Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennis en visie tijdens de Reudink Melkveedagen

"Ronald van Marlen: "Afzet bio-melkveehouderij in eigen hand houden"

Uitzoomen en inzoomen. Tijdens de Reudink Melkveedagen medio september kwamen beiden aan bod. Gastspreker Ronald van Marlen gaf in een helicopterview de aanwezigen zijn visie op de kansen en uitdagingen waar de biologische melkveehouderij voor staat. Melkveespecialist Stef Oude Lansink dook juist de diepte in en deelde zijn kennis over graslandbenutting.



Prikkelen, wakker schudden en activeren is wel aan Ronald van Marlen besteed. Vanuit zijn rol als directeur stichting EKO-keurmerk en adviseur voor biologische adviesbureau Timeli spreekt hij de aanwezigen toe. Zijn pleidooi is krachtig: biologische melkveehouders moeten zich organiseren in concepten en afzetorganisaties, zodat ze de lijnen naar de consument kort houden en niet ten prooi vallen aan commerciële megaconcerns. 

Afzet in eigen hand

De biologische beweging kent haar basis in waarden als authenticiteit, eerlijkheid en transparantie. Maar de wetgeving focust vooral op de ecologische productiewijze. Het gevaar ligt dan op de loer dat er weinig over blijft van de oorspronkelijke normen en waarden, zoals een gelijke opbrengstverdeling over de keten. Van Marlen pleit ervoor dat de biologische melkveehouderij de afzet in eigen handen houdt en de productieomvang gecontroleerd laat meebewegen met de vraag, zodat er een gezonde behoefte aan biologische producten blijft.

Consument wil eerlijke producten

Gelukkig ziet Van Marlen ook volop kansen. Want een steeds groter groeiende groep consument hecht belang aan gezonde, ecologisch verantwoorde en eerlijke producten. Volgens onderzoek wil zo'n 30 procent van de samenleving dit terugzien in de detailhandel. Dat biedt kansen voor de biologische melkveehouderij om zich hierin te onderscheiden.

Farmwalk: graslandbenutting

Na deze enerverende peptalk van Van Marlen konden de melkveehouders de benen strekken tijdens een informatieve 'Farmwalk' over het gastbedrijf. Onder leiding van Stef Oude Lansink, specialist biologische rundveehouderij bij Reudink, vergaarden de melkveehouders veel kennis over graslandbeheer en de benutting van gras-klaver. 

Beoordeling grasland

Oude Lansink liet de deelnemers met andere ogen naar het grasland kijken. Wat zegt het perceel gras ons? En welke conclusies mogen we daaraan verbinden? Ook stond hij stil bij de aanwezigheid van zogenaamde 'wortelknobbelbacteriën' (Rhizobium) en in welke mate die bijdragen aan het stikstofbindend vermogen van de grasklaver. De melkveehouders schatten de drogestofopbrengst en maakten een controleberekening van de vermoedelijke vers grasopname door de koe.

Functies van kruiden

De verschillende kruiden in het gras hebben ieder hun eigen functie. Zo vertelde Oude Lansink bijvoorbeeld dat de paardenbloem door de bitterstoffen de speekselexcretie bevordert en daarmee de spijsvertering. Daarnaast helpt paardenbloem de lever te ontlasten. De Weegbree heeft een breed spectrum aan vitaminen en sporenelementen en versterkt daarmee de weerstand van de koe. 

Melkveedagen 2018

Met de opgedane inspiratie en kennis keerden de melkveehouders weer huiswaarts. Reudink organiseert jaarlijks de Melkveedagen voor melkveehouders op praktijkbedrijven van klanten. Dit jaar waren we te gast bij de familie Zandbrink in Achterberg en bij de Agara Hoeve in Dwingeloo. 

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: