Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Reactie BioForum Vlaanderen op 'residuvrije' peren Carrefour
"Alleen biologische fruitteelt is écht milieuvriendelijk"

BioForum Vlaanderen reageert op het bericht dat er vanaf september residuvrije peren te koop zijn bij Carrefour. Enkel een biologische teelt garandeert een echt milieuvriendelijke aanpak waarbij de bodemvruchtbaarheid centraal staat, stelt de sectororganisatie. Residuvrije peren klinken vooral duurzaam. Enkel de biologische sector garandeert een teelt zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Vanaf begin september zullen er bij Carrefour residuvrije peren te vinden zijn. Volgens BioForum Vlaanderen bedoelt Carrefour daarmee dat er geen meetbare residuen van gewasbeschermingsmiddelen op de peren zullen gevonden worden. Wat de supermarktketen in het midden laat is of er bij de teelt van de residuvrije peren chemische gewasbeschermingsmiddelen en/of kunstmest worden gebruikt. Uit navraag blijkt dat er geen pesticiden traceerbaar zullen zijn in het eindproduct, maar tijdens de teelt worden wel nog chemische middelen gebruikt.

Zoals een van de perentelers zelf al aanhaalde, worden de 'residuvrije' peren minder bespoten. Dat bespuiten gebeurt eerder aan het begin van de teelt, zodat de residuen aan het einde van de teelt 'niet meer detecteerbaar' zijn. Deze gewasbeschermingsmiddelen komen echter niet alleen op het gewas zelf terecht, maar dringen ook door in de bodem en het leefmilieu. Daar hebben ze invloed op het bodemleven en de biodiversiteit. Ook grond- en drinkwater worden daarmee verontreinigd.

Dat is alvast een wezenlijk verschil met de biologische landbouw, waarbij telers niet alleen naar een eindproduct streven dat residuvrij is, maar naar een productieproces dat in zijn geheel duurzaam en milieuvriendelijk is. De biologische teler probeert ziekten en plagen in de eerste plaats te vermijden. Het bodemleven is daarbij een onzichtbare, maar belangrijke partner. Om plagen te vermijden bemest de teler zijn grond met compost en dierlijke mest, en kiest hij voor een variatie aan sterke rassen. Zo teelt de bioboer fruit met een minimale ecologische impact.

Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals torenvalken om muizen te bestrijden of oorwormen om bladluizen te verdelgen, waarvan de perentelers van Carrefour gewag maken, is niet nieuw. Deze technieken worden in de biologische landbouw en in de geïntegreerde teelt al decennialang gebruikt, stelt BioForum Vlaanderen.

Bedrijven uit de biologische sector worden elk jaar grondig gecontroleerd, bij elke schakel opnieuw. Erkende controleorganisaties voor bio nemen stalen, zowel van de gewassen als van de bodem. Ze controleren deze stalen op de aanwezigheid van residuen. Overschrijdt een staal een bepaalde limiet, dan wordt het betreffende lot producten gedecertificeerd en mogen deze producten niet langer als bio verkocht worden.

BioForum Vlaanderen juicht initiatieven die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de conventionele fruitteelt verminderen toe, maar vreest dat zolang men enkel oog heeft voor een residuvrij eindproduct, men niet echt tot een echt duurzame teelt zal komen. De residuvrije peer het elektrisch rijden onder de fruitteelt noemen, is daarom zwaar overdreven. De normen voor de biologische teelt zijn duidelijk strenger en allesomvattender dan het verbieden van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Tot slot vreest de sectororganisatie dat het label 'kwaliteitsketen Carrefour' voor verwarring bij de consument zal zorgen. De criteria voor het biolabel liggen vast in de Europese wetgeving. Het kwaliteitslabel van Carrefour is een privélabel dat op dat vlak minder garanties biedt.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: 30-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 VS oogst meer biologische zoete aardappelen
17-11-2017 Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen
17-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bio-producten groeit jaarlijks 10%"
16-11-2017 Studie: drastische maatregelen nodig voor 100% biologische wereldvoedselvoorziening
15-11-2017 Mixverpakkingen bio-fruit populair in Zweden
15-11-2017 "Grote belangstelling voor biologische Hollandse appelen"
15-11-2017 'Nieuwe Belgische boer' maakt geen gebruik van landbouwgrond
15-11-2017 "Trendy bio-groenten trekken door naar diepvriessector"
14-11-2017 "Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
13-11-2017 BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mango’s
13-11-2017 GreenbalanZ winnaar Greenovation Award
13-11-2017 Red Season, bio-aardbei met houdbaarheid van 10 dagen
10-11-2017 Alouette baart opzien met phythophthora-resistentie
10-11-2017 VS: Terugroepactie diepvriesbonen vanwege listeria
10-11-2017 Seizoenspiek voor biologische gember
10-11-2017 Spanje ziet vraag naar biologisch citrus stijgen
9-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op Sicilië
8-11-2017 Biologische bewaarappel Natyra positief ontvangen
8-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
8-11-2017 "Bio-trend houdt minstens nog 10 jaar aan"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *