Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
26 augustus op Boerderij Landzicht: 23e Zomerfeest
"Het land bepaalt wat er in de groentetas terechtkomt"

Tholen – Met alle maaltijdboxen van nu was Boerderij Landzicht haar tijd ver vooruit. Al in 1994 werd op het biologisch landbouwbedrijf in Strijen gestart met een wekelijks biologisch groenteabonnement. Wel zijn de consumentenvoorkeuren in de tussentijd duidelijk veranderd. Het drukke bestaan van het jongere publiek vraagt om een andere aanpak: gemak is voor hen een groot goed en biologisch kan hen daarin helpen onthaasten. Op zaterdag 26 augustus opent de boerderij haar deuren voor het 23ste Zomerfeest. Het belooft een uitgebreid programma vol workshops en rondleidingen te worden.  Het landbouwbedrijf van Mees en Ageeth Visser is al generaties lang in de familie. Op de boerderij telen zij al bijna dertig jaar biologisch op jonge zeeklei. Toen het echtpaar in 1994 startte met het groenteabonnement was biologisch nog lang niet zo ingeburgerd als nu, vertelt Ageeth. "Je was voortdurend bezig mensen uit te leggen wat biologisch boeren nu precies inhield. Inmiddels heeft biologisch op het gebied van bewustwording een flinke inhaalslag gemaakt, al wordt biologisch en duurzaam in veel kringen nog op één hoop gegooid."

"In de begindagen verontschuldigden we onszelf een beetje", vervolgt Ageeth. "Want met het wekelijkse abonnement kon je als klant niet zelf meer kiezen wat er in het pakket zat. Het land bepaalt wat er in de tas terechtkomt. Maar het bleek al snel dat mensen dat toch eigenlijk heel fijn vonden. Nu zie je dat iedere aanbieder daarop inspeelt, onder het mom: 'Geen zorgen. Wij stoppen het er wel voor u in. U hoeft zelf niet meer te kiezen'. Dat heeft echt doorgezet. Het lijkt nu wel het ei van Columbus."

De pakketten bestonden in het begin uitsluitend uit groenten die op Boerderij Landzicht zelf werden geteeld. Ageeth: "Dan blijkt toch dat de variatie niet groot genoeg is. We hebben zelf geen kassen; producten als komkommers, tomaten en aubergines kun je dan van de lijst schrappen. Voor ons al vrij snel de reden om de samenwerking met biologische vollegrondsgroentetelers en glastuinders uit de omgeving op te zoeken en zo ons productaanbod uit te breiden. Een klant verwacht ook dat je het hele jaar door een gevarieerd pakket aanbiedt. Abonnees vinden het geen probleem dat we met seizoensgebonden producten werken, maar binnen dat seizoen willen zij dan ook wel alles ontvangen wat er beschikbaar is." Zodra het vollegrondsgroenteseizoen van eigen bodem stopt, koopt het tweetal hun groenten bij nabijgelegen biologische collega's in.

Het groenteabonnement biedt op jaarbasis plek aan ongeveer vijftig verschillende groenten. Sommige daarvan keren vaker terug dan anderen, zoals wortelen, andijvie en bloemkool; producten waarvan abonnees aangeven dat ze die graag vaker terugzien in het pakket. De wat onbekendere groenten, zoals de wortelpeterselie en aardpeer, worden ook gewaardeerd, maar zet een doorsnee gezin niet wekelijks op het menu. Die producten gaan dan ook één à twee keer per jaar mee. Bij het pakket verschijnen om de twee weken recepten om de klanten wegwijs te maken en de nodige variatie te bieden.

Ageeth heeft de indruk dat de jongere generatie zich bewuster is van biologisch dan voorgaande generaties. Men name jonge ouders staan steeds meer open voor wat er op een boerderij gebeurt. Ze hoopt tijdens het Zomerfeest op 26 augustus nieuwe en bestaande abonnees op de boerderij te mogen verwelkomen. "Met een gevarieerd programma vol workshops en rondleidingen willen we laten ervaren dat dit de boerderij is die zij dankzij hun abonnement mede mogelijk maken. Tegelijkertijd is het een mooie kennismaking met ons en onze teeltprincipes, die we uiteraard graag in detail toe willen lichten." Mees en Ageeth kennen veel van hun abonnees persoonlijk.Programma

Het programma van het Zomerfeest bestaat uit rondleidingen over de boerderij, workshops, een markt met biologische delicatessen, een bloempluksessie, kunst en ambachten en dat alles onder het genot van biologische catering en muzikaal entertainment (de huisband, Ruben en Dik & Sunny Side Up).

Rondleidingen
Tijdens de rondleidingen over de kruiden-, bloemen- en groententuin laten Mees en Floor niet alleen de teelt zien, ze leggen ook uit welke keuzes zij maken voor, tijdens en na het groeiseizoen. Zij telen bijvoorbeeld met behoud van de bodemvruchtbaarheid, zodat er ook akker- en tuinbouw mogelijk blijft voor volgende generaties.

Workshops

Kinderen vanaf zes jaar kunnen meedoen om met zijn allen het kleine insectenleven op de boerderij te ontdekken. Gewapend met een insectenslurppotje, die de kinderen eerst zelf maken, wordt de boerderij verkend om de beestjes letterlijk onder de loep te nemen.

Maia ligfietstocht
Voor de sportievelingen is het mogelijk om op de ligfiets naar het Zomerfeest te komen. Maia ligfietspunt in Dordrecht (één van de afhaaladressen van het groentenabonnement) organiseert een speciale (lig)fietstocht naar het Zomerfeest. Inbegrepen bij de tocht is een bezoek aan het Zomerfeest waar gratis koffie, thee of sap klaarstaat. Kijk op www.maialigfiets.nl voor meer informatie.  

Locatie: Biologische boerderij Landzicht
Adres: Broekseweg 2a, Strijen
Tijdstip: Van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.groentenabonnement.nl

Publicatiedatum: 18-8-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 'Traditie en Toekomst' op de Landgoedfair
21-6-2018 Maak straat groener met hulp van de Groene Loper
21-6-2018 12th European Organic Congress: 25-26 september in Wenen
20-6-2018 Groenbemesters, rustgewassen en de voordelen van plantdiversiteit
20-6-2018 Demovelden voor de veehouder op de BioVelddag
20-6-2018 VEG. van start
20-6-2018 Boot Koffie ontvangt Colombiaanse koffiecoöperaties uit voormalige conflictregio's
19-6-2018 Kwart bezoekers geïnteresseerd in biologische landbouw
19-6-2018 Voedselkaravaan 2018 doet biologische boerderij aan
15-6-2018 Fotoreportage: Organic Route op de GreenTech te Amsterdam
15-6-2018 Heel Salland Biologisch nodigt Jan Terlouw uit voor lagerhuisdebat
15-6-2018 Robots doen hun intrede op de BioVelddag
15-6-2018 "Op de velddag willen we innovaties dichterbij brengen"
13-6-2018 Geslaagde eerste beursdag GreenTech - TOFF in de RAI
12-6-2018 "Dit is echt de mooiste tijd van het jaar"
11-6-2018 Ruim baan voor innovatieve boeren op Biologische Velddag
8-6-2018 Demotour: 'Haal meer uit eigen krachtvoer'
8-6-2018 Open dag biologische varkenshouderij Holwierde
8-6-2018 "Toenemende interesse in biologisch"
7-6-2018 Streekweek van start met opening pop-up streekwinkel

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *