Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Wederzijds engagement tussen boeren en consumenten uniek"
Vlaamse BD-boerderij De Zonnekouter gaat co÷peratief

De Zonnekouter is een kleinschalige biologisch-dynamische boerderij in Oost-Vlaanderen waar groenten worden geteeld. Het brede assortiment biogroenten wordt rechtstreeks verkocht via de boerderijwinkel, voedselteams en groenteabonnementen. Die directe link met de consument vormt het hart van het bedrijf.

Biodynamische boerderij De Zonnekouter bij Deinze is ten volle gericht op de korte keten, namelijk rechtstreekse verkoop in de regio Gent-Zulte. "Als boer steek je veel energie in het telen van kwaliteitsvolle, vitale, smaakvolle voeding. We vinden het dan ook belangrijk dat al die arbeid niet verloren gaat, de groenten zo vers mogelijk bij onze klanten raken, en we voor ons werk een eerlijke prijs krijgen."

De Zonnekouter werd in 2000 opgericht door Walter Coens en An Verboven. An: "We hadden daarvoor al 10 jaar geboerd op de co÷peratieve bioboerderij De Wassende Maan. Daar leerden we de voor- en nadelen van co÷peratief werken kennen. Toen de samenwerking scheef liep, besloten we om zelf een nieuw bedrijf op te starten."

Met de hulp van sympathisanten kochten ze een stuk land in de buurt met de hulp van vzw Land-in-Zicht, die helpt om landbouwgrond vrij te kopen voor biolandbouw. De boerderij groeide jaar na jaar en langzaam groeide het idee om ook van de Zonnekouter een co÷peratie te maken. "Febecoop, een organisatie die bedrijven begeleidt naar een co÷peratieve structuur, hielp ons een structuur uit te denken zodat we niet dezelfde fouten zouden maken als in het verleden: het bestuur moest daarvoor in handen blijven van de mensen die dagelijks met hart en ziel aan het project werken: de boeren. De Vlaamse overheid gaf op dat moment ook subsidies aan bedrijven die co÷peratief wilden werken."

Blik op de toekomst

Maar op dezelfde dag dat hun dossier goedgekeurd werd, kregen An en Walter te horen dat de kanker waarvoor Walter al een jaar in behandeling was, niet meer te genezen viel. An: "Dat was zwaar, maar we wisten dat we nu zeker moesten doorzetten wilden we de Zonnekouter een toekomst geven."

Er moest niet lang worden gezocht naar de juiste mensen. Lien, momenteel verantwoordelijk voor de winkel, werkte al op de Zonnekouter. En ook Katrien was al actief als boerin. Met Arne als vervanger van Walter viel de puzzel helemaal op zijn plaats.

Toch begon het toen pas. De overgang van familiebedrijf naar co÷peratie nam ongeveer een jaar in beslag. An: "Je moet aan alles denken: taakverdeling, goede communicatie, goede overdracht van oud naar jong, een huishoudelijk reglement..." We lieten ons daarin begeleiden. Zeker bij onderwerpen als lonen of uitstapmogelijkheden is zo'n onafhankelijk iemand onmisbaar. Ik ben ook blij dat Walter die overgang nog heeft mogen meemaken en helpen begeleiden."

De Zonnekouter groeide uit tot een biologisch-dynamische boerderij op 7 hectare
aan land, met een ruime koepelserre, een boerderijwinkel, een zaaltje waar allerhande cursussen en activiteiten kunnen doorgaan, en een heleboel rechtstreekse klanten.

Intussen bestaat de Zonnekouter als co÷peratie iets langer dan twee jaar, met naast de medewerkers (die in het bestuur zetelen) ook 100 consumenten als co÷perant (vennoten die sympathiseren en jaarlijks meedenken op de Algemene Vergadering). Het is een uniek verbond: het bedrijf steunt volledig op dit wederzijdse engagement tussen boeren en consumenten. Dit geeft de Zonnekouter een stevige, duurzame basis.

Open communicatie

Nadat Katrien in september besliste om andere oorden op te zoeken, laten Arne, Lien en An nu met zijn drieŰn de boel draaien. Arne: "Open communicatie is essentieel. Elke dinsdagavond hebben we een overlegmoment, waarin we alles bespreken. 's Ochtends is er een gezamenlijk koffiemoment voor de dagelijkse terugblik en werkafspraken met alle medewerkers en vrijdagavond sluiten we samen de week af met een maaltijd. Dat is belangrijk, want het kan dan ook eens over andere dingen gaan: dat werkt verbindend."

An is blij met de situatie zoals ze nu is: "Op bepaalde vlakken voelt deze structuur vrijer aan dan een familiebedrijf. Daar had ik bijvoorbeeld nooit het gevoel dat ik een loon had, want al ons geld ging in het bedrijf. En ik kan nu ook eens een paar dagen weg, wat vroeger niet gemakkelijk kon." Ook Arne is een tevreden mens: "Mensen vragen zich soms af of ik niet liever een eigen boerderij wil hebben. Maar ik boer hier gewoon met dezelfde ingesteldheid: in alle vrijheid. Alleen zo kan je dat doen slagen."

Grenzen overstijgen

Het co÷peratief model vindt steeds meer ingang. Zo is het samenwerkingsverband De Vroente, waar de Zonnekouter deel van uitmaakt, intussen ook een co÷peratie. "Wij werken al jaren samen met De Kollebloem en Ourobouros voor onze rechtstreekse verkoop. Elk jaar stellen we ook een gezamenlijk teeltplan op. De Vroente was een feitelijke vereniging, maar toen we vorig jaar de vraag kregen om op de Lousbergmarkt in Gent het groentekraam uit te baten, was de stap naar een co÷peratie snel gezet. Het leuke aan die samenwerking is dat je de grenzen van je bedrijf overstijgt. Dat werkt enorm ondersteunend."

Voor meer informatie: www.dezonnekouter.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 23-8-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Vierdaagse Masterclass kaasmaken met bio-boer David Asher
20-9-2017 Spaanse teler kiest voor biologisch steenfruit
20-9-2017 Amerikaanse bio-sector discussieert opnieuw over teelt op water
19-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
19-9-2017 Biologische Nederlandse thee wint innovatieprijs voor telers
19-9-2017 Irrigatie-advies voor bio-teelten
15-9-2017 Aldi en Lidl ondertekenen duurzame aardappelconvenant
15-9-2017 Vlaamse gedeputeerde bezoekt biologisch tuinbouwbedrijf
14-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter ComitÚ Bio GroentenFruitHuis
14-9-2017 Eerste biologische dadelgroothandel in Antwerpen
13-9-2017 "Spaanse thuismarkt steeds groter voor mango's en avocado's"
12-9-2017 Ruby Valencia: sinaasappel met smaak en eigenschappen van grapefruit
12-9-2017 Aldi ondertekent duurzame aardappelconvenant
11-9-2017 Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat
8-9-2017 Jumbo verduurzaamt Nederlands AGF-aanbod
7-9-2017 Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt
7-9-2017 Boeket van Belgische bio-bloemen rechtstreeks van het veld
7-9-2017 Inschrijving Koning Willem I Prijs en Plaquette van start
7-9-2017 VS: aandeel bio-peren stijgt
6-9-2017 "Uitermate goed kooljaar"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *