Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Myanmar heeft groot potentieel voor biologische teelt

Myanmar heeft uitstekend potentieel om een biologische markt te ontwikkelen die de waarde van lokale gewassen kan verhogen. Deze gewassen kunnen dan gebruikt worden voor de export, wat het inkomen en de levensstandaard van telers in het land significant zou verhogen.

Telers in Myanmar gebruiken nu al minder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen dan telers in naburige landen. Toch hebben veel telers twijfels over het betreden van de biologische markt, vooral door mogelijke problemen met transport en de hoge kosten, laat U Wann Tinn weten. Tinn is eigenaar van Sein Le Oo Organic Farm, welke biologische champignons teelt.

Op dit moment is Thailand een van de grootste exporteurs van biologische voeding van de ASEAN landen. "Er is veel vraag naar biologische groenten en fruit, maar we kunnen niet aan de vraag voldoen, omdat we niet genoeg mensen hiervoor hebben," zegt hij.

Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam hebben de potentie om deze leegte op de markt te vullen, omdat zij meer dan voldoende land beschikbaar hebben voor de biologische teelt. 

Op dit moment zijn er echter maar een handvol biologische bedrijven in Myanmar. Omdat biologische gewassen vaak duurder zijn dan normaal geteelde gewassen is de biologische markt in Myanmar nog klein. 

"De telers hier zijn zich erg bewust van de gevaren van het gebruik van chemicaliŽn, maar ze moeten wel veel bestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen gebruiken om de gewassen vers te houden wanneer ze vervoerd worden. Het is duurder om biologisch geteelde te transporteren en op te slaan. Daarom produceren telers nu alleen biologische gewassen nabij het gebied waar de gewassen verkocht zullen worden," zegt U Wann Tin.

Hij voegt toe dat de consumenten in Myanmar ook helemaal niet nadenken over of de groenten en fruit die ze komen wel of niet biologisch zijn. "Ze vinden het veel belangrijker dat groenten en fruit betaalbaar zijn.  

Biologische gewassen moeten bovendien eerst gecertificeerd worden voordat ze in het buitenland verkocht kunnen worden. Tot nu toe hebben slechts drie bedrijven een certificaat ontvangen van het International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). "Het is erg duur om een biologisch certificaat aan te vragen. Daarom zijn biologische producten ook prijziger dan andere producten. 

"We kunnen geen exportmarkt voor biologische producten creŽren wanneer er maar drie telers in Myanmar zijn. Daarom hebben we telers nodig die grote hoeveelheden van dezelfde biologische groenten en fruit willen planten," concludeert U Wann Tin.

Publicatiedatum: 15-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Vierdaagse Masterclass kaasmaken met bio-boer David Asher
20-9-2017 Spaanse teler kiest voor biologisch steenfruit
20-9-2017 Amerikaanse bio-sector discussieert opnieuw over teelt op water
19-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
19-9-2017 Biologische Nederlandse thee wint innovatieprijs voor telers
19-9-2017 Irrigatie-advies voor bio-teelten
15-9-2017 Aldi en Lidl ondertekenen duurzame aardappelconvenant
15-9-2017 Vlaamse gedeputeerde bezoekt biologisch tuinbouwbedrijf
14-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comitť Bio GroentenFruitHuis
14-9-2017 Eerste biologische dadelgroothandel in Antwerpen
13-9-2017 "Spaanse thuismarkt steeds groter voor mango's en avocado's"
12-9-2017 Ruby Valencia: sinaasappel met smaak en eigenschappen van grapefruit
12-9-2017 Aldi ondertekent duurzame aardappelconvenant
11-9-2017 Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat
8-9-2017 Jumbo verduurzaamt Nederlands AGF-aanbod
7-9-2017 Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt
7-9-2017 Boeket van Belgische bio-bloemen rechtstreeks van het veld
7-9-2017 Inschrijving Koning Willem I Prijs en Plaquette van start
7-9-2017 VS: aandeel bio-peren stijgt
6-9-2017 "Uitermate goed kooljaar"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *