Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Appelen en peren in omschakeling bij fruitteler Merkens

"Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij"

Jacco Merkens heeft 35 hectare boomgaard en 1600 varkens. Twee jaar geleden besloot hij een gedeelte van zijn boomgaard om te schakelen naar biologisch. Waarom wil biologisch wil werken? "Het is het lokale van biologisch dat mij aanspreekt", aldus Merkens 

"In de gangbare teelt weet je niet door wie je peren gegeten gaan worden", vervolgt hij. "Ze gaan naar Duitsland, Engeland, Scandinavië. Terwijl de biologische appelen en peren voornamelijk in Nederland gegeten worden." Met het omschakelen van zo'n zeven hectare appel- en perenbomen wil de fruitteler erachter komen "of hij biologisch kan werken en of dit bij het bedrijf past." In het gangbare deel van de boomgaard werkt Merkens al met varkensmest van het eigen bedrijf, in plaats van met kunstmest. "We denken dus al in mest en dat maakt dat de stap naar biologisch voor ons minder groot is."

Leerproces

Toch is het is een heel andere manier van werken, heeft hij gemerkt. Dit jaar mislukte geheel onverwacht de perenoogst. Bij het plukken bleek er een schimmel in te zitten. "Dat was een tik die hard aankwam", zegt Merkens erover. Waarschijnlijk zijn de peren te nat geworden. "In het gebruik van de biologische bestrijdingsmiddelen ben ik nog zoekende, het werkt anders dan met gangbare middelen. Ben je met een biologisch bestrijdingsmiddel nét even een uur te laat, dan gaat het mis." De fruitteler probeert daarom volgend seizoen schimmel te voorkomen door cultuurtechnisch in te grijpen. "Door niet te beregenen, maar een druppelsysteem net boven de grond te gebruiken. En door in te grijpen door middel van wortelsnoei, waardoor de boom minder hard groeit en minder bevattelijk is voor bijvoorbeeld schurft", aldus Merkens. "Het is echt een leerproces, je zit nog dichter bij de natuur dan bij gangbare fruitteelt. Gaat het 's nachts regenen in de gevoelige periode, dan moet ik mijn bed uit."

Samenwerking

In het voorbereiden van de omschakeling heeft Merkens veel contact gehad met een bevriend biologisch fruitteler. Bij hem kan hij altijd terecht met vragen. "Zelf ben ik echt een praktijkman, dingen uitzoeken achter een computer is niks voor mij." Verder belde hij met het kantoor van Skal Biocontrole voor informatie. "Tijdens het toelatingsonderzoek kon ik de inspecteur een aantal vragen stellen. We reden samen een rondje om de percelen, dat leverde erg nuttige informatie op." Voor de afzet van het fruit in omschakeling is de teler een samenwerking met andere fruittelers aangegaan. Dat is meteen een advies aan andere fruittelers die omschakelen naar biologisch. "Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij. Zo voorkom je dat je je eigen prijzen verlaagt."

Elke maand publiceert Skal Biocontrole alle nieuw gecertificeerde bedrijven op haar website. Enkele van deze bedrijven stelt het controleorgaan voor via een interview.

Voor meer informatie: www.skal.nl 
Publicatiedatum: