. J. van Leeuwen, T. C. Hollinger, B. P. H. J. Thomma, 'First Report of Truncatella angustata Causing Postharvest Rot on 'Topaz' Apples in the Netherlands', 2017, Plant Disease, Vol. 101 (3), pag. 508.