Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
BioForum Vlaanderen over fipronil-crisis
"Waarom een bloedluismiddel niet bio kan zijn"

Ook particulieren blijken een antibloedluismiddel met fipronil te hebben gekocht. De fabrikant verkocht het middel ten onrechte als geschikt voor biologische kippen en verzweeg het verboden bestanddeel fipronil. Bestrijdingsmiddelen kunnen echter nooit een biolabel dragen; het Europese biolabel wordt enkel toegekend aan voedingswaren. Dat stelt BioForum Vlaanderen.

Het Laatste Nieuws maakt gewag van een 'biologisch gelabeld' product en stelt vragen bij de waarde van het biolabel. Het betreffende product Mite-control draagt echter géén biolabel. Meer zelfs: bestrijdingsmiddelen mogen geen biolabel dragen. We zetten het graag even op een rij.

Welke producten vallen onder het biolabel?

Het Europese biolabel vind je uitsluitend op de verpakking van voedingswaren: op primaire landbouwproducten (zoals vers fruit en verse groente), op verwerkte voedingswaren (zoals brood of kaas), op veevoeder, op zaaizaad en op vis en schaaldieren.

De Europese wetgeving bepaalt volgens welke normen deze producten moeten worden geteeld, gekweekt en verwerkt om als biologisch verkocht te mogen worden. Pas na controle en certificering door een onafhankelijke controle-organisatie mag een ondernemer zijn producten als bio op de markt brengen. Daartoe krijgen boeren, verwerkende bedrijven, distributiebedrijven en winkeliers uit de biosector minstens één keer per jaar een controleur over de vloer voor een uitgebreide biocontrole.

Deze wetgeving wordt toegepast in heel Europa. Voor biologische voedingswaren van buiten Europa wordt eveneens controle en certificering voorzien volgens een specifieke importregeling.

Welke producten vallen niet onder het biolabel?

Het Europese biolabel mag dus niet gebruikt worden op producten die ingezet worden bij de teelt, zoals potgrond, meststof, gewasbeschermingsmiddelen of, waarvan nu sprake, een antibloedluismiddel voor kippen.

Ben je zelf als hobbytuinder actief, dan heb je vast al aanduidingen gezien als 'toegelaten in de biologische landbouw'. Die aanduiding komt voor op producten zoals meststoffen en bodemverbeteraars, gewasbeschermingsmiddelen en reinigingsproducten. Er is echter geen controle of biocertificering voor bedrijven die dergelijke producten op de markt brengen. Vandaar ook dat je het Europese biolabel niet op zo'n producten vindt.

Desalniettemin moet de fabrikant wel alle grondstoffen of ingrediënten meedelen en mag hij in geen geval een ingrediënt verzwijgen - wat de fabrikant van Mite-control wel deed.

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 18-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-5-2018 "Gezondheid moet prioriteit hebben bij toelating pesticiden"
19-4-2018 "Chemie en voeding passen niet bij elkaar"
19-4-2018 EFSA: "Minder pesticidenresidu's in bio-voeding"
16-4-2018 Landelijke ophokplicht vogelgriep ingetrokken
10-4-2018 USDA negeert advies, bio-producenten mogen carrageen blijven gebruiken
5-4-2018 Recall bio-kipfilet wegens foutieve etikettering
4-4-2018 57 RUB-middelen aangemeld voor beoordeling
4-4-2018 VS:Telers willen uit onvrede nieuw biologisch label oprichten
29-3-2018 King Arthur biologische kokosnoot bloem teruggeroepen om salmonella
28-3-2018 "90 procent van onze ziekten zijn verbonden met ons microbioom"
23-3-2018 Salmonella uitbraak gelinkt aan biologische Coconut Smiles
16-3-2018 Terugroepactie Lidl: 'Golden Sun Bio Organic Amaranth 500g'
15-3-2018 Grote terugroepactie La vie est belle
15-3-2018 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen
9-3-2018 Rapport vraagt overheid de biologische teelt te omarmen na Brexit
7-3-2018 Onderzoek: Biologische voeding heeft voordelen voor het milieu
5-3-2018 Recall bio-abrikozenpitten Vitiv
28-2-2018 Terugroepactie biologische Hibiscus
26-2-2018 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Oldekerk
23-2-2018 Terugroepactie biologische tortilla chips Carrefour

 

Reacties:


In tegenstelling tot wat hierboven wordt beweerd, geldt het biolabel niet uitsluitend voor voedingswaren, maar voor alle biologisch geteelde primaire landbouwproducten. Dus ook voor sierteeltproducten zoals bloemen en bloembollen. Ook een vezelgewas zoals vlas kan het biolabel dragen.
Het is jammer dat dit bijna als regel over het hoofd wordt gezien. Dat helpt niet om de consument bewustzijn bij te brengen dat de biologische landbouw niet alleen ten behoeve van zijn/haar gezondheid bestaat, maar vooral ook ten behoeve van de hele levende natuur.
Wim Postema, Wieringerwerf - 21-8-2017 15:08:29


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *