Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Myanmar heeft groot potentieel voor biologische teelt

Myanmar heeft uitstekend potentieel om een biologische markt te ontwikkelen die de waarde van lokale gewassen kan verhogen. Deze gewassen kunnen dan gebruikt worden voor de export, wat het inkomen en de levensstandaard van telers in het land significant zou verhogen.

Telers in Myanmar gebruiken nu al minder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen dan telers in naburige landen. Toch hebben veel telers twijfels over het betreden van de biologische markt, vooral door mogelijke problemen met transport en de hoge kosten, laat U Wann Tinn weten. Tinn is eigenaar van Sein Le Oo Organic Farm, welke biologische champignons teelt.

Op dit moment is Thailand een van de grootste exporteurs van biologische voeding van de ASEAN landen. "Er is veel vraag naar biologische groenten en fruit, maar we kunnen niet aan de vraag voldoen, omdat we niet genoeg mensen hiervoor hebben," zegt hij.

Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam hebben de potentie om deze leegte op de markt te vullen, omdat zij meer dan voldoende land beschikbaar hebben voor de biologische teelt. 

Op dit moment zijn er echter maar een handvol biologische bedrijven in Myanmar. Omdat biologische gewassen vaak duurder zijn dan normaal geteelde gewassen is de biologische markt in Myanmar nog klein. 

"De telers hier zijn zich erg bewust van de gevaren van het gebruik van chemicaliën, maar ze moeten wel veel bestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen gebruiken om de gewassen vers te houden wanneer ze vervoerd worden. Het is duurder om biologisch geteelde te transporteren en op te slaan. Daarom produceren telers nu alleen biologische gewassen nabij het gebied waar de gewassen verkocht zullen worden," zegt U Wann Tin.

Hij voegt toe dat de consumenten in Myanmar ook helemaal niet nadenken over of de groenten en fruit die ze komen wel of niet biologisch zijn. "Ze vinden het veel belangrijker dat groenten en fruit betaalbaar zijn.  

Biologische gewassen moeten bovendien eerst gecertificeerd worden voordat ze in het buitenland verkocht kunnen worden. Tot nu toe hebben slechts drie bedrijven een certificaat ontvangen van het International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). "Het is erg duur om een biologisch certificaat aan te vragen. Daarom zijn biologische producten ook prijziger dan andere producten. 

"We kunnen geen exportmarkt voor biologische producten creëren wanneer er maar drie telers in Myanmar zijn. Daarom hebben we telers nodig die grote hoeveelheden van dezelfde biologische groenten en fruit willen planten," concludeert U Wann Tin.

Publicatiedatum: 15-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 Franse bio-markt groeit
22-1-2018 Maandag soepdag op Tilburgse basisschool
19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *