Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioForum Vlaanderen over fipronil-crisis

"Waarom een bloedluismiddel niet bio kan zijn"

Ook particulieren blijken een antibloedluismiddel met fipronil te hebben gekocht. De fabrikant verkocht het middel ten onrechte als geschikt voor biologische kippen en verzweeg het verboden bestanddeel fipronil. Bestrijdingsmiddelen kunnen echter nooit een biolabel dragen; het Europese biolabel wordt enkel toegekend aan voedingswaren. Dat stelt BioForum Vlaanderen.

Het Laatste Nieuws maakt gewag van een 'biologisch gelabeld' product en stelt vragen bij de waarde van het biolabel. Het betreffende product Mite-control draagt echter géén biolabel. Meer zelfs: bestrijdingsmiddelen mogen geen biolabel dragen. We zetten het graag even op een rij.

Welke producten vallen onder het biolabel?

Het Europese biolabel vind je uitsluitend op de verpakking van voedingswaren: op primaire landbouwproducten (zoals vers fruit en verse groente), op verwerkte voedingswaren (zoals brood of kaas), op veevoeder, op zaaizaad en op vis en schaaldieren.

De Europese wetgeving bepaalt volgens welke normen deze producten moeten worden geteeld, gekweekt en verwerkt om als biologisch verkocht te mogen worden. Pas na controle en certificering door een onafhankelijke controle-organisatie mag een ondernemer zijn producten als bio op de markt brengen. Daartoe krijgen boeren, verwerkende bedrijven, distributiebedrijven en winkeliers uit de biosector minstens één keer per jaar een controleur over de vloer voor een uitgebreide biocontrole.

Deze wetgeving wordt toegepast in heel Europa. Voor biologische voedingswaren van buiten Europa wordt eveneens controle en certificering voorzien volgens een specifieke importregeling.

Welke producten vallen niet onder het biolabel?

Het Europese biolabel mag dus niet gebruikt worden op producten die ingezet worden bij de teelt, zoals potgrond, meststof, gewasbeschermingsmiddelen of, waarvan nu sprake, een antibloedluismiddel voor kippen.

Ben je zelf als hobbytuinder actief, dan heb je vast al aanduidingen gezien als 'toegelaten in de biologische landbouw'. Die aanduiding komt voor op producten zoals meststoffen en bodemverbeteraars, gewasbeschermingsmiddelen en reinigingsproducten. Er is echter geen controle of biocertificering voor bedrijven die dergelijke producten op de markt brengen. Vandaar ook dat je het Europese biolabel niet op zo'n producten vindt.

Desalniettemin moet de fabrikant wel alle grondstoffen of ingrediënten meedelen en mag hij in geen geval een ingrediënt verzwijgen - wat de fabrikant van Mite-control wel deed.

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: