Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioForum Vlaanderen:

"Meten relatieve milieu-impact geeft vertekend beeld"

Bij tijd en wijle verschijnt er een studie die aan zou tonen dat de biologische landbouw milieu-technisch minder goed scoort zijn gangbare 'broer'. BioForum Vlaanderen wijst erop dat deze analyses zeer gekleurd zijn en stelt dat er steevast verschillende indicatoren worden gebruikt om de milieu-impact van deze landbouwsystemen te meten. 

"Afgaan op de relatieve milieu-impact van een productiewijze is [als meeteenheid] behoorlijk misleidend. Het is niet omdat je meer produceert, dat hommels beter overleven op een akker zonder ook maar één bloem, of rivieren beter tegen vervuiling kunnen", stelt de sectororganisatie in de kwartaaluitgave van haar tijdschrift Bio Actief. "Wie de reële milieu-impact meet, concludeert dat bio beter scoort, klinkt het, maar in de praktijk wordt er ook gerekend met de relatieve milieu-impact." Het gevolg is dat men een hoge reële milieu-impact kan verdoezelen, door de impact te berekenen naar een effect per kilo product. "Zo kan een productiewijze met een hoge productiviteit goed scoren, ook al overschrijdt het de draagkracht van de omgeving", aldus BioForum.

Volgens BioForum Vlaanderen scoort biologisch hoger dan gangbaar. Bio-bodems bevatten meer organisch materiaal. "Biologische systemen houden meer rekening met de draagkracht van het milieu en scoren qua absolute milieu-impact zo goed als altijd en op alle leefmilieudomeinen beter."


Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: