Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrofair rolt met partner Altromercato nieuw fairtrade initiatief uit

"Conventionele landbouw zal op den duur bestaansrecht verliezen"

De Italiaanse fairtrade organisatie Altromercato is onlangs samen gaan werken met een consortium dat bio-AGF uit Zuid-Italië vermarkt. Altromercato heeft een joint venture met het Nederlandse bedrijf Agrofair en verkoopt haar bananen op de Italiaanse markt. "Van daaruit is de vraag naar ons gekomen om volgens een nieuw Europees fairtrade model de verkoop buiten Italië op te starten. We staan nog aan het prille begin, maar staan daarom ook samen op de Fruit Attraction in Madrid om het initiatief toe te lichten", vertelt Frank Vermeersch van Agrofair.

Nu deze samenwerking in Italië een succes is gebleken, richt Altromercato zich ook op de buitenlandse markt, hetgeen mede mogelijk gemaakt wordt door Agrofair. Het belangrijkste doel is de promotie van producten van Italiaanse coöperaties, consortia en telers die werken volgens de fair trade standaarden. Ethische en duurzame tuinbouwproducten worden geproduceerd op bedrijven die geen bemoeienis met de onderwereld hebben en zich niet schuldig maken aan 'caporalato', ofwel het exploiteren van illegale immigranten.


"Door middel van het Solidale Italiano Altromercato project kunnen wij onze filosofie in de praktijk toepassen," vertelt Antonio Fricano, voorzitter van het Aposicilia Consortium. "We hebben altijd geprobeerd onze producenten eerlijk te belonen. Dankzij de biologische teeltwijze, geven wij daarnaast ook blijk van ons respect voor natuur en milieu."

"De uitdaging bestaat uit het ontwikkelen van een biologische en duurzame teeltmethode waarmee alle telers een eerlijke beloning ontvangen en die tegelijk een gezond milieu voor onze toekomstige generaties garandeert."

"Bio is een 'gedwongen' keuze," vervolgt Fricano. "Conventionele landbouw zal namelijk op den duur haar bestaansrecht verliezen als gevolg van economische, maatschappelijke en milieufactoren."

Met het oog op de recente schandalen omtrent de uitbuiting van arbeidskrachten, met name in het zuiden van Italië, is de noodzaak voor een 'zuivere' productieketen ontstaan waarin alle partijen eerlijk beloond worden. 

"Het Solidale Italiano project is enorm belangrijk omdat de Europese tuinbouwsector het moeilijk heeft," vertelt Gianfranco Cunsolo van Cooperative Agrivivo. "Telers verdienen steeds minder en producten verliezen hun waarde in de supermarkten als gevolg van de groeiende concurrentie van grote retailers die AGF tegen lage prijzen aanbieden. Als we de opbrengsten niet eerlijk verdelen dan zal de sector op den duur volledig geregeerd worden door uitbuiters en de georganiseerde misdaad."


Voor meer informatie:
Agrofair
Frank Vermeersch
T: +31(0)180 643 975
M: +31(0)654 774 190
Skype: frank-agrofair
Publicatiedatum: