Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De Groot (D66): "Dit zet de Nederlandse sector op achterstand"

Vraagtekens bij enorme bio-uitbreiding Spanje

Hoe zit het nou met de biologische teelt van kasgroenten? Mogen Spaanse telers nou wel of niet op grond, gestort op rotsbodems werken? Zelfs de Tweede Kamer snapt het niet meer, blijkt uit een debat van de landbouwraad eind juni.

Creatief biologisch

Biologische kasgroenten moeten van de Europese Unie met de wortels in de aarde staan. In Spanje gaan ze daar nogal creatief mee om, blijkt uit de woorden van Tjeerd de Groot. "Grond wordt gestort op een rotsbodem waarop vervolgens biologisch wordt geteeld. Er is een enorme uitbreiding geweest van die teelt, tot 1.000 hectare. Daar wordt ook de Duitse markt mee opgezocht." En dat is niet helemaal eerlijk, vindt hij. "Ondertussen zijn er in Nederland innovaties op substraat of kokos die op de Amerikaanse markt als biologisch gelden. Die uitzondering of die situatie in Spanje wordt kennelijk wel als grondgebonden gezien, terwijl de Nederlandse manier van telen niet toegestaan is in de nieuwe verordening. Dat zet de Nederlandse sector op achterstand."

Volgens Van Dam is deze manier van telen niet biologisch volgens de Europese regels en wordt het bovendien niet langer toegestaan. Dat zegt hij in uiterst omfloerste bewoordingen. "Uit de informatie die wij op dit moment hebben, blijkt niet dat de situatie die de Spanjaarden wel hebben geïntroduceerd, maar die niet conform de verordening was, nog langer gedoogd zou worden. Het enige wat nog langer gedoogd zal worden is de situatie in de drie Scandinavische landen, maar dat geldt dus niet voor de situatie in Spanje."

Uitzondering alleen voor Scandinavië

Van Dam wees erop dat alleen drie Scandinavische landen momenteel een uitzonderingspositie bekleden. "Alleen zij hebben op dit moment de ruimte om af te wijken van de regels in de biologische verordening. Dat gaat over de glastuinbouw. Daar is veel discussie over geweest omdat inderdaad ook Zuid-Europese landen een uitzondering wensten op de bestaande regels. Het compromis is nu om alleen de bestaande situaties gedurende een bepaalde termijn intact te laten. Dit betekent dat alleen de Scandinavische landen hun huidige uitzonderingspositie behouden, dat er verder voor alle andere landen niets verandert en dat er dus ook geen landen zijn die een nieuwe uitzonderingspositie Van Dam reageerde als volgt: "Uit de informatie die wij op dit moment hebben, blijkt niet dat de situatie die de Spanjaarden wel hebben geïntroduceerd, maar die niet conform de verordening was, nog langer gedoogd zou worden. Het enige wat nog langer gedoogd zal worden is de situatie in de drie Scandinavische landen, maar dat geldt dus niet voor de situatie in Spanje."

Lees hier de volledige notulen terug.

Bron: Tweede Kamer
Publicatiedatum: