Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Pascal Depuydt, VeggieBel: "We bevinden ons te midden van grote verandering"
Veganistisch alternatief voor vleesliefhebbers in trek

Tholen Ė Vleesvervangers zijn de categorie noviteit ontgroeid en hebben hun bestaansrecht in het schap naast de vleeswaren en andere dierlijke producten meer dan verdiend. Heite Dommelholt, algemeen directeur van Vivera, de grootste producent van vleesvervangers in Nederland, sprak eind juli tegen RTL Nieuws van "een lange aanloop die nu doorzet." In diezelfde rapportage wijst ook Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager op een forse groei. "Zo'n 50 procent per jaar". En dat is niet alleen omdat zijn bedrijf zelf fors uitbreidt. Korteweg verwacht dat in 2040 zo'n 80 procent van het vlees op ons bord geen echt vlees meer zal zijn. Zijn Vlaamse evenknie Pascal Depuydt van VeggieBel en The Vegan Frog juicht zijn gedachte-experiment van harte toe, maar schat de verhouding eerder op 50/50. Hij nuanceert: "Vergeet niet dat je tegen die tijd nog altijd van doen hebt met een generatie die is opgegroeid met vlees."



Meer bewustwording

Toch is Pascal ervan overtuigd dat de 'vleeseters' van nu zullen minderen. "De snelheid hangt samen met huidige en toekomstige voedselschandalen en de bewustwording van onze ecologische voetafdruk door het consumeren van vlees, vis en zuivel. Sprekend voorbeeld is de vorm die de fipronilaffaire momenteel aanneemt in het discours en de bewustwording van onze ecologische voetafdruk door documentaires zoals What The Health, Cowspiracy en Food Choices."

Vleesvervangers bezig aan opmars

In een vorig leven was Pascal nog slager, maar inmiddels timmert hij als producent van veganistische en biologische patťs, spreads en maaltijden hard aan de weg. Zijn bedrijf VeggieBel is gevestigd in een natuurreservaat in het Poolse MazuriŽ, een land dat Pascal omschrijft hij als "een gigantisch vleesland", een benaming die hij andere Oost-Europese landen ook toedicht. Het communistische verleden is in die contreien nog betrekkelijk jong; vlees wordt daar dan ook gezien als een luxe waar men na decennia van soberheid naartoe heeft geleefd. Toch ziet de ondernemer dat de markt voor (biologische) vleesvervangers daar, maar ook elders binnen en buiten Europa, aan een opmars bezig is. Pascal: "We krijgen aanvragen uit de Verenigde Staten en in Frankrijk zijn we onlangs met Carrefour in zee gegaan. Zelfs landen als IJsland tonen concrete interesse. We bevinden ons te midden van grote verandering."


Pascal met zijn vrouw in zijn voormalige slagerij.

Gezond veganistisch alternatief voor vleesliefhebbers

Toch omschrijft Pascal zijn eigen producten niet als vleesvervangers. Meer als veganistisch alternatief voor vlees, geschikt voor vleesliefhebbers. "Sommige veganisten zullen niet zo snel een vleesvervanger eten, puur vanwege de associatie met vlees. Ons product richt zich meer op diegenen die niet vies zijn van vlees, maar graag willen minderen. En daar een product voor zoekt die qua beleving niet onderdoet voor echt vlees. De keuze is veelal gestoeld op gezondheidsoverwegingen. Dat werd eens te meer bevestigd tijdens onze eigen productontwikkeling. De producten die we voorheen met suiker maakten, verkochten niet denderend. Toen we diezelfde producten suikervrij op de markt brachten, steeg de verkoop exponentieel. Inmiddels is onze gehele lijn suikervrij. Dezelfde trend verklaart ook waarom in Duitsland veel ongezonde, onverantwoorde vegan producten uit de markt zijn gehaald." De producten van VeggieBel zijn naast suikervrij uitsluitend biologisch en bevatten veel hoogwaardige eiwitten.

Veggie-Naise: mayonaise zonder ei

VeggieBel breidt haar productportfolio nog altijd uit. De jongste aanwinst is Veggie-Naise, waarvoor aquafaba, het kookvocht van kikkererwten, wordt gebruikt als ei-vervanger. Een typisch geval van trial-and-error. Tijdens een testcyclus kwam Pascal erachter dat er een emulgerende werking uitging van het kookvocht dat vrijkwam tijdens het productieproces van zijn overige producten. Het bleek een eenvoudig op te waarderen reststroom waarmee ook een veganistisch alternatief voor mayonaise mogelijk werd.



Alleen bewustwording niet genoeg

Een voedselschandaal zoals de huidige fipronilcrisis zet de verhoudingen weer even op scherp. Je zou dan ook verwachten dat dergelijke ontwikkelingen de markt voor vleesvervangers of veganistische producten in het zadel werkt. Niets is minder waar, waarschuwt Pascal. "Kijk eens naar de dioxinecrisis. Er werd nadien niet minder, maar mťťr vlees verkocht. En de kwaliteit van het vlees verslechterde. De omgekeerde wereld. Het valt of staat uiteindelijk met wat de consument ervoor over heeft. Als men geen geld wil uitgeven aan voeding, dan staat de markt voor vleesvervangers hetzelfde te wachten. Een fabrikant in de hoek duwen van almaar goedkopere productie is vragen om problemen. Het werkt gesjoemel in de hand. Dan zie je dat er altijd een rotte appel tussen zit."

Pascal besluit: "Met alleen bewustwording komen we er niet. Er zal ook een gedragsverandering moeten komen."

Voor meer informatie:
Pascal Depuydt
Veggiebel / The Vegan Frog
www.veggiebel.com
www.theveganfrog.eu

Publicatiedatum: 16-8-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Your Organic Nature #1 in margherita-wijzer Questionmark
22-8-2017 Cafť Ter Marsch zet vegetarische steak tartare van seitan op de kaart
21-7-2017 Vernieuwde Bionova sandwichspreads nu verkrijgbaar
20-7-2017 La vie est belle viert 25-jarig jubileum met vegetarische rijstburger
11-7-2017 ProLaTerre Linzenburger wordt Tomaat & Linzenburger
30-5-2017 Florentin introduceert falafel burger en falafel-broccoli burger
28-4-2017 Nieuw bij Udea: Hobbit Lupeh
25-4-2017 De Vegetarische Slager krijgt Agrofoodpluim
20-4-2017 "Onze missie is om de bio-industrie overbodig te maken"
6-4-2017 Cicioni in Londen verkozen tot 'Best New Organic Food Product'
13-3-2017 Nieuw van Florentin: Speltpita en Hummus Spicy
10-3-2017 Plantaardige vleesvervangers van lokale teelt
8-3-2017 IndustriŽle productie plantaardige biefstuk mogelijk
6-3-2017 Nieuwe uitstraling voor 'Chedd‚h', 'Rockvoort' en 'Von Du'
2-3-2017 "Impact op natuur zo laag mogelijk houden"
28-2-2017 Vegetarisch verovert Vlaamse supermarktschap
27-2-2017 ProLaTerre nu breder verkrijgbaar in BelgiŽ
23-2-2017 Kwart vleesvervangers in BelgiŽ is biologisch
20-2-2017 Biocampagne Verrassend Veggie
6-2-2017 VK: flexitarisch eten blijft trend in 2017

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *