Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Eerste oogst bij Tuinderij Eyckenstein
Vroege start voor het Hollands boerenkoolseizoen

Tholen – Terwijl op Tuinderij Eyckenstein de eerste boerenkool al geoogst is, staat de volgende lichting plantjes alweer klaar om de grond in te gaan. Het boerenkoolseizoen wordt langzaam maar zeker steeds langer, merkt bio-teler Luuk Schouten. Dat de groente nog niet zo lang geleden als superfood werd bestempeld, is niet slechts van tijdelijke aard. "We zien de vraag nu al bijzonder toenemen. Weliswaar op kleine schaal, maar het blijft wel opmerkelijk vroeg. Ik heb niet eerder al zo vroeg in het seizoen zoveel boerenkool verkocht. En dat terwijl we nog niet actief communiceren dat we weer over product beschikken. Het zijn de afnemers die weten dat boerenkool weer oogstbaar is en daar expliciet om vragen. Het zijn veelal zij die boerenkool uit gezondheidsoverwegingen kopen en de groente in de sapcentrifuge doen.


De boerenkoolplantjes staan alweer klaar om de grond in te gaan.

Toch verwacht Luuk niet dat het zover komt dat boerenkool hier – net als in Engeland – straks jaarrond beschikbaar zal zijn. "In Nederland is er in het zomerseizoen zo'n groot aanbod van verse groenten, dat ik me afvraag of de markt daar echt om vraagt." Tot nu toe spreekt Luuk over een goed boerenkoolseizoen. Anders is het voor de bonenteelt. "Die doen het nu – na een mooie oogst in juni en juli - minder goed dan gehoopt. Door de enorme stortbuien zijn de bonen slecht gekiemd. De groei is dan ook achtergebleven. We proberen zoveel mogelijk voor te kiemen, maar hebben ook een deel in de volle grond gezaaid. Je merkt echt het verschil. Waar mogelijk zaaien we op Tuinderij Eyckenstein gewassen eerst in trays om later uit te planten op de volle grond, dat doen we bijvoorbeeld voor snijbiet, bieten, rucola en nog veel meer gewassen. "Dat heeft wel zijn voordelen", zegt hij.

Toch is zijn boerenkool nu niet bepaald een cash crop. "Van boerenkool word je niet rijk. Bij sommige gewassen kun je beter niet focussen op de opbrengsten per m2. Dan kun je er beter mee stoppen." Luuk teelt boerenkool vooral vanwege de diversiteit, omdat hij het een mooi gewas vind om erbij te hebben. "Het is zo'n gewas dat hier gewoon thuishoort." Het zijn de vlinderbloemigen die een hoge kiloprijs hebben en de hoogste omzet op de tuinderij genereren.


Luuk is druk in de weer met de boerenkooloogst.

Naast de vollegrondsteelt staan er op Tuinderij Eyckenstein nog twee historische kassen en twee tunnelkassen. De deels ommuurde tuinderij is een rijksmonument. Dat betekent dat de teler aan bepaalde eisen moet voldoen. In de praktijk is dat soms best lastig te combineren met de teelt van groenten. Luuk: "We hebben hier een oude druivenkas van begin 1900, waar we tomaten, komkommer en paprika telen. Qua klimaatbeheersing vraagt dat veel van mij als teler en van de gewassen zelf. Op een goede dag bereikt de kas temperaturen van boven de 40 graden. Dat geeft stress aan de planten. Aan de andere kant zorgt deze kas weer voor een hoop sfeer in de tuinderij. Je ziet aan alles dat dit ooit de moestuin van een groot landgoed was. Voor onze klanten is een rondgang op de tuinderij dan ook een heuse beleving", besluit de teler.

Op woensdag en zaterdag is de tuinderij geopend voor thuisverkoop. Daarnaast belevert Tuinderij Eyckenstein nog een tweetal Ekoplaza-vestigingen, biologische winkel De Korenmaat in Zeist en horecagelegenheden uit de omgeving.

Op zaterdag 9 september is er op de tuinderij een open dag die in het teken staat van de pompoenen-oogst. In augustus start de oogst van oranje en groene pompoenen, butternutpompoenen en nog tal van andere rassen.

Voor meer informatie:
Luuk Schouten
Tuinderij Eyckenstein
Dorpsweg 264 achter
3738 CN Maartensdijk
06 44545537
contact@landgoedgroenten.nl
www.landgoedgroenten.nl
www.oogstuiteigentuin.nl

Publicatiedatum: 17-8-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen
17-11-2017 VS oogst meer biologische zoete aardappelen
17-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bio-producten groeit jaarlijks 10%"
16-11-2017 Studie: drastische maatregelen nodig voor 100% biologische wereldvoedselvoorziening
15-11-2017 Mixverpakkingen bio-fruit populair in Zweden
15-11-2017 "Grote belangstelling voor biologische Hollandse appelen"
15-11-2017 'Nieuwe Belgische boer' maakt geen gebruik van landbouwgrond
15-11-2017 "Trendy bio-groenten trekken door naar diepvriessector"
14-11-2017 "Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
13-11-2017 BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mango’s
13-11-2017 GreenbalanZ winnaar Greenovation Award
13-11-2017 Red Season, bio-aardbei met houdbaarheid van 10 dagen
10-11-2017 Alouette baart opzien met phythophthora-resistentie
10-11-2017 VS: Terugroepactie diepvriesbonen vanwege listeria
10-11-2017 Seizoenspiek voor biologische gember
10-11-2017 Spanje ziet vraag naar biologisch citrus stijgen
9-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op Sicilië
8-11-2017 Biologische bewaarappel Natyra positief ontvangen
8-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
8-11-2017 "Bio-trend houdt minstens nog 10 jaar aan"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *