Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Truncatella publiceert eerste rapport Topaz appel

In Nederland bestaat ongeveer 30 procent van de biologische appelproductie uit schurft-resistente rassen zoals Topaz en Santana. Bij Topaz appelen komt er echter vaak rot voor na de opslag. Heet waterbehandeling (HWT) van verse appelen voorafgaand aan de maandenlange bewaarperiode is een belangrijke methode om infecties na de oogst te voorkomen, met name in de biosector. 



De temperatuur van de behandeling evenals de duur zijn verschillend per ras vanwege het risico op beschadiging van de schil. In januari 2016 hadden Topaz appelen uit biologische boomgaarden oppervlakkige beschadigingen als gevolg van deze behandeling. Daarnaast had tot 15 procent van de appelen typische laesies in de vorm van bruine onregelmatige vlekken die veroorzaakt werden door een onbekende schimmel. 

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben de schimmel onderzocht en bevestigden dat het om Truncatella angustata ging. T. angustata komt wereldwijd voor en is aangetroffen bij onder andere hondsroos en blauwe bessen. Dit is de eerste keer dat T. angustata appelbederf veroorzaakt na de opslag. De infectie wordt verergerd door de aanwezigheid van wonden die in dit geval het gevolg waren van de heet water behandeling. 


Bron: M. Wenneker, K. T. K. Pham, L. C. Boekhoudt, F. A. de Boer, P. J. van Leeuwen, T. C. Hollinger, B. P. H. J. Thomma, 'First Report of Truncatella angustata Causing Postharvest Rot on 'Topaz' Apples in the Netherlands', 2017, Plant Disease, Vol. 101 (3), pag. 508.

Publicatiedatum: 5-1-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs
11-1-2018 Project Telers voor telers van start op Bio-beurs
11-1-2018 Nieuw: biologisch gecertificeerde nori sushi vellen

 

Reacties:


@jpk: Daarom is eten van het seizoen ook zo belangrijk, zoals het vroeger was dus! Maar gooi jij er nog ff lekker wat gewasbeschermingsmiddelen tegenaan, die troep van jou hoef ik dus niet! Dan maar appelen die wat minder mooi zijn maar wel zonder vergif!!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 8-1-2018 17:09:52


Het bewijs wordt geleverd dat biologische appelteelteen doodlopende weg is minder lang bewaren en een korter uitstalleven
jpk, deil (email) - 8-1-2018 15:14:52


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *