Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste Utrechtse Buurderij opent op 26 augustus

"Willen dat de feeling met herkomst van voeding weer terugkomt"

Tholen – In binnen- en buitenland heeft Boeren & Buren zijn bestaansrecht al bewezen. Het concept, dat in 2011 van start ging, kent al vele honderden 'Buurderijen' en telt meer dan een miljoen leden. Op 26 augustus opent de eerste Buurderij in Utrecht. 

"Duurzaamheid is een hot item. De achterliggende gedachte van Boeren & Buren spreekt me erg aan. Ik heb de indruk dat de burger het contact met de boer is verloren. Door de Buurderij in de stad te openen maken we het rechtstreekse contact met de boeren weer mogelijk. Daarnaast willen we de feeling met de herkomst van voeding onder mensen uit de omgeving weer herstellen", vertelt initiatiefnemer Anke van Bussel.

In Utrecht kunnen geïnteresseerden over twee weken hun producten linea recta bij de boer kopen. Het idee achter het Boeren & Buren-concept is dat de 'buren' van tevoren online hun bestelling plaatsen. De boeren weten daardoor precies hoeveel van hun producten zij mee moeten nemen tijdens de wekelijkse contactmomenten. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan. Omdat de keten drastisch verkort wordt – de boeren zelf zijn de tussenliggende schakel tussen productie en afzet – kunnen de producten onder de retailprijs worden aangeboden. Ook zijn de boeren verzekerd van een eerlijke prijs.

Leden kunnen wekelijks geheel vrijblijvend een bestelling plaatsen voor de week die erop volgt. Zij betalen daarvoor geen contributie of inschrijfgeld. In dat opzicht vormt de Buurderij dus geen coöperatie in de traditionele zin van het woord. Het aanbod varieert van week tot week. "Telers volgen het seizoen. De ene week is de oogst beter dan de andere. Mocht een product om wat voor reden dan ook niet voorradig blijken, dan krijgen de buren hun geld terug."

"Het grootste deel van het aanbod is biologisch, hoewel niet alle boeren gecertificeerd zijn", verduidelijkt Anke. "Zo is boerderij De Beekhoeve vertegenwoordigd met een ruim assortiment biologische vlees- en zuivelproducten. Boerderij Nieuw Slagmaat werkt daarentegen met het Milieukeur-certificaat en weer andere bedrijven, zoals Margot Maakt 't, maken gebruik van 100% biologische ingrediënten." Het idee is dat het assortiment over tijd verder uitbreidt.

Tijdens de officiële opening op zaterdag 26 augustus in De Cereolfabriek zullen de boeren hun buren middels proeverijen kennis laten maken met hun waren. Leden die van tevoren een bestelling plaatsen, kunnen deze ter plekke meenemen. Er is vrije inloop tussen 09:00 en 11:00 uur. De zaterdagen daaropvolgend hanteren dezelfde locatie en hetzelfde tijdstip.

Klik hier om het aanbod van de Buurderij in Utrecht te bekijken en/of lid te worden.

Adres

De Cereolfabriek
Everard Meijsterlaan 1b
3533 CK Utrecht

Voor meer informatie:
ankevanbussel@gmail.com
www.boerenenburen.nl