Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Henk van Oers: "Nog veel meer variaties mogelijk"
Bio-tapas van Nederlandse bodem

Tholen - St. Hendrick presenteerde eerder dit jaar een nieuwe lijn droge worsten. Henk van Oers geeft aan dat er ook in de zomermaanden veel vraag naar deze producten is. "De mensen komen nu terug van vakantie in Zuid-Europa, alwaar ze hebben genoten van allerlei salamisoorten, chorizo's en droge worsten. Dat kan nu ook gewoon hier. En de droge worsten van St. Hendrick zijn natuurlijk ook nog eens biologisch. Deze worsten combineren op een tapasbordje bijvoorbeeld mooi met onze rauwe ham en verschillende soorten leverworst."



De worsten liggen ook wel los in het schap, maar de meeste winkeliers kiezen er voor om de speciale RVS display neer te zetten. In de Nederlandse winkels staan volgens Henk inmiddels zo'n 130 tot 140 rekken, zoals hij ze noemt. "Het voordeel van deze rekken is dat je de worsten hiermee eenvoudig op verschillende plekken in de winkel neer kunt zetten. Bijvoorbeeld bij de kaas op een houten ton."

Het gaat om vijf verschillende worsten: naturel, venkel, knoflook, komijn en paprika. "Hier kunnen we nog veel verder in gaan variŽren. Nu verwerken we er varkensvlees in, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een worst van 100% rundvlees of met lam. En andere kruiden. Er zijn nog zoveel opties. Het mooie is ook dat de rekken eenvoudig aangepast worden omdat ze een wisselbaar bovenbord hebben."


Arian Verdonk, Coco en haar vader Henk van Oers op de Bio-beurs 2017. Daar werden de droge worsten gepresenteerd.

St. Hendrick verwerkt enkel biologisch varkensvlees van Nederlandse bodem in de droge worsten. Hiervoor werkt Henk samen met zo'n 23 biologische varkensboeren. "Over de herkomst zijn we heel transparant. Dat is essentieel voor St. Hendrick."  

Het productieproces is heel specialistisch, geeft Henk aan. Het vlees wordt geselecteerd en samen met de biokruiden een dag van tevoren nauwkeurig afgewogen en koud weggezet. "Daarna verkleinen we het vlees en stoppen we het in een natuurdarm. Dan gaan de worsten een fermentatiecel in gedurende een week. Hierna komen de worsten in de rijpingskamers waar deze ongeveer vier weken blijven rijpen om de gewenste smaak en aroma te vormen. In de rijpingskamer kunnen we temperatuur, vocht en luchtbeweging regelen." De droge worsten worden vacuŁm verpakt aangeboden zodat de smaak behouden blijft, en kunnen hierdoor (mede door bovenstaand proces) buiten de koeling aangeboden worden.

Voor meer informatie:

Henk van Oers
St. Hendrick
De Hootkamp 6
5321 JT Hedel
073 5995683
h.v.oers@deliharmony.nl
www.sthendrick.nl

Publicatiedatum: 25-8-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-5-2018 Iers rundvlees in trek
25-5-2018 Focus op bio tijdens Kip Festival
23-5-2018 VK: Aantal biologische varkens bijna verdubbeld in 2017
22-5-2018 Bart Kok verwacht toename prijsverschil tussen bio en gangbaar
17-5-2018 Besluit over biologische varkensstal ligt bij Raad van State
15-5-2018 Fraudeonderzoek gestart bij pluimveevleesverwerkend bedrijf in BelgiŽ
14-5-2018 Vion wil 25% meer biologische vleesvarkens slachten in 2020
9-5-2018 Deli Harmony gelooft in biologische vleeswaren
7-5-2018 MOFGA verbijsterd door besluit USDA om OLPP niet in te voeren
4-5-2018 "Consument kan beter biologische producten kiezen"
4-5-2018 "Kiloknallers maken plaats voor biologisch vlees"
4-5-2018 Herontwikkeling Groothandelsmarkt Rotterdam: naar multifunctionele foodhub
4-5-2018 Organic Trade Association veroordeelt USDA voor terugtrekking biologische dierenwelzijnsregels
4-5-2018 Samen aan de slag met dubbel doel dieren
2-5-2018 Lidl maakt vaakst reclames vleesvervangers
1-5-2018 Bio-Planet in top drie winkels die het best aan verwachtingen consument voldoen
1-5-2018 44% Belgen eet minder vlees dan vorig jaar
30-4-2018 "Intensief gekweekte kip op zowat alle vlakken duurzamer dan een biologisch"
25-4-2018 "Biologisch veevoeder is schaars"
23-4-2018 "Foodondernemers zijn adviseur van de consument"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *