Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Arctic Blue vermarkt Omega-3 voedingssupplementen van reststromen
"De volkorenversie onder de visolie"

Tholen – "Verse vis heeft altijd de voorkeur", zegt Ludo van de Wiel van Arctic Blue. Een opmerkelijke uitspraak voor iemand die actief is binnen de markt voor (biologische) visolie. "Ik wil met dit product de rol van verse vis absoluut niet overnemen, het versproduct bevat immers mineralen en eiwitten die anderszins goed voor je zijn. Maar in de huidige maatschappij hebben veel mensen om uiteenlopende redenen toch voedingstekorten. Voor hen is visolie een welkome aanvulling op hun leefwijze of voedingspatroon." Arctic Blue heeft het duurzaamheidsaspect hoog in het vaandel staan: alle visolie wordt namelijk uitsluitend verkregen uit reststromen: de snijresten van visfilet. Zo hoeft er geen extra vis voor te worden gevangen. De forelolie is biologisch gecertificeerd.Benutten reststromen uitgangspunt

Ludo is geen onbekende in het vak. Hij heeft jarenlange ervaring als toeleverancier van visoliecomponenten binnen de industrie. "In die wereld miste ik het duurzaamheidsaspect. Je moest daar echt met een vergrootglas naar zoeken. Terwijl de wereld om ons heen verder verduurzaamde, bleven duurzaamheidsinitiatieven op het gebied van visolie volledig achterwege." Voor Ludo was dat 2,5 jaar geleden een belangrijke drijfveer om Arctic Blue op te richten. Met dit bedrijf richt hij zijn pijlen op de consumentenmarkt.

Van bepaalde vissoorten, zoals kabeljauw en forel, verdwijnen de restanten van de filets, die toch zo'n 50 procent van de vis uitmaken, linea recta in de kliko of met enig geluk als toepassing in veevoer. Dat gaat om aanzienlijke hoeveelheden. Tegelijkertijd wordt het gros van de in Nederland verkrijgbare visolie bijna allemaal gemaakt van vis die speciaal voor dat doel wordt gevangen. Ludo: "Je hebt het dan over vissen die je anders nog voor consumptie kunt gebruiken. Of die deel uitmaken van de voedselkringloop van andere waterdieren. Door ons uitsluitend te richten op reststromen, benutten we de vis op een veel efficiëntere manier. Dat is een belangrijk uitgangspunt van ons."


De ondernemer achter Arctic Blue: Ludo van de Wiel.

Herkomst en traceerbaarheid

"Het gaat mij niet zozeer om de keurmerken an sich. Toen ik met deze producten op de markt kwam, was ik de eerste die überhaupt het MSC-keurmerk voerde binnen de visolie-supplementen. Nu ben ik nog steeds de enige. Het is vooral belangrijk dat je de herkomst en traceerbaarheid van de vis die je gebruikt kunt garanderen en verantwoorden. Daarin heb ik met het MSC-keurmerk een grote stap in gezet. Die vlieger gaat ook op voor het biologische keurmerk op mijn forelolie. Beide keurmerken zijn vooral een afspiegeling van het proces wat ik heb gevolgd en een waardering voor de manier waarop ik werk", vervolgt hij.

Vis mag alleen het biologische label dragen als er sprake is van gecontroleerde omstandigheden. "Ergens is het triest dat de open wateren zodanig vervuild zijn dat ook wilde vis verontreinigd is. Dat is de wereld waarin we leven", verzucht Ludo. Om die reden wordt de vis van de biologische forelolie gekweekt in natuuridentieke zoetwatervijvers. De ondernemer legt uit waar een viskwekerij aan moet voldoen voordat de vis als biologisch aangemerkt mag worden: "In de kern grijpt het terug op het bieden van goede leefomstandigheden binnen de vijver. Denk aan het zuurstofgehalte, de hoeveelheid ruimte, het deels biologische uitgangsmateriaal (voer) en de wijze waarop de vissen aan hun einde komen. Dit proces kan tot in de puntjes gereguleerd worden. Tot aan de verpakking toe. Om het keurmerk te mogen dragen, heb je een bepaalde standaard hoog te houden."

Bewuste consument

De biologische visolie is ongeraffineerd en komt van koude persing. "Dat komt de kwaliteit ten goede", weet Ludo. 'Zo blijven veel vitaminen en mineralen behouden. In deze olie zit een breed spectrum aan omega-vetzuren, niet alleen 3, maar ook 6, 7, 9 en 11. Je kunt het zien als de volkorenversie van visolie. Onverzadigde vetten zijn heel vatbaar voor beschadiging. Doordat de olie snel en koud wordt verwerkt, blijft deze in goede conditie. De omega-vetzuren gaan niet-geoxideerd in de capsule."

De capsules verschijnen in een verpakkingsgrootte van 45 stuks. Arctic Blue distribueert haar biologische forelolie momenteel via Natudis en BeterBio.nl. "Natuurvoedingswinkels zijn de klantgroep bij uitstek. Deze consumenten zijn goed geïnformeerd. Onder hen heerst een levend besef als het gaat om verantwoorde productie en milieuvraagstukken. Ik kan hen de garantie bieden dat er geen nadelige effecten zijn voor de visstand, het milieu of de biodiversiteit."

Voor meer informatie:
Ludo van de Wiel
Arctic Blue Omega BV
T: 030-2447097
info@arctic-blue.com
www.arctic-blue.com

Publicatiedatum: 30-8-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

16-1-2018 Beefcoin lanceert token voor uitbreiding bio-rundvleesproductie
12-1-2018 Nieuwe honden- en kattenvoerverpakkingen Yarrah
9-1-2018 "Biologische rundveefokkerij meer in boerenhanden"
4-1-2018 NVWA gaat stalklimaat varkens inspecteren
4-1-2018 "Biologische luchtwassers varkensstallen kunnen veel efficiënter"
22-12-2017 Vollegrondsgroenteteler verruilt schoffel voor jachtgeweer
22-12-2017 Nieuwe zeugenvoeders, ontwikkeld voor het leven
19-12-2017 Uitloop met wilgen favoriet bij vleeskippen
15-12-2017 Kipcaravan publiekswinnaar ZLTO Initiatiefprijs 2017
12-12-2017 Investeerders: "Vleestaks binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"
8-12-2017 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Biddinghuizen
8-12-2017 Terra-Pura schenkt 600 kilo bio-dierenvoeding aan Dierenthuis Almere
6-12-2017 "Sleutel tot vernieuwing in herdefinitie veevoer"
5-12-2017 Kwart consumenten verwacht minder vlees te gaan eten
30-11-2017 "Bio-landbouw verdient fokstieren uit biologische bedrijfssystemen"
29-11-2017 De Groene Weg introdueert EKO-code voor varkensvleesketen
15-11-2017 Nieuw bij Udea: Simmentaler Beef Steak Burger & Biefstuk gehaktballen
10-11-2017 “De hele keten is aan zet, dat begint al bij de voerfabriek”
8-11-2017 Vleesverkoopautomaat biedt speklapje ‘on the go’
2-11-2017 Yarrah bezoekt varkenshouderij tijdens Beter Leven-week 2017

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *