Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
BioForum Vlaanderen over fipronil-crisis
"Waarom een bloedluismiddel niet bio kan zijn"

Ook particulieren blijken een antibloedluismiddel met fipronil te hebben gekocht. De fabrikant verkocht het middel ten onrechte als geschikt voor biologische kippen en verzweeg het verboden bestanddeel fipronil. Bestrijdingsmiddelen kunnen echter nooit een biolabel dragen; het Europese biolabel wordt enkel toegekend aan voedingswaren. Dat stelt BioForum Vlaanderen.

Het Laatste Nieuws maakt gewag van een 'biologisch gelabeld' product en stelt vragen bij de waarde van het biolabel. Het betreffende product Mite-control draagt echter gťťn biolabel. Meer zelfs: bestrijdingsmiddelen mogen geen biolabel dragen. We zetten het graag even op een rij.

Welke producten vallen onder het biolabel?

Het Europese biolabel vind je uitsluitend op de verpakking van voedingswaren: op primaire landbouwproducten (zoals vers fruit en verse groente), op verwerkte voedingswaren (zoals brood of kaas), op veevoeder, op zaaizaad en op vis en schaaldieren.

De Europese wetgeving bepaalt volgens welke normen deze producten moeten worden geteeld, gekweekt en verwerkt om als biologisch verkocht te mogen worden. Pas na controle en certificering door een onafhankelijke controle-organisatie mag een ondernemer zijn producten als bio op de markt brengen. Daartoe krijgen boeren, verwerkende bedrijven, distributiebedrijven en winkeliers uit de biosector minstens ťťn keer per jaar een controleur over de vloer voor een uitgebreide biocontrole.

Deze wetgeving wordt toegepast in heel Europa. Voor biologische voedingswaren van buiten Europa wordt eveneens controle en certificering voorzien volgens een specifieke importregeling.

Welke producten vallen niet onder het biolabel?

Het Europese biolabel mag dus niet gebruikt worden op producten die ingezet worden bij de teelt, zoals potgrond, meststof, gewasbeschermingsmiddelen of, waarvan nu sprake, een antibloedluismiddel voor kippen.

Ben je zelf als hobbytuinder actief, dan heb je vast al aanduidingen gezien als 'toegelaten in de biologische landbouw'. Die aanduiding komt voor op producten zoals meststoffen en bodemverbeteraars, gewasbeschermingsmiddelen en reinigingsproducten. Er is echter geen controle of biocertificering voor bedrijven die dergelijke producten op de markt brengen. Vandaar ook dat je het Europese biolabel niet op zo'n producten vindt.

Desalniettemin moet de fabrikant wel alle grondstoffen of ingrediŽnten meedelen en mag hij in geen geval een ingrediŽnt verzwijgen - wat de fabrikant van Mite-control wel deed.

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 18-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 OTA blijft vechten tegen Trumps beleid
17-1-2018 Recall kaneelpoeder AustraliŽ en Nieuw-Zeeland
3-1-2018 Waarom ongezond snacken zo'n aantrekkingskracht heeft
2-1-2018 Geobsedeerd door duurzaam leven
19-12-2017 Infectieuze coryza aangetroffen bij leghennen
12-12-2017 Inspectieresultaten NVWA horeca en visverwerkers openbaar
12-12-2017 VS: suiker- en zoutreductie maken verpakt voedsel weer vetter
11-12-2017 Bio-pluimveehouders verwachten geen grote gevolgen door ophokplicht
4-12-2017 Terugroepactie biologische melkchocolade AH
13-11-2017 "Voor je gezondheid hoef je niet voor biologisch te kiezen"
9-11-2017 Recall tomatensalsa Amaizin Organic
8-11-2017 Verdeeldheid heerst in glyfosaatdiscussie
6-11-2017 Aardbei bevat gemiddeld zes keer meer pesticiden
2-11-2017 "Pesticiden mogelijk oorzaak van uitblijven zwangerschap bij IVF"
25-10-2017 Personalised Nutrition biedt kansen voor de landbouw
19-10-2017 Biologische sojayoghurt Stonyfield teruggeroepen in VS
17-10-2017 Recall van eieren Belgisch bio-leghennenbedrijf
16-10-2017 Salmonella in twee verse kaasproducten Bioland
13-10-2017 Recalls babyvoeding en ontbijtgranen
6-10-2017 "Pesticiden verhogen kans op tumoren bij ongeboren kind"

 

Reacties:


In tegenstelling tot wat hierboven wordt beweerd, geldt het biolabel niet uitsluitend voor voedingswaren, maar voor alle biologisch geteelde primaire landbouwproducten. Dus ook voor sierteeltproducten zoals bloemen en bloembollen. Ook een vezelgewas zoals vlas kan het biolabel dragen.
Het is jammer dat dit bijna als regel over het hoofd wordt gezien. Dat helpt niet om de consument bewustzijn bij te brengen dat de biologische landbouw niet alleen ten behoeve van zijn/haar gezondheid bestaat, maar vooral ook ten behoeve van de hele levende natuur.
Wim Postema, Wieringerwerf - 21-8-2017 15:08:29


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *