Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritiek op bio-teelt raakt Spanjaarden niet

De Spaanse AGF-sector is niet onder de indruk van de Nederlandse beschuldigingen over het onterecht gebruik van het bio-label. "Nederland wil juist de substraatteelt als biologisch laten certificeren. Ieder land lobbyt voor zijn eigen belangen", reageert Antonio Ruiz Rodriguez van coöperatie Murgiverde.

Al jaren is de Europese Unie druk aan het discussiëren over de nieuwe biologische regels en al jaren wordt erover gesteggeld. Er ligt nu een voorlopig akkoord op tafel. Dat is nog niet gepubliceerd, maar er wordt al wel intensief over gediscussieerd. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot zette eerder deze maand vraagtekens bij de Spaanse uitbreiding van het bio-areaal. De Spaanse biosector groeit momenteel fors, mede door te telen in aarde op een rotsbodem gestort. Hij vindt het niet redelijk dat dit als biologisch telt, terwijl telen op biologisch substraat niet gecertificeerd wordt. "Dat zet de Nederlandse, biologische sector op achterstand."

Spanje niet onder de indruk

De beschuldigingen hebben inmiddels de Spaanse sector bereikt. Daar zijn ze er niet zo van onder de indruk. Antonio Ruiz Rodríguez doet het af als typisch lobbywerk. Hij is verkoopleider van een van de grootste, Spaanse bio-coöperaties Murgiverde. Van hun totale areaal (1500 hectare) is meer dan 400 hectare biologisch.

"Nederland heeft te maken met een relatief hoog grondwaterpeil. In Spanje hebben we daar geen last van en voor ons is dat mooi meegenomen. We beschikken over veel meer natuurlijke, vruchtbare grond en ook dat hebben ze in Nederland niet", verklaart hij. "Maar Nederland heeft logistiek weer een veel betere positie. Dat hoort er nou eenmaal bij en dat elk land voor zijn eigen belangen opkomt, ook. Op hun beurt probeert de Nederlandse lobby om teelt op substraat ook te laten certificeren als biologisch."

De teelt op substraat verdeelt de Nederlandse sector al jaren. Een aantal organisaties vindt dat telen in natuurlijk substraat wel gecertificeerd moet worden, maar organisaties als Bionext zijn fel tegen. In de nieuwe regels moeten planten ook weer met de wortels in de grond staan - niet in bakken of potten met natuurlijk substraat. Dit nieuwe akkoord moet nog worden bekrachtigd door een commissie waarin landbouwambtenaren van alle lidstaten zitten, en door het Europees Parlement. Als dat gebeurd is, zal het nieuwe akkoord op 1 juli 2020 van kracht worden.
Publicatiedatum: