Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Jacco Merkens:
"Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"

Tholen - De omschakeling naar bio-teelt is lang niet voor elk bedrijf even makkelijk. "Allereerst is het op teeltgebied een hele happening. Daarnaast is het ook een andere manier van leven", vertelt fruitteler Jacco Merkens. Wij zitten momenteel midden in de omschakelingsperiode en op bepaalde vlakken viel het mee, maar andere zaken vielen tegen. Als bedrijf wordt je nóg afhankelijker van de grillen van de natuur. Je moet dingen laten gebeuren die je als conventionele teler eigenlijk niet wil. Dat is ontzettend wennen."

In omschakelingsperiode

Hij heeft een areaal met conventionele rassen van zo'n 30 hectare. "Met zes hectare zitten we nu in omschakeling naar bio. Wij hebben hier al jaren naartoe gewerkt, met het gangbare waren we al op de bio-tour. We gebruikten bijvoorbeeld dierlijke mest en hadden ervaring met bepaalde gewasbeschermingmiddelen. Toch ben je dan nog lang geen bio-teler." Voorlopig houdt Jacco het op zes hectare. "We gaan niet volledig omschakelen, de risico's zijn heel groot. Je hebt minder oogstzekerheid en minder oogst bij bio. Daarnaast kun je de producten minder lang bewaren. Dat hoort er allemaal bij. Maar het geeft ontzettend veel voldoening en er is gewoon een stijgende vraag naar. Qua afzet is het in de tussenperiode moeilijker om afnemers te vinden. Echte bio-fans willen bio, naar er is wel een markt voor die omschakelingsproducten. Als je er maar een goed verhaal bij vertelt."


Jacco liinks met Redlove, één van de appelrassen die hij teelt. 

Prijsverschil

Tussen bio en conventioneel zit een flink prijsverschil. "Dat moet ook wel, gezien de extra arbeid en tijd die je eraan besteed. Tot nu toe gaat de teelt van bio-fruit bij Jacco met vallen en opstaan. "Ik hoop dat ik het over enkele jaren onder de knie heb. Het is goed om er nu al bewust van te zijn als teler,dat er in de toekomst steeds meer richting bio en residuvrij wordt geëist. En je kunt beter zelf starten dan dat je bepaalde zaken opgelegd krijgt. Toch verwacht ik niet dat alle telers gaan omschakelen, het is namelijk niet voor iedere teler weggelegd. Je moet soms ook op zondagmiddag ingrijpen in de boomgaard."

Voor de telers die wel bio gaan telen heeft hij een tip. "Sluit je aan bij een verkoopgroep. Bij gangbaar zijn er al genoeg cowboys op de markt, dat moeten we bij bio niet hebben." 

Voor meer informatie:
Jacco Merkens
Molenspoor 3
3985 SH Werkhoven
Tel: 06-12390854
jcmerkens@hetnet.nl

Publicatiedatum: 11-10-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-10-2017 22% fruitteelt Saksen-Anhalt biologisch
19-10-2017 "Overproductie dreigt door massale omschakeling naar bio"
18-10-2017 VS: Kansen voor cranberry-telers na magere oogst in Canada
18-10-2017 Frankrijk: bio-wortelen Bio c'Bon niet residuvrij
16-10-2017 Het wel en wee van een kleine Canadese biologische kasgroenteteler
16-10-2017 Duitsland: Bio-appeltelers optimistisch, ondanks kleinere oogst
16-10-2017 Klimaatverandering bedreigt wilde verwanten voedselgewassen
16-10-2017 Levenskrachten in voedsel meten met koperkristallisatiebeelden
16-10-2017 Waar blijven de tegenstanders van eerlijk rekenen?
13-10-2017 "Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij"
13-10-2017 Belang van bijenbestuiving op Bejo’s Open Dagen
13-10-2017 Koeien richten enorme ravage aan bij Amerikaanse bio-boer
12-10-2017 Bezwaren tegen sojapatent Monsanto afgewezen
11-10-2017 Sil Oostendorp: teler in bijen- en vogelparadijs
10-10-2017 Bio wordt populairder in Iran
10-10-2017 Graanteeltseizoen: langdurige droogte, nauwelijks ziektedruk
10-10-2017 Uitgebreide gids biologische gewasbescherming vruchtgroenten verschenen
10-10-2017 Costa Rica grote exporteur biobananen en -ananas naar EU
10-10-2017 Bourgondisch genieten met een broodje kaas tussen de middag
10-10-2017 Italiaanse handelaar gaat zich richten op bio wilde spinazie en boerenkool

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *