Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Grootste zeewierteeltbedrijf van Nederland in bedrijf

Met de tewaterlating van een teeltsysteem ter grootte van een halve hectare in de Oosterschelde (Schelphoek, gemeente Schouwen-Duiveland), is met een totaal grootte van één hectare op dinsdag 22 augustus de grootste zeewierboerderij van Nederland ontstaan. Met de aanleg van dit teeltsysteem door Seaweed Harvest Holland uit Kerkwerve wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier.

Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten) als voor industrie (onder andere bindmiddelen, diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht. Van oudsher komt het aanbod van zeewier vooral uit het Verre Oosten, echter tegenwoordig brengen ook Europese landen zoals Frankrijk, Ierland, Spanje, IJsland en Noorwegen steeds meer zeewier op de markt. Consument en industrie zijn meer geneigd om te kiezen voor deze wieren, niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook vanwege kwaliteitsaspecten. In Nederland zijn er ook verschillende kleinschalige initiatieven op het gebied van zeewier teelt, onder andere bij Texel, Vlieland en elders in de Oosterschelde. In de Noordzee voor de kust van Scheveningen is dit jaar een proef van de Noordzeeboerderij succesvol afgesloten.

Het nieuwe project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich van deze initiatieven niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er voor het eerst geprobeerd om met zelf ontwikkelde sporen zeewier te kweken. Zeewier, er zijn in de Oosterschelde zo'n meer dan 50 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland start met de teelt van zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, waarna vanaf het najaar met suikerwier, een winterwier, wordt verder gegaan. Het zeewier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo'n 50 kilometer touw, groeit van de voedingsstoffen in het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd.

Zeewier trekt daarnaast veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren), zodat de verwachting is dat er op de plek van de Zeewierboerderij het ecosysteem wordt versterkt. "Zeewier is de groente van de toekomst", aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland. "De Oosterschelde biedt met haar schone water een uitstekende basis om die zeegroente daar op grotere schaal duurzaam te gaan telen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur."

Voor meer informatie: www.seaweedharvestholland.nl

Publicatiedatum: 1-9-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-5-2018 Nieuwe locatie boerderijwinkel biedt vijf keer zoveel ruimte
22-5-2018 Spanje: bioteelt in het bos
22-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland
17-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
17-5-2018 "300 miljoen hectare grond extra door zilte landbouw"
17-5-2018 Oproep aan spruitentelers: denk mee over bio-IPM
16-5-2018 Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt
16-5-2018 Duidelijke toename van het aantal bio-bedrijven in Zwitserland
16-5-2018 Plan van aanpak 'Gewasbescherming in de biologische fruitteelt'
16-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
16-5-2018 Biologische mais mag VS niet in
16-5-2018 "Thaise bio-mango's ook populair in de topgastronomie"
15-5-2018 Lokale biologische boodschappen van boer uit de regio makkelijk online te bestellen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *