70% supermarkt bestaat uit ‘ultra processed foods'
Met behulp van kleurstoffen, aroma's, smaakversterkers en suiker weet de voedingsindustrie een groot scala aan producten te fabriceren. Hoogleraar Jaap Seidell omschrijft ultra-processed foods als volgt: "Voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend, dan wel quasi-verslavend lekker zijn, maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energie-dichtheid. Ze missen essentiële voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm." Doordat deze producten met relatief goedkope grondstoffen zoals suiker, aan een lopende band en op grote schaal zijn gemaakt, kunnen ze voor een lagere prijs – veelal goedkoper dan vers onbewerkt voedsel als groenten en fruit – worden aangeboden.
Seidell concludeert: "Met de veiligheid van deze voedingsmiddelen is microbiologisch gezien niets mis. Wel dragen ze in buitensporige mate bij aan de consumptie van toegevoegde (vrije) suikers, zout en transvetten en daarmee aan de mondiale epidemie van welvaartsziekten."
foodwatch hecht er veel waarde aan om de keuze voor gezond, vers eten makkelijk en aantrekkelijk te maken. De voedselwaakhond reikt daartoe diverse maatregelen aan: het weren van junkfood uit scholen, de aanpak van kindermarketing, subsidies op groenten en fruit en een taks op junkfood en frisdrank en waarschuwingen op junkfood.
Lees hier meer over foodwatch' onderzoek naar ultra-processed foods.
Bron: foodwatch