Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verhoogd risico op vogelgriepvirus nabij water- en wilde watervogelgebieden

Alle soorten pluimveebedrijven (leg, vleeskuiken, eend, kalkoen) die op een afstand tot 500 meter van sloten/waterwegen gevestigd zijn, hebben een duidelijk verhoogd risico op de introductie van een laag pathogeen aviaire influenza (LPAI) virus: naarmate de afstand kleiner wordt, neemt het risico steeds sterker toe.

Daarnaast hebben kalkoenbedrijven en legbedrijven met uitloop een duidelijk verhoogd risico op de introductie van LPAI virus die tot op een afstand tot 500 meter gevestigd zijn van wilde watervogelgebieden. Ook hier geldt: naarmate de afstand kleiner wordt, neemt het risico steeds sterker toe. Hiervoor zijn surveillancegegevens gebruikt die zijn verzameld in de periode 2007-2013. Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland, de Erasmus Universiteit en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD Animal Health).

Aviaire Influenza (AI)

Aviaire influenza (AI) is een infectie van pluimvee of wilde vogels die veroorzaakt wordt door een virus van het influenza A genus. Een LPAI virus veroorzaakt meestal milde ziekteverschijnselen bij pluimvee (eilegdaling, voeropname daling, iets verhoogde sterfte). Een hoog pathogeen aviaire influenza (HPAI) virusinfectie bij pluimvee wordt gekenmerkt door exponentieel toenemende sterfte onder pluimvee. Een LPAI virus van het subtype H5 of H7 kan muteren naar HPAI virus in pluimvee, en daarom worden infecties met deze LPAI virussen in pluimvee bestreden.

Pluimvee met vrije uitloop verhoogd risico

Evenals uit eerder onderzoek (periode 2007-2010) bleek, is nu met gegevens uit een langere onderzoeksperiode duidelijk geworden dat legpluimveebedrijven met vrije uitloop een duidelijk verhoogd risico hebben op introductie van LPAI virussen dan legpluimveebedrijven zonder vrije uitloop. Dit is te verklaren doordat pluimvee met vrije uitloop meer in contact kan komen met (uitwerpselen van) wilde vogels, het natuurlijke reservoir voor vogelgriep virussen.

Epidemioloog Armin Elbers van WBVR: "Uit het recente onderzoek is dus gebleken dat niet alleen gekeken moet worden naar het soort pluimveebedrijf, maar ook naar de omgevingsfactoren. Korte afstand tot waterwegen (sloten/vaarten/kanalen/meren) en wilde watervogelgebieden dragen bij tot een verhoogd risicogebied voor pluimveebedrijven, in het bijzonder voor vrije uitloopbedrijven. Er zijn verschillende opties waaraan je zou kunnen denken hoe hiermee in de toekomst om te gaan:
  • Maatregelen ter voorkoming van LPAI virus infecties zoals onder andere verhoogde biosecurity, weren van wilde vogels, vestigingsbeleid;
  • Maatregelen om snel een LPAI virus introductie op te sporen en te bestrijden zoals onder andere een gedifferentieerd surveillanceprogramma voor pluimveebedrijven in risicogebieden."
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Wettelijke Onderzoek Taken (WOT) van WBVR voor het Ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek is recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Bron: WUR
Publicatiedatum: