Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Jacco Merkens:
"Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"

Tholen - De omschakeling naar bio-teelt is lang niet voor elk bedrijf even makkelijk. "Allereerst is het op teeltgebied een hele happening. Daarnaast is het ook een andere manier van leven", vertelt fruitteler Jacco Merkens. Wij zitten momenteel midden in de omschakelingsperiode en op bepaalde vlakken viel het mee, maar andere zaken vielen tegen. Als bedrijf wordt je nóg afhankelijker van de grillen van de natuur. Je moet dingen laten gebeuren die je als conventionele teler eigenlijk niet wil. Dat is ontzettend wennen."

In omschakelingsperiode

Hij heeft een areaal met conventionele rassen van zo'n 30 hectare. "Met zes hectare zitten we nu in omschakeling naar bio. Wij hebben hier al jaren naartoe gewerkt, met het gangbare waren we al op de bio-tour. We gebruikten bijvoorbeeld dierlijke mest en hadden ervaring met bepaalde gewasbeschermingmiddelen. Toch ben je dan nog lang geen bio-teler." Voorlopig houdt Jacco het op zes hectare. "We gaan niet volledig omschakelen, de risico's zijn heel groot. Je hebt minder oogstzekerheid en minder oogst bij bio. Daarnaast kun je de producten minder lang bewaren. Dat hoort er allemaal bij. Maar het geeft ontzettend veel voldoening en er is gewoon een stijgende vraag naar. Qua afzet is het in de tussenperiode moeilijker om afnemers te vinden. Echte bio-fans willen bio, naar er is wel een markt voor die omschakelingsproducten. Als je er maar een goed verhaal bij vertelt."


Jacco liinks met Redlove, één van de appelrassen die hij teelt. 

Prijsverschil

Tussen bio en conventioneel zit een flink prijsverschil. "Dat moet ook wel, gezien de extra arbeid en tijd die je eraan besteed. Tot nu toe gaat de teelt van bio-fruit bij Jacco met vallen en opstaan. "Ik hoop dat ik het over enkele jaren onder de knie heb. Het is goed om er nu al bewust van te zijn als teler,dat er in de toekomst steeds meer richting bio en residuvrij wordt geëist. En je kunt beter zelf starten dan dat je bepaalde zaken opgelegd krijgt. Toch verwacht ik niet dat alle telers gaan omschakelen, het is namelijk niet voor iedere teler weggelegd. Je moet soms ook op zondagmiddag ingrijpen in de boomgaard."

Voor de telers die wel bio gaan telen heeft hij een tip. "Sluit je aan bij een verkoopgroep. Bij gangbaar zijn er al genoeg cowboys op de markt, dat moeten we bij bio niet hebben." 

Voor meer informatie:
Jacco Merkens
Molenspoor 3
3985 SH Werkhoven
Tel: 06-12390854
jcmerkens@hetnet.nl

Publicatiedatum: 11-10-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Sebastiaan Bos: "Er mag best een kluit aarde aan zitten"
23-1-2018 "Groei Spaans bio-areaal niet zo onstuimig als wordt voorgesteld"
22-1-2018 Franse bio-markt groeit
22-1-2018 Maandag soepdag op Tilburgse basisschool
19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *