Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Chilean Fresh Fruit Exporters Association:
"Groeiende vraag jaagt bio-exportsector Chili aan"

De Chileense AGF-sector verwacht dat de export van bioproducten naar Europa en de Verenigde Staten op de middellange termijn zal groeien dankzij de groeiende consumentenvraag naar bio-AGF op deze twee markten. Volgens de Chilean Fresh Fruit Exporters Association (ASOEX) vertoont een aantal productcategorieën al een aanzienlijke groei. 

De verwachte exporttoename komt voort uit het feit dat Chili een akkoord met EU heeft bereikt omtrent de wederzijdse erkenning van biokeurmerken, wat volgens ASOEX aanzienlijk zal bijdragen aan het belang van het land als exporteur van bio-AGF. 

In de praktijk komt het er op neer dat alle Chileense bioproducten rechtstreeks in de EU op de markt gebracht mogen worden en vice versa. Het akkoord beschermt eveneens de biokeurmerken die door Chili en Europa worden gebruikt. 

Met de ondertekening van het akkoord is Chili het eerste land buiten Europa dat een dergelijk equivalentieverdrag met de EU heeft gesloten, legt ASOEX-directeur Charif Christian Carvajal uit. "Chileense exporteurs die voldoen aan de Chileense criteria voor biocertificering mogen nu een Europees biokeurmerk op hun verpakking gebruiken," legt hij uit. 

Uit gegevens van ProChile blijkt dat er momenteel 223 producent-exporteurs actief zijn in de Chileense biosector. Eén van de productcategorieën die de laatste seizoenen een spectaculaire groei heeft doorgemaakt zijn cranberry's met een groei van 983% tussen 2015 en 2016. Ook de export van biologische blauwe bessen en frambozen is de laatste vijf jaar aanzienlijk gegroeid. 

Andrés Armstrong van het Chilean Blueberry Committee vertelt dat alleen de export van biologische blauwe bessen in 2017 al 5.000 ton bereikte en dat deze naar verwachting zal blijven groeien. "Er is een sterke vraag naar biologische blauwe bessen in de Verenigde Staten en Europa. Door het akkoord heeft Chili een extra concurrentievoordeel ten opzichte van andere exportlanden," aldus Armstrong. 

ASOEX-voorzitter Ronald Bown laat weten dat "de wederzijdse erkenning Chileense telers meer vertrouwen geeft bij de export van bioproducten naar de Europese markt, omdat zij nu de garantie hebben dat de producten in de EU al als bio erkend worden."

Een andere blijk van erkenning voor het belang van de Chileense biosector is het feit dat de Amerikaanse USDA besloten heeft Chili aan te wijzen als plaats waar het zijn mensen zal trainen op het gebied van de bio-regelgeving op Latijns-Amerikaans niveau. Deze beslissing toont aan dat Chili zich ontwikkelt tot een referentiepunt voor de biologische teelt en export", licht Bown toe. 

Met het oog op de toekomst onderzoekt de ASOEX de mogelijkheden om Chileense bio-AGF nog verder te promoten, onder andere op vakbeurzen zoals Biofach in Duitsland en Green Week. Tot aan 2 juli van dit jaar bedroeg het exportvolume van Chileense verse bio-AGF in totaal 18.500 ton, waarvan 76% naar de Verenigde Staten en 21% naar de EU werd geëxporteerd. Het overgrote deel van dit volume bestond uit biologische blauwe bessen, appelen en kiwi's.

Charif Christian Carvajal
ASOEX
Tel: +34 915247437
ccarvajal@asoex.cl
www.asoex.cl

Publicatiedatum: 1-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Vierdaagse Masterclass kaasmaken met bio-boer David Asher
20-9-2017 Spaanse teler kiest voor biologisch steenfruit
20-9-2017 Amerikaanse bio-sector discussieert opnieuw over teelt op water
19-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
19-9-2017 Biologische Nederlandse thee wint innovatieprijs voor telers
19-9-2017 Irrigatie-advies voor bio-teelten
15-9-2017 Aldi en Lidl ondertekenen duurzame aardappelconvenant
15-9-2017 Vlaamse gedeputeerde bezoekt biologisch tuinbouwbedrijf
14-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comité Bio GroentenFruitHuis
14-9-2017 Eerste biologische dadelgroothandel in Antwerpen
13-9-2017 "Spaanse thuismarkt steeds groter voor mango's en avocado's"
12-9-2017 Ruby Valencia: sinaasappel met smaak en eigenschappen van grapefruit
12-9-2017 Aldi ondertekent duurzame aardappelconvenant
11-9-2017 Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat
8-9-2017 Jumbo verduurzaamt Nederlands AGF-aanbod
7-9-2017 Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt
7-9-2017 Boeket van Belgische bio-bloemen rechtstreeks van het veld
7-9-2017 Inschrijving Koning Willem I Prijs en Plaquette van start
7-9-2017 VS: aandeel bio-peren stijgt
6-9-2017 "Uitermate goed kooljaar"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *